Lær å ri på kjepphest. 10 fordeler og 3 morsomme leker

Lær å ri på kjepphest. 10 fordeler og 3 morsomme leker
14. mars 2024

Hvorfor har kjepphester blitt så populære?

Det å leke med kjepphest har fascinert barn i årevis – kanskje besteforeldrene eller oldeforeldrene dine også har hatt en kjepphest som en trofast følgesvenn?

Men hvorfor har de blitt så populære i dag? Hvor kan man lære å ri på kjepphest? Og hva kan man egentlig leke med en kjepphest? Det skal vi finne ut av i dette blogginnlegget. Så sett deg opp i salen, ta tak i tøylene og lær litt mer om kjepphester.

Det startet i Finland

Kjepphest-ridning eller Hobby Horse startet i Finland. Det ble ekstra populært og kjent på grunn av Selma Vilhunens morsomme og rørende dokumentarfilm «Hobbyhorse Revolution». Filmen følger tre tenåringer som møter fordommer om lidenskapen sin for kjepphester, men som ikke tar det så tungt.

Hobbyhorse Revolution er også navnet på den finske foreningen med kjepphestryttere, som vokste raskt etter hvert som barn og unge leste om fenomenet bl.a. på debattfora på nettet.

Flere tusen barn og unge i Finland har en kjepphest. Landet har arrangert verdensmesterskap, de holder nasjonalt kjepphest-stevne og mange regionale konkurranser.

Og trenden har også kommet til Norge.

Her hos Lekeakademiet kan vi se at det har blitt enormt populært å leke med kjepphester. Det er rift om hestene og om tilbehør som hinder og hodelag. Og det er det også en god grunn til.

Det er gøy å ri på kjepphest. Det stimulerer fantasien og er samtidig bra for kondisjonen og kroppsbevisstheten.

Kjepphester kan brukes til rollelek. Man kan f.eks. leke sirkusartist, prinsesse, ridder eller kanskje en cowboy som rir ut på eventyr. 

Men det er spesielt som idrettsgren at kjepphesten har blitt populær. Idretten med kjepphester, som også kalles Hobby Horse, har et stort fellesskap blant utøverne. De møtes til felles treninger, stevner, mesterskap, rideleirer og show over hele landet og finner hverandre på sosiale medier eller på rideskolene.

Hvis du er nysgjerrig på hva man kan gjøre og leke med en kjepphest, så scroll lenger ned på siden. Her skriver vi om hva man kan finne på med en kjepphest, og forslag til 3 morsomme leker.

Hva får barnet mitt ut av å få en kjepphest?

Vil barnet ditt ha en kjepphest eller gå til Kjepphest-ridning? Da kan du glede deg over at barnet får mosjon og kan bli en del av et fellesskap hvor det kan oppstå nye vennskap.

Det styrker både grovmotorikken, timingen og koordinasjonen når barnet trener på fotarbeid og hopp. Kanskje det også er et program som må læres utenat? Til kjepphest-konkurranser og show er det også fokus på rytme, ynde og godt fotarbeid – akkurat som på et ekte hesteshow eller når man driver med turn eller dans.

Kjepphesten vil gjerne stelles, bli tatt vare på og ha et fint navn. Den kan kanskje strigles og få flettet manen. Uansett hvor god den er til sprangridning så vil kjepphesten gjerne være velstelt og ha en saftig gulrot. Denne delen av leken styrker barnets empati. Kanskje barnet ditt leker at kjepphesten er redd for edderkopper eller bare elsker en spesiell dressurdisiplin?. 

10 fordeler med å gå til Kjepphest ridning

  • Det er gøy å ri på en kjepphest

     

  • Barnet ditt får god mosjon og en sterkere kropp av å ri på kjepphest

     

  • Alle kan delta på sitt eget nivå

     

  • Man kan lage sin egen kjepphest, kanskje få låne en på rideskolen eller dere kan kjøpe en fra det store utvalget vårt av flotte, naturtro kjepphester

     

  • Man kan ri disipliner som dressur på kjepphesten

     

  • Barnet ditt kan få nye venner gjennom idretten

     

  • .. og bli en del av et lidenskapelig fellesskap

     

  • Man kan delta i konkurranser og oppvisninger

     

  • Blir man skikkelig god så kan man delta i nasjonale eller internasjonale konkurranser

     

  • Kjepphest er en inkluderende aktivitet. Det er billigere enn å gå til "vanlig" ridning og fører til langt færre skader. I tillegg kan nybegynnere og barn med spesielle behov være med uten introduksjon.

Kan man gå til kjepphest-ridning i Norge?

Ja. Det er flere steder over hele landet hvor man kan gå til kjepphest eller Hobby Horse.

Interessen for å ri på kjepphest i Norge blomstrer og Norges Rytterforbund har hentet inspirasjon fra de andre nordiske landene og har laget en dreiebok for kjepphest stevner, så det er lett for f.eks. rideklubber å arrangere stevner.

Spør på den nærmeste rideskolen om de har kurs eller arrangementer for kjepphester.

