Legger Påskeharen påskeegg?

Legger Påskeharen påskeegg?
19. mars 2024

Historien om påskeharen

Historier som har gått i arv fra foreldre til barn i generasjoner forandrer seg mye over tid. Ofte forsvinner historiens opprinnelse og man vet ikke lenger hvor den kommer fra. Det er umulig å vite hvem som faktisk fant på de gamle historiene. Man vet bare at de har blitt gjentatt år etter år, og at det på en eller annen måte føles riktig, trygt og gjenkjennelig å holde fast i tradisjonene.

Historien om påskeharen er en av dem som ikke har noen forfatter. Den har reist verden rundt i hundrevis av år og stammer helt tilbake til steinalderen. Og som alle tradisjonelle fortellinger endrer den seg avhengig av hvor, når og av hvem som forteller den.

I likhet med historiene om julenissen, menneskets opprinnelse og Halloween så hører historien om påskeharen også til et sted mellom fakta og fiksjon. Slik pleier det jo å være med de beste historiene. Og så lenge de bidrar til den sosiale identiteten vår som mennesker i en bestemt gruppe, vil vi fortsette å fortelle dem. Historier fungerer som et middel til å skape mening.

Historien om påskeharen er et ganske morsomt og ekstremt eksempel, for det skal mye til for at et vilt dyr som legger sjokoladeegg gir mening.

Er du nysgjerrig? Spør barnet ditt om hvor påskeharen kommer fra?

Da kan du lese om det her:

Du kan også hoppe til slutten av innlegget for å få den korte forklaringen. 

Hva er historien om påskeharen?

I det meste av Nord-Europa er påskeharen en søt hare som kommer med, eller gjemmer sjokoladeegg eller dekorerte pappegg med godteri i. Det sies at dette skjer om natten. Mange steder kan barna lete etter eggene dagen etter i en påskejakt, som er en del av påsketradisjonen. Historien er ikke så mye lenger i dag.

Det høres litt sprøtt ut når du ser det på skrift. Prøv å forklare denne tradisjonen til en marsboer. Det gir ikke mye mening hvis du ikke har vokst opp med den historien.

I dag er det få som kjenner den faktiske, faktabaserte forklaringen på hvorfor det er en hare og hvorfor det er egg.

Her kommer den.

Hvor kommer historien om påskeharen fra?

For lenge siden var det flere religioner i spill samtidig her i Nord-Europa. Det var eldgamle fortellinger om naturens magi, lokale guder og nyere kristendom i form av katolisisme og protestantisme.

De fleste av våre moderne sagn og fortellinger er en forunderlig og kreativ blanding av alle disse religionene.

På samme måte som vi i dag helt naturlig blander forklaringer fra det vi leser i bøker, det vi har lært på skolen, det vi selv opplever og det foreldrene våre har fortalt oss, er historien om påskeharen også et slags underholdende miks av religioner og historier, fra mange tider og steder.

Haren var et fruktbarhetssymbol helt tilbake i den førkristne tiden. Det fantes en germansk fruktbarhetsgudinne som het Eostre. Noen mener at Eostres dyr var en hare. Eostre er opphavet til det engelske navnet for påske; Easter. Det er trolig også en sammenheng mellom navnet på det kvinnelige (og dermed fruktbare) kjønnshormonet østrogens navn og Eostre. 

Germansk er det eldgamle språket som ble snakket i store deler av Europa, og som tysk, engelsk og norsk stammer fra. Sammen med en rekke andre språk - som alle er en blanding av hverandre.

Haren var også et hellig dyr i antikkens Hellas, der kjærlighetsgudinnen Afrodite hadde haren som kjæledyr.

Og selv Julius Cæsar visste rundt år 51 f.Kr. at britene aldri spiste hare fordi den var hellig. Det er også funnet hellige haregraver helt tilbake til steinalderen, der de ble begravd sammen med mennesker.

Haren har en flere tusen år gammel historie som symbol på fruktbarhet og reproduksjon. Du kan lese mer om dette her

Det er nettopp fruktbarhet og gjenfødelse som påsken som høytid handler om. Når alt springer ut og spirer og gror om våren, så feirer vi naturens fruktbarhet.

Hvorfor er det nettopp en påskehare?

Påskeharen kan bli gravid mens den er gravid. Sprøtt, men det kan den. Den kan bli befruktet mens det fortsatt er et kull i livmoren.

I gamle dager trodde man at haren var tvekjønnet og kunne befrukte seg selv. Harer ble ansett som skadedyr som spiste avlingene på åkeren. Det myke skinnet ble også brukt til klær. Når jegeren fanget, flådde og slaktet haren, ble dobbeltgraviditetene oppdaget, og jegeren tenkte "Hm - dette er et ganske så fruktbart dyr". 

Kanskje var det slik haren her oppe på våre nordlige breddegrader ble et fruktbarhetssymbol som ble knyttet til forskjellige guder gjennom tidene.

Dyr er ofte symboler på alt mulig. Flaggermus, rotter, katter, esler, haner - har alle sammen ulike menneskelige egenskaper knyttet til seg når man tenker over det.

Haren er også et nattaktivt dyr, noe som gir mening siden den gjemmer påskeegg midt på natten, i skjul for barna.

