Interaktive leker er både ekte og digital lek

Interaktive leker er morsomme og lærerike
15. september 2023

Spill digitale læringsspill med barnet ditt

Her er et godt tips til å få noen fine, gylne øyeblikk sammen med barnet ditt. Ta det beste fra de fysiske lekene og den digitale leken og rist det godt sammen. Da får du AR-leker som er noe helt annet enn forskjellige app- og konsollbaserte spill på datamaskin, smarttelefon eller nettbrett.

Interaktive AR-leker er:

  • Supermorsomt og engasjerende
  • Interaktive leker som blander digital lek med analoge verktøy
  • Kan brukes sammen med både venner og søsken
  • Er lette å ta med på tur
  • Krever ikke internettilgang når appen er lastet ned
  • Barnet ditt kan styrke ferdigheter som lesing, engelsk, matematikk, logikk, tegning og mye mer.

De digitale lekene vi selger på Lekeakademiet er preget av både å ha noe som foregår på skjermen og noen fysiske redskaper. Dette kan være dinosaurer, legeredskaper, tegneverktøy, hus eller brikker med tall eller pizzatilbehør, som fungerer sammen med spillet som foregår på skjermen.

De nye AR-spillene har eksotiske navn som Plugo, Orboot, Tacto og Osmo, og er veldig gode til å skape et moderne læringsrom med barnet ditt som er både morsomt og lærerikt. Men ikke la deg skremme – de er virkelig godt designet og enkle å komme i gang med.

AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.

I dette innlegget kan du:

- Læse mer om de nye, digitale AR-spillene og AR-teknologien som du finner i kategorien her. 

- Oppdage hva barnet ditt kan lære av å bruke interaktive leker. Det er alt fra staving og pizzabaking til de siste oppdagelsene på Mars.

- Få inspirasjon til å bruke teknologi på en konstruktiv og kreativ måte, slik at skjermen blir en kilde til morsomt, kreativt og lærerikt samvær og ikke til konstant dårlig samvittighet.

- Lese anbefalingene våre av lærerike spill til skjerm.

Er skjermer farlige? Er offline spill bedre enn digitale spill?

En smarttelefon eller et nettbrett er litt som en kløpinne.

Du har armer med fingre som kan klø, men ingen mennesker kan klare å klø seg over hele ryggen med sine egne armer. Men med en kløpinne kan vi utvide og forbedre våre egne evner - og klare mer enn om vi måtte sitte og slå knuter på oss selv for å nå akkurat der det klør. En kløpinne er nemlig teknologi, akkurat som en skjerm er det.

Teknologi betyr faktisk midler eller verktøy. Det er ikke noe som kan gjøre noe av seg selv. Teknologi er noe som gjør noe annet mulig for mennesker, som ellers ville vært utenfor vår kapasitet.

En av våre første teknologier var å kaste steiner, så å tenne bål, deretter kom hjulet – og så begynte det å gå fort. Men teknologi er fortsatt et verktøy. Det er verken bra eller dårlig. Det avhenger av hvordan det påvirker livene våre og hva vi bruker det til.

Hos Lekeakademiet mener vi at det er viktig å kunne bruke teknologi for å øke trivsel, livsglede, forståelse og fellesskap. Vi går om bord i teknologiens verden fordi barna våre må ha en voksen med seg på skipet når de skal ut mot nye horisonter. 

Vi må vise barna våre hvordan de kan bruke teknologi på en kreativ og ansvarlig måte, slik at vi kan gjøre mer og bedre enn vi kan uten. Ville du sendt barnet ditt til sjøs uten en voksen? Nei, vel? Og hvorfor gå glipp av opplevelsen av å lære noe nytt sammen?

Far og fatter ude at sejle sammen.Far og fatter ude at sejle sammen.

Vi må selv gå foran og vise barna våre hvordan de for eksempel legger fra seg smarttelefonen, datamaskinen eller headsettet til rett tid. Dette viser vi best ved å selv slå av i tide. Det er klart. Men når skjermene er på, må vi hjelpe barna våre til å gjøre noe meningsfullt og konstruktivt på dem.