Ryttere kan lære av kjepphester

For noen vil en kjepphest være det første steget til å bli rytter. Faktisk kan det være en fordel å prøve å gjøre rideøvelsene til fots og eventuelt med en kjepphest, før man både skal kontrollere hesten og huske øvelsene.

Psst: Etablerte ryttere kan også sees løpende rundt på banen når de trener dressurprogram. Vi har imidlertid ikke sett dem med kjepphester (ennå).

Kan man kombinere kjepphest og "vanlig" ridning?

Ja, det er flere som rir både på kjepphester og levende hester. Du kan også velge å fokusere på kjepphest-interessen.

Hvor mye koster det å gå til kjepphest-ridning?

Prisen for å gå til kjepphest varierer veldig. Noen steder er det trening en gang i måneden, andre møtes hver uke og andre steder igjen har en årlig kontingent. Ta kontakt med den nærmeste rideklubben som har kjepphest-trening og spør hvor mye det koster å gå til kjepphest hos dem.

Kjepphest - mindre farlig enn en levende hest

"Du må aldri gå bak en hest". Det er sannsynligvis en av de første tingene du lærer når du er rundt hester.

Men det kan også være farlig å ri – også for erfarne ryttere. De opplever å bli kastet av og må kanskje på legevakten med blåmerker eller mer alvorlige skader.

Der er kjepphester en langt mer fredelig fornøyelse. Kjepphesten steiler ikke og blir ikke redd hvis en traktor plutselig kjører forbi – med mindre rytteren mener at det er akkurat den personligheten hesten skal ha.

Trav, galopp og sprang på kjepphest gir på det meste noen blåmerker. En kjepphest er derfor verdt å vurdere som en hobby for det hesteglade barnet ditt, hvis det føles litt for utrygt å ri på et stort, levende dyr.

Å ri på en kjepphest er mye billigere og mer tilgjengelig enn å gå til ridning

Ridning er ikke akkurat en billig hobby og mange barn har måttet gi opp drømmen om å ri eller få sin egen hest.

En kjepphest er et mye billigere alternativ. Den vil gjerne pyntes med fint seletøy, men den krever ikke fôr eller en dyr stallplass. Og man kan godt dra på hestearrangementer med kjepphesten sin.

For barn med spesielle behov kan en kjepphest være en måte å få oppfylt drømmen om å ri eller ha egen hest. Det er naturligvis ikke helt det samme, men følelsen av å skulle passe hesten og eventuelt ha et sammenhold med andre om interesse for hester eller dressur er absolutt til stede med en kjepphest.

Hva kan du gjøre på en kjepphest?

  • Delta på trening sammen med andre kjepphest-entusiaster
  • Se dressur og prøve å etterligne øvelsene på en kjepphest
  • Lage egne dressurprogrammer, hvor det handler om å planlegge en sekvens og huske rekkefølgen etterpå
  • Leke «Kongen befaler» hvor man bytter på å vise en øvelse som de andre må gjøre
  • Lage en sprangbane eller dressurbane og løpe den på tid
  • Øve på piruetter og galopp-changementer
  • Pynte hestene med en "rustning" og leke ridderturnering 
  • Bytte kjepphester og ri på hverandres hester, som muligvis har en helt annen personlighet. Kanskje den andres kjepphest er redd for røde blomster eller er veldig glad i iskrem?. 
  • Ri ringridning
  • Flette manen eller sette den opp som roseknopper. Kjepphester har mye tålmodighet når de blir stelt
  • Ri military, hvor man rir i naturen og hopper over naturlige hindringer
  • Delta i en kjepphestekonkurranse eller organiser ditt eget lille eller større stevne
  • Delta for eksempel i ponygames: I ponygames har man stafettkonkurranser med to lag, som konkurrerer om å komme først og løse oppgaver underveis, mens de heier på hverandre
  • Konkurrer i høydehopp 
  • Lag kappløp og dele ut rosetter til de raskeste kjepphestene.

Kjepphest konkurranse

Kjepphest konkurranser blir mer og mer utbredt i Norge og det er en av de raskest voksende idrettene i Europa.

Hvis barnet ditt liker å konkurrere eller møte andre med samme interesse, så prøv det. Barnet ditt trenger i hvert fall ikke føle seg alene med kjepphestinteressen sin.

I dag avholdes det kjepphest konkurranser både som en selvstendig aktivitet og som et arrangement i forbindelse med et klubbstevne eller elevstevne. Det er relativt enkelt og rimelig for rideskoler og klubber å holde et kjepphest-stevne, hvor elevene kan prøve å delta og konkurrere på et slikt arrangement.

3 morsomme leker med kjepphest

1) Vannstafett

Dere trenger: 2 desilitermål/kopper eller lignende - to like, klare beholdere og 2 baljer fylt med vann.

