Hva er magisk sand laget av?

Hva er magisk sand laget av?
9. august 2023

Bli klokere på magisk sand

Det finnes etter hvert mange forskjellige typer magisk sand eller lekesand som på hver sin måte er deilige å ta på, forme, elte, trykke, la renne og klemme mellom fingrene. Og alle sammen er helt perfekte å bruke til sanselek.

Før i tiden, da Leketantene var små hadde vi bare modellervoks og sandkassesand å velge mellom. Så da måtte vi improvisere med å f.eks. lage gjørme. Eller mose fingrene ned i en død vannmanet hvis vi trengte et mer flytende materiale... Det er jo fortsatt veldig gøy å prøve, men kanskje ikke alltid like praktisk.

I dag har Lekeakademiet flere typer lekesand/magisk sand, som Kinetic Sand og andre formbare sansematerialer i nettbutikken vår.

Og det er veldig populært. Både til urolige hender hos voksne og til sansestimulerende og fantasifull lek hos barn.

Er magisk sand full av problematiske stoffer?

De flinke leketantene i kundeservicen vår opplever at mange kunder vil vite mer om hva lekesand inneholder. Det er ikke et materiale man bare går ut og finner i naturen. Det er helt klart kunstig produsert og det kan gjøre at man blir litt bekymret. Spesielt når det er noe barna våre sitter og leker med og klemmer på i timevis.

Det er imidlertid ingen grunn til bekymring. Vi har undersøkt saken grundig. Det gjør vi alltid når vi bestemmer oss for å ta inn sansesand og andre nye leker i Lekeakademiet. Som norsk nettbutikk er vi underlagt en veldig streng lovgivning, som (heldigvis) forplikter oss til å sjekke at lekene har riktig aldersgodkjenning og ikke inneholder skadelige stoffer. Dessuten vil vi leketanter og lekeonkler aldri selge leker til kundene våre som vi ikke ville gitt til våre egne barn.

Er det mikroplast i Kinetic Sand?

Nei. Det er ingen mikroplast i Kinetic Sand kjøpt fra Lekeakademiet – heller ikke i variantene med glitter i.

Vi har tatt kontakt med produsentene av de andre typene av lekesand for å høre om de inneholder mikroplast. Så snart vi vet mer, skriver vi det her.

Det er viktig å påpeke at mikroplast ikke er ulovlig i leker og kreative materialer. Derfor vil ikke lekesand med innhold av mikroplast være ulovlig etter det gjeldende lovverket.

Dersom det blir ulovlig så slutter vi selvsagt å selge produkter med mikroplast i. Men ved å stille spørsmål prøver vi å påvirke leverandørene våre til å produsere leker og kreative materialer uten mikroplast.

Å spørre om innholdet av mikroplast i leker og kreative materialer er noe nytt for oss, akkurat som det en gang var nytt å spørre om innholdet av ftalater og parabener.

Vi lærer hele tiden og du kan alltid stole på at vi kommer til bunns når vi leter etter den korrekte informasjonen og at vi deler den med deg så snart vi vet mer.

Det antas at det meste av mikroplasten i havet, som er den primære årsaken til bekymringen, kommer fra slitasje på bildekk. Bittesmå plastbiter fra bildekkene legger seg på asfalten og blir deretter vasket bort og havner i vannmiljøer. Du kan lese mer om dette på Miljødirektoratet sin nettside.

Du kan lese mer om bærekraftstrategien vår Grønnere valg her.

Er der mikroplast i magisk sand?Er der mikroplast i magisk sand?

Hva er lekesand?

Lekesand eller magisk sand er noe helt annet enn strandsand og sandkassesand. Den magiske sanden er egentlig små sandkorn laget av enten keramikk eller sten, som klistrer sammen uten å bli helt hardt. Resultatet er en helt perfekt konsistens av myk lekesand som er hygienisk, antibakteriell og som lett kan støvsuges opp.

Hva kan man bruke magisk sand til?

Magisk sand som Kinetic Sand kan presses i form, gli fra hverandre igjen, bevege seg, knekke og du kan skjære i den.

Lekesanden finnes i mange flotte farger (også med glitter) og du kan også få mange forskjellige redskaper til å forme og leke med den.

Å leke med lekesand er en veldig god måte til å finne ro i den travle hverdagen vår. Både barn og voksne liker å sitte og leke med sanden.

Vi leketanter og lekeonkler har selv både Kinetic Sand, Mad Mattr, Playfoam Sand og modelleringssand liggende på brett nær skrivebordene våre, slik at vi kan sitte med det i hendene når vi trenger å komme litt ned i kroppen og la tankene vandre. En liten pause hvor følesansen stimuleres gir litt luft til hodet og plass til gode ideer.

Vi anbefaler på det sterkeste å ha sansestimulerende lekesand liggende fremme, slik at man bare kan ta en pause med å kjenne på eller forme sanden.

For barn er lekesand og magisk sand en fantastisk måte å stimulere finmotorikken på. Du kan lese mer om det her. Du kan også lese mer om stimulering av sansemotorikken her.

Hvilken lekesand er best?

  • Kinetic Sand er den mykeste å ta på.
  • Modelleringssand er mer til å bygge med, men kan fortsatt flyte ut.
  • Mad Mattr er den mest stabile lekesanden som renner minst.
  • Playfoam Sand ligner modelleringssand og kan både flyte og bygges med.