Vi må være med når de lærer å bruke teknologi. Det gjøres best gjennom lek og nærvær, akkurat som når alt annet skal læres.

Oppdag det kule ved digital teknologi sammen med barnet ditt

Bruk tid på å oppdage det geniale ved digital teknologi sammen med barnet ditt. Se hva barnet gjør. Vær utadvendt og undersøkende og still spørsmål underveis. Barnet ditt vil gjerne ha deg med, så kast deg ut i det.

Digitale leker, interaktive leker og VR-spill representerer en kombinasjon av elektronisk og det virkelige liv på en helt unik måte, hvor du og barnet ditt kan utforske for eksempel storbyer og andre planeter i verdensrommet. Lær å kode dataspill, lær å spille musikk, lek med bokstaver og tall, lær brøker, bli god i kunst og tegning og mye mer. Alt i kombinasjon mellom det du ser på en skjerm og det du gjør med hendene.

Med digital AR-teknologi blir det krystallklart at teknologi er et verktøy til å forbedre og støtte folks ferdigheter og læring. 

Det er også en fin måte å lære barnet ditt om STEM, STEAM og STREAM. Naturvitenskap, teknologi, ingeniørfag, matematikk - og så de nyere tilleggene Arts og Robotics.

Du kan lese mer om STEM-læring i blogginnlegget vårt her. 

Hva er interaktive leker/AR-leker?

AR står for Augmented Reality eller utvidet virkelighet. AR-leker er typisk en fysisk ting som en globus eller et tastatur og et nettbrett eller smarttelefon med en installert app til barn. Disse samarbeider med den fysiske tingen og kan lese hva du gjør i forhold til den. Det er som om det fysiske blir levende på skjermen.

Virtual Reality (VR) derimot, er når mennesker via for eksempel virtuelle briller, opplever den virtuelle verdenen som om den var fysisk. Det er altså forskjell på AR og VR.

Vi opplever at AR-leker som alle andre former for IT-teknologi vokser raskt. Det er mye oppfinnsomhet i leketøysindustrien innenfor interaktive leker. Det velter inn på hyllene våre – og vi må si det er imponerende hva barn kan lære og oppleve ved hjelp av AR.

Hvis barnet ditt kanskje ikke er så glad i å sitte stille og lære nye ferdigheter, er AR et bedre alternativ for en mer engasjerende måte å lære på gjennom lek.

Har barnet ditt fått helt skjerm-dilla, så er AR-spillene våre også en fin måte å bruke nettbrettet på uten å gi opp den fysiske leken og læringen.

Noen av typene digitale AR-leker vi anbefaler:

Plugo

Plugo består av en matte, en skjermholder og et magnetfelt som du legger ulike løse deler på. Magnetfeltet oppfatter barnets handlinger med figurene.

Med Plugo setter du opp et nettbrett eller smarttelefon, og så løser du oppgaver og utfordringer med tall, bokstaver, pianotaster og brikker foran skjermen. Du jobber deg gjennom en lang historie og lærer mye i prosessen.

Det er flere forskjellige sett med Plugo som fokuserer på å lære om bokstaver (på engelsk), om tall og regning, om musikk og om geometri og logikk.

Designet er fint og enkelt, og det er veldig lett å komme i gang. Passer til barn fra ca 4-10 år. Finn Plugo-spill her.

Tacto

Tacto er oppfunnet av de samme finurlige folkene fra India som Plugo er. Vi har flere forskjellige Tacto-spill og de fungerer på samme måte.

Du setter noen spesielle hjørner på nettbrettet ditt, og så bruker du de medfølgende fysiske figurene til å løse oppgavene appen gir deg. Skjermen oppfatter figurenes bevegelser gjennom den berøringsfølsomme skjermen.

Vi tror at «Tacto» har fått navnet sitt fra at det er skjermens følsomhet som driver handlingen. "Taktilt" betyr å føle.

Tacto-spill er mer lekne enn Plugo. De passer også til barn i alderen 4-10 år, men har samme fine og enkle design og er like lette å komme i gang med. Det finnes også versjoner som er kjente og klassiske spill som sjakk, bare med de morsomme Tacto-figurene.