På den annen side er nesten alle pattedyr som lever vilt i nærheten av mennesker nattaktive. Men ingen av dem bærer rundt på egg i potene sine. Så kanskje vi bare skal la logikk og biologiske forklaringer komme i bakgrunnen når det gjelder påskeharen og påskeeggene. Alt til sin tid.

Finnes det en påskekanin?

Den kalles faktisk "Easter bunny" i USA. En bunny er en kanin, ikke en hare. Men det er det ingen som bryr seg om, historien er den samme. Det er et søtt, hoppende dyr med lange ører og myk pels som gjemmer egg. Haren ble til en kanin da den fulgte med tyske immigranter til USA på 1800-tallet. Kanskje det bare er flere kaniner i USA?

I England heter den Easter hare, men i likhet med Halloween har den amerikanske tradisjonen med Easter bunny spredt seg til England, og mange steder har man nå også en kanin i stedet for en hare.

Hvorfor kalles den påskeharen?

Haren har vært et fruktbarhetssymbol siden steinalderen.

Men hvorfor heter det påskeharen?

Gudinnen Eostres (hun med haren som kjæledyr, les mer over) høytid var vårjevndøgn, som fortsatt er den dagen som bestemmer når den moderne påsken ligger. Vårjevndøgn er den dagen sommerhalvåret offisielt starter - det har å gjøre med solens posisjon i forhold til jorden. Den tar vi her

Navnet på høytiden påske på germansk er altså ikke av kristen opprinnelse. Det kommer fra førkristen gudetro. Ifølge kristendommen var det på en allerede eksisterende høytid, påsken, at Jesus gikk inn i Jerusalem og senere gjenoppstod. Feiringen var allerede der. Det er rotete, men slik er det med tradisjoner.

La oss oppsummere forklaringene så langt. 

Den kalles påskeharen fordi:

  • Haren er et fruktbarhetssymbol fordi den kan bli gravid to ganger og får et stort antall unger.
  • Påsken er en eldgammel høytid som feirer fruktbarheten og gjenfødelsen av naturen, som spirer og gror om våren.

Hvorfor kalles det påskeegg?

Men vi mangler fortsatt det store mysteriet: Hvorfor i all verden legger påskeharen påskeegg? 

Det er tross alt ingen dyr som legger sjokoladeegg eller pappegg. Allerede dette tyder på at vi ikke har å gjøre med en biologisk forklaring. Barnet ditt vil sannsynligvis være enig med deg. Men den videre forklaringen er likevel spennende.

Det med påskeegget har også med hele dette påskerotet å gjøre, historisk sett. 

Egg har blitt pyntet om våren i tusenvis av år. Det gjør vi fortsatt, og hos Lekeakademiet kan du finne mange flotte, kreative materialer til å feire påsken og pynte påskeegg med her. 

Man har funnet bevis for at mennesker har spist og ofret egg som en del av fruktbarhetsritualer ved vårjevndøgn i flere tusen år.

Dyrene legger egg om våren, så det må ha vært rikelig med egg. Det var spesielt bra for fattige mennesker. Egg var en viktig del av kostholdet deres siden de er svært rike på næringsstoffer og fett. På den tiden var egg noe man kunne finne fritt i naturen om våren, så det var vanlig å lete etter egg når man var sulten. Hvis det var noe å feire, for eksempel vårjevndøgn, var egg i massevis en fin måte å gjøre det på.

På 1600-tallet beskrev en munk at de kristne spiste påskeegg og eggeretter i påsken.

Katolikker hadde ikke lov til å spise egg i fastetiden, som er ukene mellom fastelavn og påske. Så de må ha hatt mange egg på lager da påsken endelig kom. Protestantene (den andre typen kristne) fastet ikke, men noen mener at de måtte finne på en mytologisk forklaring på hvorfor de ville spise påskeegg.

Det gjorde legenden om påskeharen ganske praktisk å holde fast i.

Hvorfor legger påskeharen påskeegg?

Vi nærmer oss et svar nå. 

Det viser seg at det er en tradisjon fra Tyskland at påskeharen gjemmer eller legger påskeegg. Rundt 1600-tallet vet vi at påskeharen kom med påskeegg som tyske barn skulle finne. Dette antas å være en referanse til kvinnene som gikk til Jesu grav og fant den tom på første påskedag. De første kristne så på egget som et symbol på liv, og det tomme skallet som et symbol på Jesu tomme grav.

Det å søke og finne livets begynnelse eller oppstandelsen er en del av påskens handling og dermed knyttet til påskeegget.

Et egg er livets begynnelse.

Sjokoladeegg er deilig og dekorerte påskeegg er vakre, i tillegg til at Jesu oppstandelse feires med de flotte fargene.

Den korte forklaringen på hvorfor påskeharen gjemmer eller legger påskeegg, er: 

I tusenvis av år har menneskene ment at haren er et hellig dyr fordi den kan bli gravid to ganger og får utrolig mange søte unger.

Påsken feires opprinnelig fordi det er vår, dyrene får unger, plantene spirer og gror, og solen begynner å varme etter en lang og kald vinter. Maten er igjen tilgjengelig i naturen - eller det var den tidligere for fattige mennesker. Alt kommer til live igjen.

Om våren er det rikelig med egg i naturen, og de er også et kristent symbol på at Jesus stod opp fra graven, selv om han var blitt henrettet. Han levde igjen, graven var tom - og egget er begynnelsen på livet, akkurat som skallet er tomt etterpå.