Lekeakademiets bærekraftsstrategi: Grønnere valg.

Midt i 2022 bestemte leketantene og onklene seg for at Lekeakademiet skal i gang med å bli grønnere. Det er et krevende prosjekt som vi vil bruke tid på å utvikle og oppdatere i tiden fremover.

Det er mye å lære.

Som bedrift skal vi alltid kunne tilpasse oss nye krav både fra samfunnet, lovgivningen og kundene våre. Vi er gått i gang med den samme entusiasmen som vi driver leketøysbutikk med hver eneste dag - og har gjort siden 2005. Underveis har vi lært om både ftalater, batteri erklæringer, korona sikre leker og GDPR. Og vi vet at vi kan bli kompetente i bærekraft også, selv med et par hindringer underveis. Akkurat som når barn faller og får skrubbsår på kneet, men lærer å sykle allikevel.

Det handler om, både å finne ut av hva vi som bedrift skal ha fokus på i forhold til bærekraft, hva vi brenner for å gjøre, hva vi MÅ gjøre rent juridisk, hva vi har råd til å gjøre, hva vi kan få til og hva kundene våre gjerne vil ha.

Derfor vil vi dele prosessen vår mot økt fokus på bærekraft her på siden i året som kommer. Både seirene og feiltrinnene våre, nyhetene og hva vi lærer underveis.

Vi håper at kundene våre har lyst til å følge med.

Formålet med å utvikle en bærekraftighetsstrategi har vi formulert her i disse 5 punktene:

  1. Lekeakademiet skal være en leketøysnettbutikk der kundene våre har mulighet for å ta grønnere valg etter egne overbevisninger. Og hvor det er mulig å sortere etter lekenes bærekrafts-profil.
  2. Vi streber etter å være en del av en bærekraftig utvikling av bransjen vår ved å kommunisere ærlig og bekjempe greenwashing. Vi kaller en spade for en spade, for vi tror på at kundene våre gjerne vil bruke litt ekstra tid på å lese grundig og tydelig informasjon. Vi vil ikke definere om en sansehuske eller en settekasse er bærekraftig eller ikke, for det er alltid et spørsmål om mer eller mindre bærekraft, ikke enten/eller.
  3. Vi vil fortelle åpent om bærekrafts-strategien vår. Denne strategien skal fremgå tydelig og enkelt i de grønnere valgene som kunden kan ta når lekene velges og legges i kurven.
  4. Vi vil gjøre det mulig å revidere data om bærekraft fortløpende slik at vi kan kommunisere tydelig og korrekt til kunden, etter hvert som lovgivningen og trendene endrer seg.
  5. Vi tror på at lysten til å utvikle mer bærekraftig leketøy hos samarbeidspartnere i bransjen vil øke ved å fortelle åpent om eksisterende bærekraftige tiltak. Dette vil vi gjøre istedenfor å utelukke de produsenter og leverandører som ikke har fokusert på grønnere valg og bærekraftig produksjon enda. På den måten tror vi på at vi kan la oss inspirere av hverandre, og sammen bli en aktiv del av å bremse klimaforandringene og sikre barna våre en mer bærekraftig fremtid.

Statusberetning over prosjekt Grønnere valg:

Her kan du lese om seirene og feiltrinnene våre løpende. Vi oppdaterer når det er noe nytt å dele.

 

Februar 2023:

Det skjer ting hist og her!

 

Emballasje:

Å bli bevisst sine egne vaner som bedrift er en del av arbeidet med bærekraft. En opplagt ting å ta tak i for nettbutikker er emballasje. Vi sender ut tusenvis av pakker hver eneste dag. Hva er de pakket inn i? Kan vi redusere ressursforbruket på emballasjeområdet?

Vi sender pakker fra lageret vårt i Holstebro, som vi deler med det store søsterselskapet vårt CChobby, som vi ble kjøpt opp av for noen år siden. De har et fantastisk robotstyrt lager, som har effektivisert pakkehåndteringen vår kraftig, slik at kundene får pakkene ut raskere og uten uheldige feil.

