Støtt barnets utvikling - les Lekeakademiets blogg

Mer lek i hagen
31. mai 2023

Slik innreder du hagen til lek

Barn vil oftest helst være der vi er - også ute i hagen. Her har vi samlet de beste tipsene våre til hvordan du innreder til massevis av lek i hagen - og kaffe til deg selv i solen.
Slik kan du minske motorisk uro ved leggetid
22. mai 2023

Hjelp til uro i kroppen ved leggetid (Hva er motorisk uro?)

Hva er motorisk uro? Les innlegget om å dempe motorisk uro ved leggetid, hvor ergoterapeut Ann Helene Kristensen viser hvilke leker som virker hvis barnet ditt synes det er vanskelig å finne ro og sovne. 

Lær matematikk med Numberblocks
30. mars 2023

Hva er det geniale ved Tallkuber eller Numberblocks, som de egentlig heter?

Nyheten Tallkuber, eller Numberblocks som de egentlig heter, er tall med personligheter, tegnefilmer, sanger og mange morsomme leker. Vi presenterer de morsomme Tallkubene her på Lekeakademiets blogg «Klok på lek», for vi er sikre på at barnet ditt kommer til å elske det fargerike universet.

Påske for barn: Hva skal vi gjøre (og hva betyr påske)?
24. mars 2023

Påske for barn: Hva skal vi gjøre (og hva betyr påske)?

Jippi, det er påskeferie!! Eller har dere allerede startet med påskeegg, påskepynt og påskeleker lenge før? Les den store guiden vår om påskeaktiviteter med barn. Og finn ut av hva påsken egentlig betyr.

Tren krea-fitness med Lekeakademiet. Har du 10 tommeltotter?
16. mars 2023

Tren krea-fitness med Lekeakademiet. Har du 10 tommeltotter?

Kreativitet er en fantastisk måte å feire fantasien på. For mange mennesker er det en måte å unnslippe hverdagens stress og mas på, og for andre er det et av de viktigste arbeidsverktøyene deres. Kanskje har ikke leire, maling og sjablonger en fast plass i hverdagen din. Hvis du og barnet ditt ønsker å være kreative sammen, hopp over til Lekeakademiets blogg og øv dere på de 4 enkle tipsene våre til Krea-fitness. Barnet ditt er vant til å bruke kreativitet, men kanskje du trenger å styrke den kreative muskelen? Det kan vi hjelpe deg med. Les mer her.

Alt om Connetix, Magna-Tiles og Magformers.
8. mars 2023

Alt om Connetix, Magna-Tiles og Magformers.

Passer Magna-Tiles sammen med Magformers eller Connetix og hva er egentlig det beste? Hva skal man kjøpe til 3-åringen sin og er det bærekraftig å leke med magnetiske kulebaner?

Les Leketantenes store guide til magnetiske byggeleker og få svar på alt om Magformers, Magna-Tiles og Connetix. Når du har lest guiden vår så vet du alt som er vært å vite om å bygge med magnetisk leketøy.

Utviklingssprang og milepæler: Ikke stress, for hjernen er plastisk
23. januar 2023

Utviklingssprang og milepæler: Ikke stress, for hjernen er plastisk

Ergoterapeut Ann Helene gir deg enkle forklaringer på hvordan språk, sansemotorikk og bevegelse henger sammen. Barnet ditt skal nok rekke det, selv om de andre foreldrene har barn som kunne krabbe og spise med kniv og gaffel lenge før barnet ditt har oppdaget tærne sine.

Hvad betyder STEM for børn?
14. desember 2022

Hva betyr STEM for barn?

STEM er en tilnærming til å lære vitenskap basert på konkret problemløsning og nysgjerrighet. Med STEM oppløses de faglige skillene mellom naturfag, teknologi, ingeniørfag og matematikk, og barna inviteres til å stå i sentrum av selve læringsprosessen. For barn lærer best når det er deres egen erfaring som styrer.

Du kan lese mye mer om alt dette her.

Lær å høre forskjell på babyens gråt
17. november 2022

Lytt til babyen din: Enkle tips til å forstå babylyder

Vi har slått oss sammen med helsesøster Marianne Højer Andersen og fått hennes beste tips til å høre og forstå lydene til babyen din. Vi dekker tips for å holde seg rolig, hva du kan gjøre og hvordan du kan høre forskjell på gråten når barnet ditt gråter.

Slik utnytter du barnet ditt sin dinosaur-glede
24. oktober 2022

Nerdeguide: Dinosaurer kan leke barnet ditt smartere

Elsker barnet ditt bare dinosaurer? I dette blogginnlegget kan du lese om hvor mye læring det faktisk er i å leke med de kjempestore fortidsdyrene. 

Les med og bli inspirert til lærende dinosaur-nerderi her.

Hjelp barnet ditt sin læring på vei gjennem interessen for astronomi
7. oktober 2022

NerdeGuide: Astronomi for barn

Hva er en Supermåne og hvor langt er det til Mars? Stiller barnet ditt tusenvis av spørsmål? Kan barnet ditt være opptatt av den samme leken eller det samme emne i ukevis? Da har du nok en liten nerd boende.

