Lag en kurv med morsomme uteleker. Slik gjør du.

Barn som leker utenfor hver dag
10. april 2024

Bare 20 minutters lek ute gjør en kjempeforskjell for barnet ditt og deg.

Jippi! Nå er det vår! Selv om været i april kan være en litt blandet fornøyelse, så er det lyst om ettermiddagene, og til og med etter middagen. Barna merker at det er lysere, og kanskje opplever du også at du må be dem om å beholde jakken på en stund til.

Dagslys og litt varmere vær gir en fullstendig fantastisk frihetsfølelse. Men husker du å sende barna ut for å nyte friheten, få røde kinn og øve seg på hopp over ball, yo-yo eller frisbee? Har du fått kjøpt et balltre til slåball og en ny stangtennis? Har dere noen gode baller til å leke med? Eller skal det fylle opp i beholdningen av såpebobler, hoppetau, hoppestrikk, kubb/kongespill og hinkesten?

Da er dette innlegget en inspirasjon til deg, så du kan lage en kurv med morsomme uteleker. Denne kan du ha stående rett ved den døren som åpner ut til friheten og det grønne gresset. Da blir det lett å få fatt på utelekene, og rydde dem opp igjen, når man likevel skal ha skoene av eller på. Og da blir det fort en del av hverdagen å være ute og leke hver dag. Bare 20 minutter med røde kinn får barnet ditt til å trives mer, samtidig kan de få nye venner i gården eller på veien. Hvem vil være med til å hoppe med hoppetau eller trikse med en yo-yo?

Børn der leger skøn udelegBørn der leger skøn udeleg

Frem med de gode, gamle utelekene.

Våren 2020 og 2021 lærte oss foreldre å passe på. Sosiale bobler, faste lekeavtaler med enkelte venner, hjemmeskole og ikke røre ved andres ting. Alt dette ble en trist, men nødvendig del av hverdagen.

Barna ble vant til å få et nei når de spurte om å få bli med noen hjem. Ingen fikk lov til å bare løpe ut å leke uten å ha en fast avtale. Og det var ikke lov til å dele baller, racketer og hoppetau. Og spyttekonkurranser ville nesten være biologisk krigføring. Brøt man disse reglene ble det nærmest sett som sivil ulydighet og manglende samfunnssinn. I hvert fall de stedene med mye smitte.

Men nå skal vi i gang igjen. Vi skal skape samhørighet, gå opp i vennskaper, klatre i trær og ha litt færre faste avtaler. Og kanskje også litt mindre skjermbasert samvær. Nå har vi gått rundt i 2 år og sakt til hverandre at digitalt samvær er bedre enn ingenting – og det er jo sant. Men nå kan vi sees igjen. Vi skal bare huske hvordan man gjør det.

Sjipning er en dejlig udelegSjipning er en dejlig udeleg

Frem med å si «Gå ut og lek – jeg roper når det er middag.»

Frem med alle de fysiske og sosiale kompetansene som har så godt av å bli stimulert utendørs. Med løp, hopp, spring og andre grovmotoriske former for bevegelse. Med å møte venner uten å ha en avtale på forhånd, med å øve avstandsbedømmelse, trene balansesansen, muskel-ledd sansen og alle de andre sansene som til sammen øker barnas trivsel.

Frem med å dele leker med andre barn og bare leke med dem som er ute akkurat nå. Eller å leke på egenhånd og øve seg på å drible eller hoppe hoppetau eller kaste en ball opp av garasjeveggen.

Frem med risser på knærne, røde kinn, uidentifiserbart materiale under neglene og krystalliserte busemenn i nesekroken.

Friheten til å leke er noe av det beste du kan gjøre for barnet ditt om våren. Men hvordan kommer dere i gang?

Snart kommer det et veldig enkelt tips som gjør det lett å løpe utenfor å leke. Men først har vi en liten gjenoppfriskning til deg som forelder.

Øvelse gjør mester – husker du å hjelpe barnet ditt i gang?

Rundt omkring på landets skoler og barnehager oppdager personalet at barna leker i mindre grad på kryss og tvers av årganger og klasser. Både barn og unge har lært det der med de sosiale boblene. Dette var jo veldig bra i fjor og forfjor, men det er en ekskluderende form for fellesskap. Derfor skal vi hjelpe barn og unge til å inkludere andre i leken igjen, invitere dem til å være med, møte nye barn og ha avtaler med barn de ikke kjenner så godt enda. Eller kanskje dem vi ikke fikk leke med under k… nei, vi orker ikke å skrive om det engang. De som var utenfor den sosiale boblen vår.

Å gå ut å leke kan være et stort skritt i den riktige retningen. For noen barn er det helt naturlig å snakke løs med nye venner. Men for andre kan det være noe du skal hjelpe dem litt med. Prøv å spørre barnet ditt om du skal hjelpe med å møte noen nye venner. Kanskje hjelper det med å komme hjem og leke hos noen, så lag en avtale med en annen forelder. Vær oppsøkende igjen, og vis barnet ditt at man godt kan drikke kaffe og snakke med nye bekjentskaper. Spør eventuelt i barnehagen eller skolen om det er andre foreldre som opplever en tilbakeholdenhet, og prøv å åpne litt opp for de faste lekerelasjonene.

 

Men – å ha noe ordentlig utstyr er aldri feil. Så her kommer de aller beste tipsene våre til å lykkes med å få barnet ditt utenfor å leke:

Lag en kurv med uteleker, som det er lett å finne.