Så langt vet vi om pakkingen og pakkeprosessen vår at:

 

  • All papp er fra sertifisert bærekraftig skogbruk, da det er FSC-merket.
  • Lageret er kaldt, da det er robotstyrt, så varmeforbruket er lavere enn vanlig.
  • Tapen som brukes til å lukke esker og pakke inn med er laget av polypropylen, en annen vanlig type plast som også kan sorteres som myk plast og resirkuleres. Det er roboter som bruker teipen, og i praksis burde det bety at det brukes mindre tape enn når det gjøres av mennesker. Limet er lateks, som er gummimasse fra gummitrær, og hydrokarbonharpiks, som er det samme limet som brukes i vanlig tape.
  • Truckene som kjører rundt på lageret er elektrisk drevne.
  • Fyllet i kassene som vi bruker, for å hindre at lekene ristes rundt under transport, er plastputer fylt med luft. Plasten er veldig tynn. Det er en veldig vanlig type plast som du kan sortere som myk plast når barnet ditt har hoppet på dem og fått dem til å si "BANG".
  • Plasten vi pakker Tumletoppen inn i er for eksempel laget av polypropylen, og den kan også sorteres som myk plast og resirkuleres.

Vi starter arbeidet med å bruke mindre engangsplast nå.

 

Kommunikasjon til kunder om bærekraftsparametere:

Vi er nå i luften med våre unike parametere. Dette betyr at når kundene våre ser på leker, kan de velge å bruke rullegardinmenyen "Grønnere valg" øverst på siden for å vise leker som er GOTS, er produsert i EU eller DK, er ekstra slitesterke eller noen av våre andre bærekraftsparametere. Avhengig av hva du synes er viktigst. Du kan også velge flere om gangen, så når du har søkt på "bøtte", kan du via filtrene velge å kun se bøtter med spesielle bærekraftige kvaliteter, f.eks laget av resirkulert plast og produsert i DK (det vil si bøtter fra Dantoy, men det er en annen historie).

Det er en stor jobb for tekstforfatterne våre å sørge for at lekene kan sorteres på den måten. Det er noe med å sette en masse haker og mye teknikk.

Derfor kan ikke alle lekene våre nå vises på denne måten. Men det kommer. Fra nå av vil alle nye leker på nettbutikken vår være søkbare via Grønnere valg-filtrene. Lekene vi har solgt lenge kommer inn litt etter litt.

 

Bærekraft i Lekeakademiets organisasjon:

Vi er i ferd med å undersøke hvordan vi kan sikre at bærekraft også inngår i bedriftsstrategien vår og i vårt daglige liv på kontoret.

Rent praktisk handler det om bedriftskultur og hva vi egentlig ønsker.

Misjonen vår har alltid vært å få barn til å leke seg smartere, å gjøre en forskjell for foreldre og barn på en positiv måte. Dette prøver vi ved å inspirere til lærerik lek som kan styrke og utvikle barnas ferdigheter på en morsom måte. Vi finner leker til alle barn, uavhengig av ferdighetsnivå, og vi mener at alle barn har rett til å leke i trygghet.

Derfor har vi også et samarbeid med den danske Folkekirkens Nødhjælp, hvor vi for noen år siden var med på å samle inn penger til leker til flyktningleirer lokalt i bl.a. Afrika.

Derfor lager vi også mye gratis innhold der foreldre og andre voksne kan finne inspirasjon til smart lek for alle aldersgrupper. Vi snakker om gamle leker, om barnebursdager, om inkluderende fellesskap, om måter å øve på bokstaver på og om nerdete interesser.

Og derfor er det ikke fjernt for oss å jobbe med bærekraft i den forstand at det handler om å etterlate verden i bedre stand enn den var da vi overtok den. Vi ønsker å gjøre en positiv forskjell. Både for barn og miljøet.

I løpet av de kommende månedene vil arbeidet begynne med å skrive bærekraften inn i bedriftsstrategien vår. Det blir spennende.

Vi vil også la bærekraft på et sosialt plan inngå i personalpolitikken vår, og bærekraft må også inngå i måten vi kjøper inn, kaster og forbruker generelt. Det er kanskje små skritt, men vi er på vei.

 

Hva er den egentlig laget av?

Et interessant spørsmål vi ofte stiller oss selv i disse dager er: "Hva er det egentlig laget av?". Dette gjelder leker i nettbutikken vår, møblene våre på kontoret, maten vår, emballasjen vår og til og med den og ikoniske Lekeakademiet vesken vår. Hva er det laget av og kan det forbedres på en eller flere av bærekraftsparameterne våre?

