LekeGuide 4: Enkel trening av finmotorikken og grovmotorikken

Trening av motorikken
31. august 2022

Her kommer den fjerde og siste LekeGuiden. Her forklarer vi hva finmotorikk og grovmotorikk er og hvordan du enkelt kan stimulere motorikken med lek og morsomme øvelser.

De tre første LekeGuidene handlet om de motoriske sansene:

  • Balansesansen
  • Muskel-leddsansen (bevegelse)
  • Og følesansen (taktilsansen)

Løper barnet ditt rundt i døgndrift? Klatrer barnet konstant på bordene, dingler fra trærne, balanserer på fortauskantene og kaster med alt som ligner bare litt på en ball? Så sett deg ned og les denne artikkelen mens du får igjen pusten. Barnet ditt er bare i full gang med å trene opp finmotorikken og grovmotorikken sin.

Hva er finmotorikk?

Motorikk handler om kroppens evne til å styre musklene. Finmotorikk er å styre de små og finere musklene vi har i kroppen – f.eks. i ansiktet vårt, føttene eller hendene.

Vi bruker eksempelvis finmotorikken når vi setter perler på en perleplate, knyter skolisser (fra 5-6 år), spiser med kniv og gaffel eller kan få tak i en ert som holder på å rulle ned fra tallerkenen.

Både grovmotorikken og finmotorikken blir bedre i takt med at barnet ditt blir større og får øvet seg. Det er både vanskelig og veldig spennende for et barn på 2,5 år og finne ut hvordan man åpner og lukker en saks, samt får den til å klippe mer enn bare ett klipp. Mens 5-åringen din kan klippe rimelig nøyaktig etter streker, eller prøve seg på å klippe ut snøfnugg - uten at hele papiret blir makulert.

Hvis du har et barn med mye krutt i, som heller vil løpe av gårde enn å leke med byggeklosser, så kan finmotorikken ha bruk for litt trening.

Problemer med finmotorikken viser seg f.eks. ved at barnet ditt har vanskelig for:

  • Å bruke begge hender samtidig. F.eks. når glidelåsen på jakken skal lukkes eller det skal klippes et stykke papir av rullen.

  • Å lage kreative aktiviteter som krever jobbing med fingrene som f.eks. når man perler.

  • Å lære å tegne mennesker eller skrive bokstaver, fordi det krever ganske så god finmotorikk å styre en blyant.

  • Å bruke ansiktsmimikken til å uttrykke følelser.

Hva er grovmotorikk?

Grovmotorikk er når hjernen vår styrer de store muskelgruppene som musklene i brystet, nakken, ryggen, magen, beina og armene. Vi bruker grovmotorikken når vi går, løper, sykler, triller, kjører på sparkesykkel, hopper, balanserer, krabber, hinker, kaster eller tar imot en ball.

Problemer med grovmotorikken viser seg ved at barnet ditt:

Går eller løper litt klossete og ofte faller.
Synes det er vanskelig å kaste og ta imot baller – avstandsvurdering krever god grovmotorikk.
Ikke krabber, eller først krabber veldig sent som baby.
Har vansker med å lære å sykle eller gå opp trapper.
Unngår fysisk aktive leker (for det er ikke moro når man ikke er god til fysisk aktivitet).

LekeGuide 4: Styrk finmotorikken til barnet ditt

Trening av finmotorikken er å pille i saker og ting. På den måten får man virkelig aktivert alle de fine musklene i eksempelvis hendene og fingrene.

  • Har du et yngre barn kan dere trene finmotorikken ved å kneppe knapper eller tre perler på piperensere.
  • La barnet ditt hjelpe til med å putte tomater eller agurkbiter i salaten.
  • Tren på å trekke buksene opp og ned, ta av skoene, og fra ca. 3 år ta på sko med borrelås.
  • Tegn, farvelegg og lek med modellervoks. Det kan dere begynne med allerede fra 1-2 års alderen under oppsyn.
  • Legg knottepuslespill med det lille barnet ditt. Senere kan dere legge puslespill med flere brikker, når de første blir for lette.
  • Plukk små blomster i gressplenen.
  • Disse fantastiske låsehusene er også en herlig måte å trene finmotorikken på. La barnet ditt spille på instrumenter.
  • Alle sorterings- og stableleker hjelper med å øve fingerkontrollen.
  • Sett dere sammen ved spisebordet og tegn sirkler og firkanter på et stykke papir – og la barnet ditt på 4-5 år klippe dem ut med en saks.
  • Øv dere på å knyte skolisser..

Har du en baby i huset er disse forslagene nok litt for avanserte. Finn motorikkleker til babyer her.

 

Leker som trener pinsettgrepet

Pinsettgrepet kan være vanskelig å mestre, men er en viktig del av utvikling av finmotorikken hos smårollingen din. Den letteste måten å øve på pinsettgrepet er ved å la barnet ditt flytte små objekter fra en kopp til en annen.

Flytt druer, rosiner, erter eller perler frem og tilbake. Hvis du har et lite barn så må du passe på at det bare er rosiner, erter og druer (helst skåret på langs) som kommer inn i munnen.
Hvis du eier en kjøkken-tang kan du skru opp for vanskelighetsgraden og la barnet ditt flytte de små tingene med tangen.