Hvis du vil gjøre det lett for barnet ditt, og vil unngå spørsmål som «Hva skal vi finne på ute? Det er kjedelig!», så sørg for at kurven er fylt med morsomme og fristende uteleker eller utstyr til utendørs aktiviteter. Og sørg samtidig for å gjøre lekene lette å få fatt på, og like lett å rydde opp igjen. Det siste er mest for din egen skyld …

Når du skal gjøre uteleken mer attraktiv, så tenk på hjemmet ditt som en motorvei. Hvor kommer barnet ditt inn hen? Hvor stilles ryggsekken og skoene? Hvor er døren ut til det stedet hvor man går ut og leker? Hvor stiller man skoene når man skal inn igjen? De tingene som du vil at barnet ditt skal se, skal stilles langs denne motorveien. Ellers er sjansene for at det ettermiddagstrøtte barnet ditt trekker i retningen av utelekene ikke særlig stor.

Ut over dette er det en god ide å sørge for at ha de gode redskapene til uteleken samlet i en kurv eller kasse. Still den akkurat der hvor man tar skoene av og på. Så kan man få øye på hoppetauet, sprettballen eller sjongleringsballene idet man lukker skoene.

Og enda bedre – man kan legge lekene på plass idet man tar av seg skoene.

Tips til hva som kan være i kurven med uteleker.

Men hva skal man putte i kurven? Hva gidder barna å leke med?

Alt etter barnet ditt sine interesser og alder kan det være mange forskjellige typer leker og redskaper i en uteleketøyskurv. Men de følgende ideene er et godt utgangspunkt, så utvalget både passer til solo-lek og felles lek til barn i forskjellige aldre. Velg de tingene som passer best for dere.

Tennisballer. Til å leke forskjellige slags ballspill opp av en vegg med i stil med «hopp over ballen», Simon sier over et stakitt, eller til slåball.

Ball med hanske. Genial og morsom måte å leke med en ball på, også når man enda ikke er så god til å gripe ballen.

 

Diablo. Et flott lekeredskap til alle aldre. Diabloen er periodevis en kjempehit. Men ta den frem – barnet ditt vil elske den. Kanskje du kan et par triks selv, fra du var barn?

Erteposer. Til å kaste og gripe, særlig hvis barnet ditt ikke er så god til det. Det gir nemlig selvtillit å øve hånd-øyekoordinasjonen med noe som er lettere å gripe. Erteposer kan også brukes til å sjonglere med, enten alene eller to og to.

Aktivitetsringer. Til å sjonglere med og til å hoppe i, kanskje som en del av «bakken er giftig» banen.

En myk, stor ball. Til å kaste med i leker hvor man skal gripe med begge hender, f.eks. kanonball. Denne ballen er veldig solid.

Såpebobler. Altid en herlig aktivitet som tiltrekker andre barn like effektivt som et fat med frukt og kjeks.

Hoppestrikk. Den husker du sikkert. En litt glemt utelek som er ganske genial å lære barnet ditt.

Et laken eller et stort, men ikke for tykt teppe og klesklyper. Til å bygge hytte med. Du kan eventuelt bruke dette settet.

Et kort og et langt hoppetau. Til å hoppe alene eller flere sammen.

Et sett med en ball og en racket. Vi anbefaler dette settet her, som er lett å bruke for barn i alle aldre, og ikke knuser vinduer.

Yo-yo. 2 stk – det er alt for mange barn I dag som aldri har prøvd en yo-yo. Yo-yo er noe man skal øve seg på. Det krever tålmodighet, og det er en kjempeviktig kompetanse i en verden hvor vi får en nedsmelting av at internettet er for langsomt, hvis det tar mer enn 10 sekunder.

En frisbee eller boomerang – eller begge deler. Passer best når været er fint, men da er det kjempegøy.

En drage – hvis dere bor et sted hvor det er plass til å fly med slike.

Gatekritt og hinkestener. Til å tegne regnbuer og dinosaurer, skrive navnet sitt, lage en hinkerute eller tegne opp en ballbane med kritt.

Walkie-talkie sett. Til de litt større barna kan et walkie-talkie sett gjøre en helt vanlig omgang gjemsel bli til en farlig spionlek.

En fotball er også god å ha, hvis du har et uterom med plass til flyvende objekter på den størrelsen. Det samme forbeholdet gjelder selvfølgelig også for boomeranger og frisbee’er selvfølgelig. Hvis Fru Matsen på 3. etasje sine pelargoniaer ikke tåler å bli ufrivillig beskåret, så er det nok en bedre ide med gatekritt og såpebobler.

Husker, sandkasse, sparkesykkel og løpesykkel er absolutte must-haves, og de kan du finne her i det store utvalget vårt av uteleker.

 

Sæbebobler er dejlig udelegSæbebobler er dejlig udeleg

Ikke gå ned på utstyr.

Hvis du gjerne vil starte en ny god vane med en halv times utelek hver dag, så blir det mye lettere med utstyret i orden. Det med å ha orden i pennalet når barnet ditt vil tegne og skrive, kan overføres til alle andre aktiviteter. En knekt blyant er like dumt som en punktert fotball, eller en ødelagt frisbee.

Vi håper at du kommer til å nyte å slippe tøylene litt, så dere kan nyte en vår med mer frihet og sus under vingene.

Glæd dig barn med en kurv med udelegetøjGlæd dig barn med en kurv med udelegetøj