  • Rytterne blir delt inn i to lag og stilles opp på rekke
  • De to baljene med vann skal stå i samme avstand til starten. En rytter fra hvert lag rir ned til baljene og fyller desilitermålet sitt med vann
  • På vei tilbake til laget står det to beholdere – en til hvert lag, som skal fylles med vann
  • Det gjelder da å fylle beholderen til laget sitt med mest vann, innenfor den fastsatte tiden. Sett tiden slik at alle klarer å komme seg gjennom banen minst én gang

2) Alle kyllingene mine 

Kjenner du til den gamle leken? Den fungerer strålende på en kjepphest.

  • Hønemor står i den ene enden av banen og roper på ungene sine
  • Kyllingene står i andre enden og må nå løpe ned til hønemoren uten å bli fanget av reven, som står midt på banen
  • Blir man fanget av reven, blir man en reveunge som hjelper revemor med å fange kyllinger

3) Erteposeløp 

Dere trenger en haug med erteposer og en bøtte.

  • Rytteren får en ertepose og rir ned til enden av banen. Her er det en bøtte som rytteren skal kaste posen med erter i. Treffer man ikke skal man plukke den opp og prøve igjen
  • Rytteren rir deretter tilbake til start. På vei tilbake ligger haugen med erteposer. Her tar rytteren en opp og gir den til neste rytter, som så tar sin tur
  • Lag eventuelt to lag som kan konkurrere om å komme først i mål

Psst: En fjerde lek kan være å leke kjede-sisten, der den som blir tatt må holde fast i fangerens kjepphest. Å ri sammen i en lengre og lengre kjede styrker samarbeidsevnen til deltakerne.

Kjepphest-utstyr - hva trenger man til kjepphesten?

Er barnet ditt interessert i å skaffe seg en kjepphest eller gå til kjepphest-trening? Da kan dere begynne med å finne ut om det er kjepphest trening på den nærmeste rideskolen. Der kan du ofte få låne en kjepphest og teste ut interessen. Til de fleste kjepphest-konkurranser er det også mulig å låne kjepphest dersom du ikke har din egen.

En viktig del av det å drive med kjepphest er imidlertid å ha sin egen kjepphest som man kan pynte og tilpasse, gi en personlighet og gjøre til sin helt egen.

Finn rundt i kjepphest tilbehøret

Det kan være ganske mange nye ord å lære hvis du er ny i kjepphest sporten. For hva er et hodelag og bør du bruke det samme med martingal eller i stedet for grimesett?

Vi kommer til unnsetning med en kort gjennomgang av de forskjellige fine tilbehørene.

Vær oppmerksom på å velge riktig hodelag til kjepphesten. Dessverre passer ikke Cheval Roi-tilbehøret vårt til byASTRUP kjepphestene.

Kjepphest grimesett

Man bruker en grime når man for eksempel skal leie hesten ut av stallen for å bli striglet eller hvis man trekker den rundt på tur. Så hvis det skal være helt som i virkeligheten - og det må det jo være når man leker med kjepphest - så bruker man ikke grimen når man rir. 

Kjepphest hodelag

Et hodelag kalles også hestens bissel. Hodelaget har ett bitt som sitter i munnen. Det må man ikke trekke for hardt i, for det er ikke godt for hesten.

Et hodelag kan være med eller uten kryssnesebånd.

Hvis kjepphesten elsker sprangridning, så må den ha hodelag med kryssnesebånd, for det er best når kjepphesten skal yte litt mer. Du kan kjenne igjen dette hodelaget på at det krysser ved nesen.

Til programmer med trav, skritt og galopp passer hodelag uten kryssnesebånd best.  

Kjepphest martingal

En martingal er en reim man bruker ved sprangridning på kjepphester som har en tendens til å steile eller virre mye med hodet.

Den er for eksempel fin til bruk i perioder til en kjepphest som er litt vanskelig å kontrollere i sprangridning. Med en martingal kan rytteren sørge for at hesten ikke løfter hodet for mye når den hopper.

Skal en kjepphest ha en stall?

Du kan velge å kjøpe en stall som dere kan ha stående hjemme, men det er opp til deg.

En kjepphest trenger ikke en stall for å trives, men flere ivrige kjepphest-ryttere har flere hester og en stall hvor de kan stå og slappe av etter dagens trening.

Hvor kan jeg kjøpe en kjepphest?

Noen lager sin egen kjepphest. Hvis du synes at det blir litt vanskelig og tungvint så kan du kjøpe en fin kjepphest hos oss. Da får du en flott hest levert i en fart og det er mange flotte hopper og hingster å velge mellom. 

Når du kjøper en kjepphest fra et av merkene våre, er du også sikker på at hodelag fra samme merke passer til størrelsen på kjepphesten din. Du kan for eksempel kjøpe hodelag og grimesett spesielt til Cheval Roi-kjepphesten.. 

Hva betyr det at noe er en kjepphest?

Å ha en kjepphest eller «å ri på kjepphesten sin» som begrep, er et prinsipp eller en hjertesak som man legger stor vekt på og kanskje også er litt sta på.

Så det har ikke så mye å gjøre med å ha en ekte kjepphest å ri på. Det skulle i så fall være hvis din kjepphest er å alltid ri på kjepphesten med ridehjelm på.