Du kan lese mer om de ulike variantene av magisk sand og hvilken lekesand som passer best til hva, lenger ned i blogginnlegget.

Hva er lekesand laget av?

Nå kommer vi til sakens kjerne. For hva er det egentlig som gjør Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad Mattr både faste og flytende, at de ikke tørker ut og er hygieniske?

Alle typer lekesand hos Lekeakademiet er CE-merket. Det betyr at ingredienslisten er helt under kontroll. CE-merket er importørens uttrykk for at innholdet er i samsvar med EU-lovgivningen. Så bare ved å vite at både Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad Mattr er CE-merket, kan du senke skuldrene litt.
Men vi går et skritt videre.

Det er litt forskjellig hvor mye produsentene av de ulike lekesandtypene vil opplyse om oppskriften sin på lekesand. De er alle underlagt den samme strenge lovgivningen, så de har blitt grundig kontrollert av myndighetene. Men siden oppskriftene er patentert, er de ikke forpliktet til å publisere alle ingredienser.

  • Alle typer lekesand (Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad-Mattr) er laget av små sandkorn eller av veldig fint keramisk pulver. En enkelt type av Kinetic Sand er strandsand og har grovere sandkorn for en litt annerledes sanseopplevelse.
  • Det blir deretter tilsatt litt klebemiddel og andre tilsetningsstoffer som er i samsvar med den gjeldende lovgivningen om leker og kreative materialer.
  • Alle typene med lekesand er parfymefri, BPA-fri, ftalatfri, allergenfri og uten kasein (melkeprotein som 2-3 % av barna utvikler allergi mot). Lekene våre overholder alltid sikkerhetslovgivningen, hvor kravene både i Norge og EU heldigvis er strenge.
  • Man bør ikke blande de ulike typene lekesand/sansesand, nettopp fordi de ikke har en felles innholdsfortegnelse.

Hva er typisk for Kinetic Sand?

  • Kinetic Sand er den mykeste av all lekesanden vår. Vær oppmerksom på at vi har en enkelt type Kinetic Sand som er laget av en grovere strandsand.

  • Den er sansestimulerende og veldig fin å holde i hendene.

  • Kinetic Sand egner seg ikke så godt til å modellere med hvis man vil bygge faste elementer. Når du for eksempel former en kloss med Kinetic Sand vil den renne fra hverandre.
  • Kinetic Sand finnes i mange forskjellige mengder og farger og det finnes mange verktøy og redskaper til den.
  • Kinetic Sand kan påvirkes av varme og blir lett litt klistrete. Hvis det skjer, er det bare å la det tørke og så blir den bra igjen.

Du finner kategorien vår med Kinetic sand her..

Du kan se en video av den myke Kinetic Sanden nedenfor:

Hva er Modelleringssand?

  • Modelleringssand er også lekesand med en levende egenskap.

  • Den er litt mindre flytende enn Kinetic Sand og litt mindre fast enn Mad Mattr.

  • Du kan faktisk bruke Modelleringssand både til å konstruere med og til sansestimulering.

  • Den fås ikke i så mange forskjellige mengder eller morsomme farger. Men vi er veldig begeistret for Modelleringssand og dens allsidige egenskaper.

Du finner utvalget vårt av modelleringssand her.

Hva er Mad Mattr?

  • Hvis du ønsker å kunne bygge murstein, geometriske former eller andre mer formstabile ting av lekesanden så er det Mad Mattr du bør kikke nærmere på.

  • Mad Mattr er den mest formstabile lekesanden av alle typene vi har.

  • Mad Mattr kan skjæres ut, klemmes og formes akkurat som du vil. Den krever imidlertid litt mer fingerstyrke å klemme på enn Kinetic Sand.

  • Den kan fortsatt vokse og skli fra hverandre og er flott å leke med.

  • Mad Mattr kan bli hard over tid og det er en liten forskjell i konsistensen på de

    forskjellige fargene (vi vet ikke hvorfor).

  • Mad Mattr blir mykere når du holder den i hendene. Det er mange farger og verktøy til Mad Mattr.

Du finner Mad Mattr-serien vår her..

Du kan se en video av den morsomme Mad Mattr nedenfor:

Hva er Playfoam Sand?

  • Hvis du både vil kunne leke og modellere med en rimelig fast lekesand, som også kan flyte fra hverandre, så er Playfoam Sand en god vei å gå.
  • Den minner mest om Modelleringssand i konsistensen og er en mellomting mellom den veldig livlige Kinetic Sand og den mer solide Mad Mattr.
  • Siden Playfoam Sand er fra leverandøren Educational Advantage, fokuseres det på STEM-aktiviteter som lærer barn om for eksempel bokstaver, tall og former. Flere av settene med Playfoam kommer derfor med pinner og stempler.
  • Playfoam Sand er veldig fin og blir nesten helt glatt hvis du f.eks. ruller den ut.
  • Du finner alle variantene våre av Playfoam Sand her.

Vi håper at du nå er blitt en lokal mester i magisk sand og vet nøyaktig hvilken lekesand du skal kjøpe til å leke med, rive i stykker, forme, bygge eller modellere med.

Ha det gøy med sansesanden.

Se hele utvalget vårt her.