Bærekraftshjulet, De 6 trinnene og døden i innboksen.

Når man som bedrift skal starte noe nytt, så er konsulentene på pletten. Dialogverktøy, lysbilder, pdf-er og guider produseres slik at du skulle tro at livet var en dag på et messesenter.

Disse verktøyene er gode og godt laget, og de gir alle veldig god mening når du først får taket på dem. Men når man i tillegg – som vi må – fortsatt skal ta seg av en travel nettbutikk, hvor oppgaver strømmer på hver dag, er det faktisk vanskelig å sette av tid til å forstå og bruke alle hersens verktøyene.

Man kommer raskt til å la dem ligge uleste i e-postkassen og vansmekte i de triste, nederste elementene i innboksen.

Et av verktøyene vi faktisk har lest og bruker er Bærekraftshjulet. Vi har fått hjelp og er i gang. Halleluja. Noen av de andre verktøyene ligger på lur og venter.

 

Slik leker dere grønnere?

Vi har også fått lyst til å fortelle fantastiske historier fra alle de dyktige leketøysprodusentene rundt om i verden, som vi har snakket med på den nettopp avsluttede (og helt eventyrlige) lekemessen i Nürnberg. Mange av dem jobber dedikert for å øke bærekraften i produksjonen, og de fortjener at noen slår på tromme for dem og gir dem en skikkelig honnør.

Vi håper å få tid i løpet av våren til å lage noen fokusartikler hvor vi skal presentere enkelte merker og snakke om hvordan de gjør det superbra på en eller flere måter i forhold til bærekraft. På den måten får de den oppmerksomheten de fortjener, og kanskje det vil inspirere andre merker til å jobbe med bærekraft.

Vi har skrevet til over 50 leverandører og produsenter. En rekke av dem har svart og selv om noen av dem ikke har kommet helt i gang ennå, er det også mange som gjør en hel del, men som egentlig ikke lykkes med å fortelle om den bærekraftige innsatsen sin.

Det skal vi hjelpe med! Vi vet at kundene våre ønsker å vite mer om lekene de kjøper, og vi vet også at kundene våre er vant til at vi forteller ting som de er.

Så hvem er en bedre plattform for å spre et grønnere budskap? Et budskap om at selv om du bare produserer treleker i en liten fabrikk i Indonesia kan du ha en verdifull historie å fortelle, som kan påvirke mye større produsenter til å endre atferd og strategi?

Men hva skal plattformen vår hete? Tips til grønnere lek fra tante Grøn? Grønnere leketips? Grønnere historier? Historier om grønnere lek? Hm...

 

Januar 2023:

Vi vil gjerne gjøre mer for å bidra til å nedbringe CO2 utledningen vår, og derfor jobber vi på å gjøre det mulig for kundene våre å være en del av dette. Vi er i kontakt med forskjellige organisasjoner, og vil fortelle mer om dette etter hvert.

Bærekrafts-hjulet:

Vi skal også på workshop hos en organisasjon som skal hjelpe oss med å finne ut av hvordan vi kommer i gang med å jobbe med bærekraftsrapportering ved hjelp av Bærekrafts-hjulet. Altså finne ut av CO2 -utledningen vår, leverandørenes utledning, hverdagen vår og initiativene våre til å bli mer bærekraftige. Hvor starter vi og hvordan måler vi det? Hva skal vi fortelle dere, hva skal vi fortelle myndighetene og hva er viktig?

Det ser vi frem til!

Parametere som filter på nettbutikken:

Vi er på vei mot en løsning så kundene kan slå leker opp som er FSC, CSR eller GOTS sertifiserte eller som lever opp til ett eller fler av de andre parameterne våre. Men det krever et redesign av hele forsiden på nettbutikken vår, så det er en litt lenger arbeidsgang. Men vi er i gang!

 

Desember 2022: 

Vi har vært i kontakt med en bransjeorganisasjon om Lekeakademiets Grønnere valg. 

Nå kan man som kunde hos oss lese på de nyeste varene våre om f.eks. det akebrettet du kikker på har noen spesielle egenskaper som gjør den mer bærekraftig enn andre. F.eks. hvis den er spesielt slitesterk eller fremstilt av gjenbruksplast.

Som med alt annet i Grønnere valg så kan du selv velge hva du synes er viktig når du kjøper leker. Og ved å gjøre det tydelig om akebrettet eller dukken har spesielle bærekraftige egenskaper, kan dette være en del av beslutningen din.