Hos Lekeakademiet hyller vi alle former for nerding og i dette blogginnlegget vil vi vise deg hvordan f.eks. astronomi-nerding er et suverent utgangspunkt for å lære om geometri, fornybar energi samt tall- og lesetrening på den morsomme måten.

Enkle tips til babymassasje
28. september 2022

Rør barnet ditt - Enkle tips til babymassasje og daglig berøring

Berøring har vært litt i skammekroken under korona. Men det er viktig at du kysser, kjærtegner og klemmer barnet ditt hver eneste dag – og vi voksne har også veldig godt av berøring.

Les mer om hvorfor hudkontakt er så viktig for oss og hvordan det påvirker velværet, søvnen og stressnivået vårt.

Tipps til høstferieaktiviteter
15. september 2022

Gi barnet ditt 5 eventyrlige høstferiedager (uten å reise)

Her får du en plan av Leketantene til 5 eventyrlige dager i høstferien, som hverken krever boardingpass eller koronavaksinasjoner. Dager med samvær og morsomme øyeblikk i ditt eget tempo, hvor dere kan utforske verden på en annen måte enn ved å fysisk reise ut i verden.

Men utforskning er det fortsatt, og dagene vil gi dere et annerledes perspektiv på omgivelsene. Både indre og ytre.

Dere kommer vekk fra hverdagen, og det er akkurat det vi alle sammen har bruk for. 

Les her og bli inspirerte.

Hva betyr læringsstiler?
8. september 2022

Har barnet ditt en eller flere læringsstiler?

Hvert barn er unikt. Vi lærer alle på hver vår måte og det forandres gjennom livet. Vi kombinerer sanser og metoder til å lære nye ting på alt etter situasjonen, og det er ikke alltid et bevisst valg.

Har vi så hver vår læringsstil? Finnes det 7 milliarder læringsstiler i verden eller hva betyr læringsstil og er det relevant i 2022? Les med her.

LekeGuide 4: Enkel trening av finmotorikken og grovmotorikken
31. august 2022

LekeGuide 4: Enkel trening av finmotorikken og grovmotorikken

Løper barnet ditt rundt i døgndrift? Klatrer barnet konstant på bordene, dingler fra trærne, balanserer på fortauskantene og kaster med alt som ligner bare litt på en ball?  Så er barnet ditt i full gang med å trene opp finmotorikken og grovmotorikken sin.

Så sett deg ned og les denne artikkelen mens du får igjen pusten. Vi forklarer om motorikken og tegn på at barnet ditt kan ha bruk for å trene opp finmotorikken eller grovmotorikken. Til sist kommer vi med de beste tipsene våre til å trene opp motorikken til barnet ditt.

LekeGuide 3: Slik trener du følesansen (taktilsansen)
31. august 2022

LekeGuide 3: Slik trener du følesansen (taktilsansen)

Følesansen sender meldinger til hjernen om det huden føler. Så bestemmer hjernen om det føltes behagelig eller truende.

Reagerer barnet ditt voldsomt på klemmer, å få på klærne, å bli badet eller andre berøringer? Da kan du lære mer om følesansen i dette innlegget.

LekeGuide 2: Slik trener du muskel-leddsansen
31. august 2022

LekeGuide 2: Slik trener du muskel-leddsansen

Derfor skal du lese LekeGuiden vår til utvikling av muskel-leddsansen:

  • Du ser med nye øyne på hverdagen til barnet ditt
  • Du hjelper barnet ditt til bedre innlæring
  • Du støtter barnet ditt sin utvikling av kroppsopfattelsen
  • Du kan bruke tippsene våre til gøy og lett trening av muskel-leddsansen
LekeGuide 1: Morsom trening av balansesansen for barn
31. august 2022

LekeGuide 1: Morsom trening av balansesansen for barn

Balansesansen er en av de viktigste sansene innen sansemotorikken. Det er grunnlaget for barnet ditt sin utvikling, og det er faktisk ikke så vanskelig å stimulere balansesansen. Det er til og med supergøy - så les med her og få tipsene våre til hvordan du enkelt stimulerer balansesansen til barnet ditt.

Hva er sansemotorikk? LekeGuide til primærsansene
31. august 2022

Hva er sansemotorikk? LekeGuide til primærsansene

Balansesansen, muskel-leddsansen (bevegelse) og følesansen (taktilsansen) er de primære sansene våre og essentielle for sansemotorikken vår. Hvis sansene er understimulerte kan det føre til uro i kroppen og dårlig selvtillitt. Bliv klokere på sansestimulering med sansemotorikk her.

Se babyen din: Tips til å forstå babyens signaler
9. august 2022

Se babyen din: Tips til å forstå babyens signaler

Les her og lær mer om signalene til babyen din - og hvorfor kan du ikke bare kan sammenligne babyen din med andre barn, når du skal forstå signalene til ditt eget barn.