Se også sorteringslekene våre med pinsett hvor barnet ditt kan flytte bier eller frukt. Hvis lysten til å leke med maten ikke akkurat er øverst på listen hjemme hos dere, så ta en kikk på den store kategorien vår med herlige stable- og sorteringsleker her.

 

LekeGuide 4: Styrk grovmotorikken til barnet ditt

Så har vi kommet til tipsene våre som skal stimulere grovmotorikken. Grovmotorikken blir aktivert så snart barnet ditt beveger seg. Derfor er det mange muligheter til å få den i gang.

  • Er dere utendørs kan dere løpe, trille, rulle, hoppe eller gå på line.
  • Fang såpebobler, grav i sand og kjør med trillebår.
  • Hold deg litt i bakhånd og la barnet ditt ta av og på lua si, eller klatre opp på husken eller sklien selv. Skal dere en tur i kiosken, så la barnet ditt bære tingene hjem.
  • Gå på stylter, finn dere en huske eller spille basket ute eller inne med en frittstående kurv.

 

  • Er dere inne kan du la barnet ditt krabbe opp og ned fra sofaen og under spisebordet.
  • Dere kan også lage en ikke-rør-gulvet-bane med balansebaner, stoler og puter. Eller med balansesten som barnet ditt kan hoppe imellom eller balansere på.
  • Form boller, la barnet ditt helle vann i glasset sitt fra en liten kanne, hjelpe med å dekke bordet eller sette tallerkener i oppvaskmaskinen.
  • Har du en kontorstol som kan snurre rundt, kan du la barnet ditt snurre rundt på den – det er skikkelig bra for grovmotorikken!
  • Vi anbefaler også at du tar en kikk på alle de forskjellige kjøretøyene vi har til barn. Løpesykler, sparkesykler og gocarts er gode. Det finnes også mange forskjellige kjøretøyer somstimulerer
  • grovmotorikken som både kan brukes inne og ute.
  • Med den søte Wheely Bugs utvikles både balansen, koordinasjonen, muskelstyrken og kontrollen over flere muskelgrupper. Den er en stor favoritt til små barn.
  • Bad i sjøen om sommeren, i svømmehallen om vinteren – eller i Syden. Det er alt sammen supert til å styrke grovmotorikken. Ta en kikk på SwimFin som er godkjent som svømmetreningsutstyr av høyt kaliber. Med den på ryggen kan selv nybegynnere holde nesen over vannet.

Trenger dere til en roligere stund kan dere gi grovmotorikken en omgang med noe så enkelt som et laken:

  • Er dere to voksne hjemme, så la barnet ditt legge seg på lakenet mens dere holder i hver deres ende. Sving eller vugg barnet fra side til side – som en hengekøye.
  • Er det kun én voksen hjemme så kan barnet ditt fortsatt legge seg på lakenet. Da må du holde fast i den ene enden av lakenet og trekke barnet rundt etter deg. Det er også fin trening for deg.
  • Et balansebrett er også god og rolig stimulering av grovmotorikken. Eller prøv å la barnet ditt gå rundt og balansere med en bok, bamse eller små aktivitetsringer oppå hodet.

Trenger jeg å trene grovmotorikken og finmotorikken til barnet mitt?

Tar det litt tid for barnet ditt å lære å sykle? Er det litt vanskelig å bruke pinsettgrepet (omkring 1 års alderen)? Eller er fysikken og selvtilliten ikke helt på topp? Så kan det være hjelp å hente ved å stimulere motorikken.

Hvis barnet ditt er fullt av krutt og heller vil løpe rundt enn å bygge med byggeklosser, så kan det hende at finmotorikken trenger litt trening.

Særlig frem mot skolestart er det bra hvis utviklingen til barnet ditt passer noenlunde til alderen. For så forventes det at barnet ditt kan holde i en blyant med voksent blyantgrep og også selv kan ta på buksene og kneppe dem, trekke ned på toalettet og vaske hendene etterpå. Når det er friminutt, skal barnet ditt selv kunne ta på sko og jakke/parkdress. Og leken i pausen er morsommere når barnet ditt kan følge med på de andres hinkelek, boksen går eller fotballspill.

Heldigvis kan ikke motorikken overstimuleres, hverken grov- eller finmotorikken.

Alle mennesker har gagn av å bruke kroppen sin. Øvelse gjør mester, så lenge det er gøy!

Pass på at det ikke blir for «nå skal vi trene!»-aktig, men gjør det til en morsom lek.

Finn suksessopplevelsene! Hvis barnet ditt har opplevd nederlag ved å spille fotball i barnehagen, så finn på noe annet. Fortsett med å prøve forskjellige leker og aktiviteter, til dere finner noe ditt barn liker og er god til. Spill badminton i istedenfor eller slå kolbøtter eller lek at dere holder friidrettsstevne. Dere kan alltid prøve dere med fotball igjen senere.

 

Vi håper du kan finne enda mer inspirasjon til lek og aktiviteter i LekeGuidene våre om barnas motoriske sanser:

LekeGuide 1 handler om hvordan dere trener balansesansen

Lekeguide 2 tar fatt i muskel-leddsansen (bevegelse)

Lekeguide 3 handler om å stimulere følesansen (taktilsansen)

 

Related posts