Slik innreder du hagen til lek

Slik innreder du hagen til lek
10. april 2024

 

Skrevet av gjesteblogger Lærke Gerner Thomsen

Pedagog og innredningskonsulent: opptatt av barn, lek og læring.

Renoverer hus med mannen sin Bjørn. Sammen har de barna Liv, Dicte og Anker.

Finn Lærke på Instagram: @laerke_g_thomsen

 

 

I 2016 uttalte danske Signe Wenneberg til magasinet Eurowomen: «Når jeg er i hagen, kan jeg glemme tiden og plutselig har det gått et par timer. Her er jeg virkelig fri.»

Slik tror jeg fortsatt hun har det, og jeg lurer på om det er andre enn meg som kan nikke gjenkjennende til dette utsagnet? Er det ikke derfor vi kjøper hus med hage, hytte eller kolonihage? For å komme oss ut? Er det ikke derfor vi liker å fylle potter med jord, ligger på knærne i timevis og forsiktig fjerner ugress rundt staudene? Vi raker grusen i oppkjørselen, graver hull til hagegjerder, renser terrassefliser og klipper plenen?

Som jeg ser det er det enten fordi vi liker det tunge arbeidet og den terapeutiske effekten det har på sinnet, eller fordi vi ser for oss at når all den strevsomme jobben er gjort så vil vi kunne sitte i solen og drikke kaffe i fred og ro. Eller kanskje litt av begge deler.

Barn elsker hagelivet. Noen mer enn andre, noen mer vilt, andre mer rolig.

Og det er ikke så lett å styre dem når de først er der ute. De tar til seg kunnskap og lærer om naturen, familieliv, om dyr og insekter, værforhold, årstider, konflikthåndtering, fellesskap, forståelsen av at kroppen styrkes, og jeg kunne bare fortsette.

Jeg har både hage og barn, og jeg har aldri hatt det ene uten det andre. Og for å vende tilbake til å ha kaffen i fred, så har jeg også mye erfaring i å få det til å lykkes - eller kanskje snarere mislykkes.

Jeg kan ikke telle hvor mange ganger jeg som pedagog har sittet med ryggen mot et tre i skogen og kost meg med en kopp kaffe etter lunsj, mens barna lekte og hadde det gøy med hverandre.

Men hjemme i hagen er det en litt annen sak, og det har noe med hvordan vi innreder oss. Jeg har gjort alle feilene, fikset noen og sliter fortsatt med andre. Men jeg har knekket koden til hva som fungerer og hvordan vi får det til å fungere slik at vi både kan høste blåbær og drikke kaffe mens barna leker.

Å innrede hagen sin

Det å innrede hagen sin er på mange måter akkurat som å innrede hjemmet sitt. Når vi snakker om å innrede – som familie og spesielt familie med små barn – så gjelder det at man likeså godt kan droppe tanken om at barna leker på rommene sine. De sleper dukkesenger, bilbaner og legoklosser inn i stuen eller kjøkkenet og det er sjelden de synes det er gøy å rydde opp igjen. Det samme gjelder utendørs.

Barna vil være der vi er.

Helt naturlig og trygt vil barna leke i nærheten av foreldrene sine, ikke nødvendigvis for å bli sett hele tiden. Bare for å ha tilstedeværelse og mulighet til å bli sett og hørt av og til. Jeg tror det er viktig å møte barnas behov for å være i nærheten av oss. Min erfaring sier meg også når de har tilfredsstilt behovet for nærhet, trekker de seg etter hvert lenger og lenger vekk.

Når vi står overfor å tilrettelegge hagen vår for lek og selvfølgelig også – drikke kaffe – tror jeg det er lurt å tenke over følgende:

  • Plassering av uteområder
  • Ønsket om å være ute – sammen
  • Valg av materialer

Plassering av utendørs lekeområder

Det er veldig viktig å plassere uterom til lek med omtanke. Ofte krever det litt forarbeid (Graving/støpning, maling, bygging osv.). Det er bare veldig synd å plassere lekestuen i solen fra morgen til kveld eller ha husken i den enden av hagen hvor de voksne ikke kan se når barnet roper "se på meg!"