Når du har klikket deg inn på en leke, så kan du se nederst på siden i feltet «Produktinformasjon». Hvis vi har noe vi vil fremheve omkring varen så vil det stå i dette feltet.
«Grønnere valg»: Her vil vi nevne en eller fler av de parametere vi har i Grønnere valg, hvis de er relevante.

Men akk – vi har nettopp startet. Så inntil videre gjelder dette bare på noen få av varene våre, hvor vi har fått lagt til Grønnere valg. Men vi er på vei og nå har vi fundamentet til å kommunisere det tydeligere til kundene våre.

 

November 2022:

Vi nærleser Forbrukerombudsmannens guide til miljømarkedsloven og guides til hjemmesider om samme emne. Det er mye man skal være oppmerksom på.

Det er ikke lov til bare å skrive at noe er «bærekraftig» eller «grønt» eller «miljøvennlig». Det skal være fakta og tall på alt. Dette er godt og det vil øke kundenes følelse av at man ikke prøver å lure dem.

Slik har det ikke alltid vært. Lekeakademiet har eksistert siden 2005 så det er mange tekster som er skrevet for lenge siden, da verden så annerledes ut. Allerede den gangen var det mange leketøysprodusenter som viste interesse for miljøet. Dette har vi alltid anstrengt oss for å fortelle om. Men hverken den gangen eller senere har vi hatt særlig mye lovgivning å lene oss opp av. Så vi har gjort det så godt vi kunne.

Nå viser det seg at det vi har skrevet før, ikke lenger er helt i tråd med de nye reglene. Så vi har ett kjempe opprydningsarbeid foran oss. Det er virkelig mange ord som skal skrives om igjen og vi kan heller ikke lene oss opp av det leketøysprodusentene selv sier om varene sine. De er nemlig det samme stedet som oss og har nettopp begynt med å rydde ut i foreldede måter å beskrive lekene på. Vi lurer på om disse strenge kravene i dansk miljømarkedsføringslovgivning gjelder i alle land? I EU?

Vi fortsetter arbeidet.

Et av de første dilemmaene vi har vært borti er at vi ønsker å snakke om de produsentene som kompenserer for klimaet. Det betyr at de for eksempel planter trær som kan ta opp CO2 for å motvirke den CO2 som produksjonen av lekene forårsaker.

Det er positivt at noen produsenter kompenserer for klimaet. Men beregningen av hvor mye klimakompensasjonen deres gir er komplisert. Det er ikke alltid en leketøysprodusent har de beregningene. Da kan de ikke angi nøyaktig hvor mye de kompenserer for klimaet. Altså ikke i %. Men har vi overhodet ikke lov til å si at produsenten kompenserer for klimaet? Fordi vi ikke vet om det nøyaktige omfanget?

Når man ikke snakker om et positivt miljøfremmende tiltak kalles det «gren hushing». Hvordan balanserer vi greenhushing med kravet om å kunne sette tall på all klimakompensasjon? Det skal vi prøve å avklare .... Fortsettelse følger.

Etter sparring med en bransjeorganisasjon:

Vi må konstatere at det fortsatt er uklart hvordan vi kan løfte frem dyktige og klimaambisiøse leketøysprodusenter rundt om i verden i fremtiden dersom de ikke har internasjonale sertifiseringer. Et godt eksempel er en av de gamle favorittene våre, nemlig den banebrytende thailandske produsenten Plantoys.

Lektantene besøkte Plantoys på fabrikken i Thailand for noen år siden, så vi har kunnet se med egne øyne det enorme arbeidet som direktør Vitool Patel gjør for å bruke både tre, energi og mennesker på en så ansvarlig måte som mulig. De har avfallsinnsamlinger, det er banker til familiene, alle kan jobbe i trygghet på fabrikken, det er skoler til barna, man bruker tre som er til overs fra gummiproduksjonen, de bruker fornybare energikilder og resurser gjenvinnes, helt ned til restene fra den felles lunsjen deres.

Men det er ikke noe offisielt revisjonsselskap som kommer og sjekker alt etter en internasjonal standard en gang i året, slik kravet ville vært dersom Plantoys skulle ha et miljøsertifikat. Det finnes ingen livssyklusanalyse som beviser CO2-nøytralitet. Så vi kan faktisk ikke si så mye positivt om alt det flotte arbeidet Vitool og hans ansatte gjør for å produsere leker på en ansvarlig måte.

