Nerdeguide: Dinosaurer kan leke barnet ditt smartere

Lek med dinosaurer
Siste innlegg Gode råd og ideer
24. oktober 2022
Kan vi dra på sommerferie hos Lillefot og vennene hans?
Fantes det dinosaurer da oldemor var baby?
Når jeg får hamsterne mine, kan de få hete T-Rexie og Raptor?
Kan jeg få en langhals-unge?

Kunne disse spørsmålene ha blitt stilt av barnet ditt? Så bor du nok sammen med en liten dinosaur-nerd.

Nerding er like deler av nysgjerrighet, motivasjon og konsentrasjon. Disse egenskapene er gode til å få ny læring til å sette seg fast i hjernen.

Så utnytt barnet ditt sin dinosaurinteresse til å leke barnet ditt smartere.

Øhrm, hvordan gjør jeg det? Bare ta det med ro: Her kommer våre forslag til lærende dino-aktiviteter.

I den forrige nerdeguiden vår tok vi utgangspunkt i astronomi for barn. Og nå kommer vi med tips til hvordan du kan hjelpe kompetansene til barnet ditt på vej med utgangspunkt i dinosaur-nerding og dinosaur leker.

Her hos Lekeakademiet har vi nemlig erfart at det er en supergod ide å sette barnas store interesser og nerderier sammen med læring, ved hjelp av tematisert leketøy og alle mulige slags annerledes læringsmaterialer.

For da blir det morsomt å lære!

Er dinosaurer virkelige?

«Kan jeg få en langhals-unge?» Det kan være vanskelig for barn å vite om dinosaurene er ekte dyr, eller om de kanskje er fabeldyr som f.eks. drager.

Når dere er i en dyrepark så spør barnet ditt kanskje om dere skal gå til dinosaurene. Veldig mange barn har en så stor og velutviklet forståelse for de gigantiske fortidsdyrene at de ikke har tenkt på at de faktisk ikke finnes lenger.

Og det er kan da også være lett å bli litt i tvil når forlystelsesparker, dyreparker og zoologiske hager viser store, livaktige dinosaurfigurer skapt med nerdet robot- eller 3D-teknologi.

Forslag til lærerike aktiviteter med dinosaur-leker

Her får du 3 forslag til hvordan du kan styrke barnet ditt sine kompetanser ved å blande dinosaur-nerding med læring.

1) Dino matematikk

Sier dere at barnet mitt kan bli bedre til matte ved å leke med dinosaurer? Jepps! Forklaringen kommer her:

I de første årene på barneskolen teller barn med ting som tallbrikker, bamser, biler og skrukorker. Du kan naturligvis finne en masse morsomt regne-utstyr  hos Lekeakademiet.

Men hvis barnet ditt er en dinosaur-nerd så anbefaler vi at dere teller T-rex’er, Bracchio’er og Stegosaurer istedenfor f.eks. bamser eller terninger.

Telle-dinosaurer kan være hvilken som helst bunke med dinosaurer – og du kan finne en masse forskjellige, både store og en bøtte med massevis av helt små dinosaurer, så dere har nok til telleleken.

Hvor mange dinosaurer er det til hver hvis barnet ditt har to lekekamerater på besøk? Og hvilke veier mest på kjøkkenvekten? Å finne svarene styrker barnet ditt sin forståelse for mengder og tall.

Bruk gjerne en spesiell type dinosaurer og sett dem til verdien av en 10’er, så dere også kan jobbe med litt større mengder. Så kan dere skrive 21 ved hjelp av to langhalser og en T-rex!

2) Lær å fortelle en historie med dinosaurer

Barnet ditt kjenner til historier og eventyr fra film og bøker og at de typisk starter med «Det var en gang».

Men å fortelle en historie selv og holde styr på starten, hva figurene heter, hva de opplever, steder de er og hvordan historien slutter - det kan faktisk være litt vanskelig. Men også veldig morsomt å øve seg på.

Du vil sikkert oppleve at fortellingen utvikler seg og forandres hver gang barnet ditt forteller den. Det er en genial måte å styrke både ordforrådet, uttalen, kreativiteten og selvfølelsen på.

Så bruk litt tid sammen med barnet ditt på å skape en historie som handler om dinosaurenes verden.

Dere kan bruke alle dinosaurfigurene i historien. Men jo færre, jo lettere er det å holde styr på historien.

3: Tren stavelser og alfabetet

Hvis det med å skulle gjøre oppgaver fra side 3 til side 7 i læreboken har gått litt i stå, så kan det være en god ide å bytte det ut med litt «Lek og Lær» istedenfor.

Ta dinosaurene frem på gulvet og gå i gang med å spørre barnet ditt om hva alle sammen heter. Det kan være at barnet ditt kjenner til de riktige navnene. Ellers kan dere finne på noen andre – om det er Pteranodon, Pippi eller Pettersen gjør ikke noe.

Nå gjelder det om først å klappe stavelsene i navnene. Det er ikke helt lett med lange navn.

Etterpå kan dere stille dem opp i en lang rekke etter forbokstavene deres.

De kan også stilles opp etter antallet av bokstaver i navnet deres. 

Eller bare lag navneskilt med noen fine farger. Finn et stort utvalg av å tegne- og maleutstyr her .

Det er enda mer læring å hente i dinosaur-leker:


God fornøyelse med lærende, nerdete lek med dinosaurer.

Du finner alt dinosaur-leketøyet vårt her.