For noen år siden var jeg og familien min på en ukes sommerferie i Småland. Vi voksne var slitne etter tøff periode med å bygge et hus og de to små jentene våre trengte bare å være sammen med oss, uforstyrret. Det var skikkelig kjedelig vær hele uken, kaldt og med småregn. Men den måten de hadde innredet på, både ute og inne reddet ferien fullstendig. Det var så gjennomført at det var umulig ikke å se det. På alle de stedene hvor det var laget et område for barna så var det også en fin plass å sitte for en eller flere voksne. Helt enkelt. Hver gang vi satte oss ned (med en kopp kaffe) var det noe for barna der også. Det var virkelig mange steder å sitte og virkelig mange små bokser og kurver med leker eller bøker. Ute var det både hengekøyer og hagemøbler plassert ved lekehuset og sandkassen.

Det er ikke akkurat slik jeg vil at hjemmet mitt skal se ut. Etter min smak er det veldig koselig til en sommerhytte, men ikke helt som man vil ha det i et moderne hjem. Men man kan enkelt bruke samme tankegangen når man skal innrede hagen til lek.

Det er selvfølgelig stor forskjell på hager. Både størrelsen og graden av beplantning har selvfølgelig stor betydning for hvor mye sol/skygge den enkelte hagen har. Områder med skygge eller delvis skygge er gode steder å plassere større lukkede ting som f.eks. en lekestue. Det er bare ikke særlig morsomt å leke i et hus som er fryketlig varmt. Det er en god ide å undersøke om det er steder i hagen hvor det blåser ofte og hvor det kanskje er en krok med le. Når dere vet hvilke lekeområder dere gjerne vil ha, kan dere tenke over hvor det er en god ide å plassere det slik at dere har god utsikt over området. Det kunne f.eks. være et høyt huskestativ med en sklie, hvis man har mindre barn som leker alene i hagen i kortere perioder.

Hvis dere synes det er flere gode muligheter for plasseringen, så prøv å se for dere leken. Hva ville et barn typisk gjøre?

Jeg vet at hvis jeg setter opp sandkassen i den ene enden av hagen og lekestuen i den andre enden, så får jeg en sti av sand mellom de to. For barna fyller sand i gryter og spann og vandrer så til lekestuen for å steke det i lekeovnen. Vi har derfor lekestuen, sandkassen og et bord samlet på ett sted. Så kan det bakes og serveres flotte sandkaker i fleng. I tillegg så er det fri benyttelse av blomstene på en hortensia som er plantet i nærheten av sandkassen (men de må holde fingrene vekk fra Peonene mine). Det er en avtale vi har og det fungerer fint.

De litt villere tingene kan det være lurt å plassere på et sted som lufter litt. Det passer bra å huske eller hoppe på trampolinen der det blåser, mens det er bedre å ligge i hengekøyen eller bygge hytte eller hule et sted med le. 

Det er mange ting man skal ta hensyn til og det er selvfølgelig ikke alt som kan la seg gjøre. Dere må prioritere og finne ut av hva som er meningsfylt for dere. Kanskje man må tenke alternativt for å skape en krok med le og skygge. Det kan være en god ide å sette opp et liten vegg for å lage en krok eller henge opp et solseil over steder som blir for varme om sommeren.

 

Min klare anbefaling er uten tvil:

  • Skap små områder til lek i hagen hvor de tingene barna bruker er samlet. 
  • Sett hagemøbler/benker/hengekøyer i nærheten av alle lekeområdene. 
  • Hvis det er mulig så plasser lukkede rom som f.eks. hytter eller lekestuer i hel eller delvis skygge.

Lysten til å være ute – sammen

Når man planlegger hva man vil med hagen og hvilke ting man vil bygge eller investere i til barna, så gjelder det om å legge vekk planene med en gang dere er blitt enige og bare komme i gang. Man kan liksom ikke tvinge prosessen her. Barn utvikler seg lynraskt, så det nytter ikke at man har et barn på halvannet år, men først får tatt seg sammen til å sette ut sandkassen når barnet er 5 år og er blitt mer interessert i trampoliner og taubaner. Det er ikke fordi barna ikke kan ha glede av sandkasser til langt inn i skolealderen. Jeg synes bare at man bør «smi mens jernet er varmt» og få etablert de lekeområdene som interesserer barnet akkurat nå. På den måten får man bare flere gode år med lek i hagen.

Det neste jeg vil si faller kanskje ikke i helt god jord, men jeg vil allikevel gi det litt plass her. Jeg synes nemlig det er viktig å komme i mål. Med andre ord bør man ta en realitetssjekk både av tiden, evnene og overskuddet man har.

Jeg vet hvordan det er å ville noe og synes at man burde gå all in, men bare ikke ha tiden til det.

