Læring når bæsj og promp er det morsomste i verden

Læring når bæsj og promp er det morsomste i verden
2. februar 2024

Promp og bæsj: Utrolig morsomt, ekkelt ... eller lærerikt?

For de fleste familier kommer det en periode hvor promp og bæsj bare er det morsomste i verden:

  • Plutselig hører du sangen «Bæsj, bæsj lille lam, har du noe promp..» fra barnerommet
  • Du blir invitert med inn på do i tide og utide for å beundre barnet ditt sin utrolig flotte avføring – eller (SKREKK OG GRU) barnet ditt bærer potta med innhold stolt rundt i stua og forventer stor applaus og premier.
  • Du skal konstant svare på hvordan alle mulige og umulige dyrs etterlatenskaper ser ut eller lukter
  • En hestepære på stien får barnet ditt til å utbryte «Ååhh, en kjempe-giga bæsj!» og litt etter «Den er helt varm og myk!»
  • En diskré fis fra sidemannen eller -kvinnen på bussen kan få barnet ditt til å fnise i flere minutter.

Hvis dere har nådd til dette punktet, vil vi gjerne gi dere et lite tips:

Grip muligheten. Bruk barnets fascinasjon for promp og bæsj til å bringe læringslek inn i hverdagen på en morsom og engasjerende måte.

Hos Lekeakademiet mener vi at motivasjon er avgjørende for læring. Hvis du tar utgangspunkt i barnets interesser, vil motivasjonen for å lære komme av seg selv.

Her kommer vi med noen gode ideer til hvordan dere kan leke og lære med ... ja bæsj.

På en hygienisk måte, vel å merke.

Hvis du scroller videre nedover, kan du lese om hvordan du kan overvinne ditt eget ubehag ved å snakke om promp og bæsj med barnet ditt), og du kan også lære mer om hvilken rolle avføring spiller i samfunnet vårt.

Kort sagt: Dette blogginnlegget er fullt av gode innspill til utvikling og læring gjennom lek med barnet ditt.

Rør en ældgammel dinosaurlortRør en ældgammel dinosaurlort

En lek med en eldgammel bæsj

Med dette settet kan barnet ditt ta på en ekte prøve av en 50 millioner år gammel dinosaurbæsj. Det er jo kjempekult!

I tillegg kan dere grave ut et ekte dinosaurfossil og dermed vekke eller forsterke barnets interesse for dinosaurer.

Dinosaurer er forresten også en fin måte å leke barnet ditt smartere på. 

Lek "gjett en bæsj" med modellervoks

Stikk hendene i den brune modelleringsvoksen - kanskje blandet med litt grønt eller gult hvis bæsjen kommer fra noen som liker gress eller gulrøtter. 

Det å leke med modellervoks stimulerer følesansen og er en fin måte å imøtekomme barnets interesse for bæsj på.

Lek "gjett en bæsj", der dere kan bytte på å lage en fin bæsj og deretter gjette hvilket dyr som kan ha laget den. Dere kan gjøre det enklere ved å stille ja/nei-spørsmål og gjette hvilket dyr som har bæsjet.

Nå har vi kommet til en lek med prompe-timing.

En prompepute eller denne lommeprompemaskinen er perfekt til tull og tøys og til alle barn som fniser høyt når noen slipper en fis.

Med en prompepute kan barnet ditt lure venner og familiemedlemmer, øve seg på timing, å holde maska og krangle om hvem som faktisk har prompet.

Morsomme og lærerike bøker

Det finnes mange morsomme bøker for barn om promp og bæsj. Både faktabøker om kroppen, om hva som skjer nede i kloakken, men også tullete og morsomme bæsje- og prompebøker. Ta en tur på biblioteket, eller få inspirasjon om bæsjebøker hos bokbamsen. no her eller hos Bergen bilbliotek her.

God leselyst! 

Er du klar til å ta del i barnet ditt sin fascinasjon for fiser, promper og bæsj? Eller er du ikke helt der ennå?

Slik kommer man over ubehaget ved å snakke om promp og bæsj

For mange voksne er det litt tabubelagt å ta opp temaet.

Det er ikke så rart, for vi mennesker har brukt århundrer på å venne oss til tanken om at avføring ikke skal være en del av den synlige hverdagen.

I gamle dager handlet det om at avføring ble forbundet med smitte, stank og bakterier. Dette gjelder fortsatt, men siden vi vet så mye om hygiene er det egentlig ingen grunn til at avføring skal være tabu.

Det finnes også mange eksempler på at det å snakke om avføring faktisk spiller en viktig rolle for mennesker og læring:

  • Forskere innen både arkeologi og medisin er helt avhengige av hva avføringen vår forteller oss om hvordan vi lever.
    Arkeologer blir alltid begeistret når de finner en tusen år gammel latrine i en utgravning, fordi det gir dem mulighet til å finne ut nøyaktige detaljer om hva vi spiste for tusenvis, til og med titusenvis av år siden. For eksempel så fant man en gammel latrine under utgravningen av metroen i København i 2018. Den avslørte sildemiddager, indonesisk nellik og bendelormegg.
  • Tarmen inneholder verdifull informasjon om hvordan kroppen din fungerer. Derfor er avføring alltid viktig å snakke om når du besøker legen.
  • I mai 1961 ble 90 bokser med menneskebæsj verdenskjent og sendte 60-tallets kunstavantgarde inn i historien da kunstneren Piero Manzoni publiserte verket "Merde d'Artista". I 2007 ble en av disse 90 boksene solgt for nesten 1 million kroner. Menneskelig avføring kan altså være mer verdt enn gull når den brukes kunstnerisk, som en kommentar til samfunnet vårt.
  • Har dere sett programmet på NRK Super om dyrebæsjer i Kråkeklubben eller om det lille pinnsvinet Børste, som finner en kjempestor bæsj? Eller Newtons episode med «Alt du lurer på om bæsj»?

    NRK og NRK Super har opp igjennom årene gjort mye for å gjøre barn nysgjerrige på alt som har med naturen å gjøre, og for å flytte læringen ut i naturen. Og det har virket.

    Interessen for avføring fører til en forståelse for at avføring forteller historien om et dyrs liv på en unik måte - en nysgjerrighet som vi mennesker har vært altfor fremmedgjort for i altfor mange år.

Kom med ut, la oss finne en bæsj og bli smartere!

Ha det gøy med promp og bæsj.

 

Med kjærlig hilsen fra Leketantene