En ekstra utfordring er at vi gjennom årene har brukt mange nå utdaterte ord for å beskrive både lekene hans og andre lignende produsenters leker. Du finner ord som bærekraftig tre, miljøvennlig ansiktsmaling og kjemikaliefrie dukkeklær mange steder, og dette er det faktisk ikke lov til å skrive lenger. Så vi er i full gang med å rette 6000 produkttekster på dansk – og så kan vi begynne å rette tekstene på finsk, svensk, nederlandsk, tysk og norsk. Dette gjelder også Plantoys tekster som skal omformuleres fullstendig.

Vi håper dere er tålmodige. Det blir en lang prosess.

Heldigvis kan vi se at selv store selskaper som Coop også er i ferd med å gå tilbake og korrigere eldre tekster, skrevet etter tidligere standarder og regler for miljøkommunikasjon.

Alt er med på å sikre at kundene ikke blir villedet, så vi er 100% med på dette. Det tar bare tid og mye flid å bli i stand til å unngå å bli villedet selv. Man må tross alt kunne gjøre det selv før man kan lære det fra seg.


Oktober 2022: 

NYTT PÅ NETTSIDEN VÅR:
Når du ser på en av nyhetene våre, så vil du også kunne se at vi har laget et nytt felt i “Produktinformasjon” som heter “Grønnere valg”. Her kan du se om hver enkelt leke har en eller annen fordel som gjør det til et grønnere valg for deg som kunde. Det kan f.eks. være at det er ekstra slitesterkt, produsert i Danmark eller har en bestemt sertifisering som viser en særlig sosial eller miljømessig innsats. Etterhvert vil vi også legge denne informasjonen på alle eksisterende leker. Men siden vi har over 5000 forskjellige varer på 6 språk, så vil det ta lang tid å rette alle tekstene. Vi skal nok gjøre det, men vi håper at du vil være tålmodig.

Med tiden vil Grønnere valg også være en mulig måte å filtrere lekene på, så du vil kunne velge f.eks. bare å få vist leker som er FSC sertifisert, eller som er økologisk eller produsert i EU. Smart, ikke sant?

Vi jubler over:

Vi har fått laget en funksjon, hvor vi kan legge informasjoner om en lekes bærekrafts-status i det feltet på hjemmesiden som heter “Produktinformasjon”. Så nå kan vi vise kundene om en gåbil eller en kulebane er FSC-sertifisert, GOTS-sertifisert, Svanemerket, PEFC-merket, ekstra slitesterk, av bioplast, av gjenvunnet plast, av bionedbrytbart plast, produsert i EU, produsert i Danmark eller andre parameter.
Vi har valgt over 10 forskjellige parameter som vi vil fortelle kundene om. Så kan man selv bestemme om det er viktig at bamsen eller leketeltet er i økologiske materialer, er produsert i EU eller om bedriften tar sosialt ansvar. Eller kanskje flere ting på én gang.

Vi jobber med å få til en avtale med alle leverandørene våre om at de skal gi oss klokkeklar informasjon og kunne dokumentere bærekrafts-profilen på lekene deres. På den måten blir det gjennomsiktig for kundene våre, og dermed lettere å sammenligne lekene fra forskjellige leverandører og produsenter.

Vi snubler over:

Lovene om kommunikasjon om bærekraft er komplisert. De fleste leverandørene våre er enda ikke helt sikre på hvordan og i hvor høy grad de skal kommunisere. Det er en stor prosess som vi må ta bit for bit da det er et stort emne å sette seg inn i. Et enkelt nytt krav kan kreve en kjempe tidsinvestering. Og det på et tidspunkt hvor bransjen, akkurat som resten av verdenssamfunnet, etter først covid og nå krig og energikrise kjemper med fallende salg og manglende omsetning.

Det er et vanskelig tema og noen ganger tar vi feil. Men så er det opp på hesten igjen.

Og så kom vi i farten til å slette en masse kategorier fra nettbutikken midt i det hele, og en rampete ertenisse kom til å skrive at en hel haug med byggeklosser var produsert i økologisk bomull. Nå er bomullsplastikk ikke akkurat noe vi har hørt om før, så det var jo en opplagt feil.