Da vår eldste var 2 år så ville vi at hun skulle ha en lekestue. Jeg drømte om at mannen min skulle bygge den og jeg skulle innrede den, og at Liv selv skulle få plante blomster. Vi tok en realitetssjekk og endte opp med å kjøpe et ferdig hus som bare skulle monteres. Mannen min gjorde dette på en helg og alle tre barna våre har lekt så fint og har hatt stor glede av det. Mye mer enn de ville hatt om det aldri var kommet videre fordi vi hadde satt i gang med et prosjekt som vi ikke orket.

 

Når vi innreder lekeområder i hagen så har vi spesielt fokus på barna. Men en viktig og svært motiverende faktor for å komme seg ut sammen er at vi også innreder hagen til oss voksne. Hvis vi innreder hagene våre på måter slik at vi voksne også har noe å glede oss over, så får vi mange gode timer der framover.

Jeg gidder ikke å dytte barna mine på husken særlig lenge, det innrømmer jeg. Jeg gidder heller ikke å spise sandkakene deres hver dag i 4 måneder. Men jeg vil gjerne mate hønene og hente egg. Og jeg vil gjerne sjekke fuglehusene for å se om det er kommet unger. Jeg vil gjerne ha et insektshotell og et stykke med blomstereng. Så kan vi slå opp i gamle bøker og finne ut av hvor mange forskjellige arter gress eller bier vi har i hagen. Jeg vil også plante blomster og feie flisene og vanne jordbærene.

Listen over ting som jeg har lyst til er lang og de fleste tingene vil barna gjerne hjelpe med. Det at barna ønsker å være med, senker også nivået for hvor mye som kan gjøres for da tar alt litt lenger tid. Det er en balanse hver familie må finne. Sammen.

Valg av materialer

Det gjelder å velge materialer som vi som voksne orker å se på.

Har dere en terrasse er det f.eks. lurt å plassere en sandkasse på eller ved den. Da kan de minste servere sandkaker mens de voksne sitter ved hagebordet.

Og skal den stå der – sandkassen – midt i det hele, så skal den også helst være fin å se på. Hva du synes er fint er en smakssak. Mulighetene er mange: ferdige løsninger, gjenbruk eller om mulig upcycling eller den hjemmelagde løsningen. Noen ganger synes jeg også det er greit å gå litt på kompromiss med estetikken. Personlig synes jeg ikke at verken trampoliner eller lekestativ er spesielt pene. Likevel har jeg et gigantisk huskesett med en grønn plastsklie i hagen min.

Vi bor i en by hvor det ikke er offentlige lekeplasser og barna trenger å bli utfordret litt. Jentene mine sto som redde kyllinger da vi besøkte vennene våre i København, og barna der løp rundt på lekeplassene. Siden vi ikke hadde tid til å lage en flott, hjemmelaget løsning, så vant den mindre fine løsningen. Barna trives så godt med husken at jeg (nesten) ikke ser hvor stygg den er.

Det er også her du kanskje kan se litt på bærekraften i de valgene du tar. Kan det være en god idé å kjøpe noe i materialer som er solide og kan vare i mange år, hvis du f.eks. vil ha flere barn? Gjør du det, er det også mer salgbart når barna ikke bruker det lenger. Er det noe du kan kjøpe brukt eller bygge selv av resirkulert tre? Det kan også være et alternativ å kjøpe et ferdig produkt i FSC-sertifisert tre (FSC er en sertifisering som tre og papir kan få dersom de produseres under spesielt bærekraftige forhold).

For å oppsummere så vil jeg anbefale disse punktene når du begynner å lage lekeområder i hagen:

  • Tenk over plassering i forhold til skygge og le og lag det eventuelt selv hvis hagen din er veldig åpen.
  • Sørg for at voksne kan sitte komfortabelt der barna leker.
  • Lag gjerne små lekeområder med installasjoner som brukes sammen, som f.eks. sandkasse/lekestue.
  • Tenk over hvilke materialer du synes passer hos dere.
  • Vær forberedt på å inngå kompromisser hvis det gir barna stor lekeglede.
  • Finn løsninger som også gir voksne lyst til å være ute med barna.
  • Kom i mål med planene. Finn en enklere løsning i stedenfor å aldri bli ferdig.

Det er mange alternativer og preferansene våre til uteliv er forskjellige. Enten du liker plast eller tre, trampoliner eller blomster eller er et sted i midten, så håper jeg dere kan bruke noen av forslagene mine til å få den hagen med lekeområder som dere ønsker. Og jeg håper at all innsatsen gir dere voksne muligheten til å nyte en deilig kopp kaffe i sola, mens barna er i gang med herlig lek utenfor.

Beste hilsener

Lærke

Related posts
Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Your email address will not be published