Finn Tacto-spill her i utvalget vårt av alt fra Playshifu.

Osmo

Vil du lære barnet ditt å få mot til å tegne eller forstå logikken i programmering for barn? Eller er det mer brøker eller logikk og tall som må jobbes litt på? Osmo-spill er et av de mest populære AR-lekene på Lekeakademiet, og de var også blant de første på markedet.

Osmo er en base og en reflektor som du monterer et nettbrett på. Deretter lastes det ned en app, og så kan du bruke tingene som følger med Osmo-spillet ditt. En tegneblokk, geometriske former, tall, biler – det er mange forskjellige sett, hver med sitt eget lærings- og lekefokus. Supergøy ​​og enkel å bruke - og barn lærer det raskt.

Osmo tegnesett anbefales spesielt for barn som ikke har så mye tro på egne kreative evner. Den er også bra til voksne, hvis tegninger av en brontosaurus ofte ser mer ut som en strandet sel med en sigar i munnen.

Finn Osmo-spillene våre her.

AR-globuser - Orboot

Vil du gi barnet ditt muligheten til å oppleve mangfoldet i verden og i rommet? Så må dere prøve de nye AR-globusene. Det er forskjellige sett med enten Verden, dinosaurer eller Mars – og nye er på vei. Selve kloden er bare en globus, men når du peker en iPad mot den så kommer den til live som en 3D-opplevelse på skjermen.

Med hundrevis av fakta, opplevelser, utfordringer og spill kan barnet ditt lære mer om den delen av kloden som skjermen er rettet mot.

Fantastisk interaktiv læring, som også er en god måte å forberede seg til for eksempel en utenlandsreise på. Mange av oss lengter etter å reise, og så kan man jo drømme mens dere lærer noe nytt. 

 Finn Orboot interaktive leker her. 

Hvor mye og hva slags skjermtid er passende?

Er det bra for barn å sitte med en iPad eller smarttelefon i timevis? Det er spørsmålet mange foreldre stiller seg selv. 

Helsedirektoratet har laget en guide om barn og unges skjermtid, som er inspirert av anbefalingene fra WHO.

Kort fortalt anbefaler de at:

Barn under to år =  ikke bruker skjerm

To til fem år = maks en time skjerm hver dag

Barn over fem år = begrens passiv skjermbruk

Begrunnelsen for disse anbefalingene er at barn ikke må miste den fysisk aktiviteten og den frie leken. Her kan vi som foreldre hjelpe barna til at skjermtiden er mer enn bare passiv underholdning. 

Noen digitale aktiviteter kan lære dem mye, både sosialt og faglig, mens andre har mer karakter av mental trening. Hver ting til sin tid.

Du kan lese mer om anbefalingene hos Helsedirektoratet her.

Finn balansen

Lær barnet ditt å bruke teknologi som iPad, AR, 3D-briller og dataprogrammer på en måte som bidrar til trivsel og utvikler nysgjerrigheten. Å finne en balanse er livslang læring. Vi mennesker har det som en av våre kjernekompetanser og helt unike egenskaper at vi kan utvikle teknologi. Det har fått oss inn i cellene våre og ut i verdensrommet, og vi er egentlig bare så vidt i gang.

Vi håper at dette blogginnlegget vil gi deg lyst til å oppleve AR og andre former for IT-basert lek og læring sammen med barnet ditt.

Har dere interaktive leker for mindre barn?

Skulle du ha lyst på noe enklere teknologi som fortsatt er innenfor sjangeren IT og koding for barn så ta en titt på disse små robotene:

Coding Critters er veldig søte små dyrevenner som du kan kode ved hjelp av tydelige knapper. Det er mange flere slag enn de søte dinosaurene på bildet. De er gode for barn helt ned til 3 år  og du finner dem her.

Vi har et stort og variert utvalg av interaktive leker, som er en herlig blanding av alle mulige former for integrering av digital lek med det analoge. Se hele utvalget her. 

Related posts
Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Your email address will not be published