Bli god til vanskelige Halloween-situasjoner: 12 gratis quiz-kort.

Halloween - øv sosiale ferdigheter
12. oktober 2023

Knask eller knep – er Halloween gøy eller skummelt hjemme hos dere?

Når solen går ned den 31. oktober så kommer det kanskje en zombie, en vampyr eller en hodeløs miniridder og banker på døren din.

Kanskje er du den eneste som er hjemme, eller kanskje barnet ditt også er der.

Kanskje ser hjemmet ditt ut som kulissene fra «Pet Sematary» med masse halloweenpynt, eller kanskje ser det ut som det pleier med lyng i krukker og en fin dørmatte.

Kanskje er du selv er utkledd som en zombie eller en ond trollmann og kanskje barnet ditt er Tigergutt akkurat som til karneval, fordi det bare er det aller beste. 

Tør barnet ditt å banke på en fremmed dør?

Halloween blir nesten feiret overalt nå. Noen av oss blir kanskje nødt til å venne oss til alt det uhyggelige, men det er faktisk ikke en ny tradisjon å gå ut og banke på andres dører og spørre om å få godteri. I Norge har vi f.eks. en lang tradisjon med å gå Julebukk. Men hvis man aldri har prøvd det før så kan det være ganske skremmende å banke på fremmede dører. Og kanskje særlig i mørket sammen med barn i skumle kostymer som også går rundt fra dør til dør.

Det er fortsatt noen voksne som ikke vil være med på Halloween, og dette kan skape noen ubehagelige situasjoner når barna kommer og banker på.

Hva gjør man da?

Og hvem bør man egentlig gå sammen med?

Halloween er en fin mulighet til å øve på sosiale ferdigheter og det kan være nyttig for både deg selv og barnet ditt. Både til denne ene kvelden i året, men også til mange andre situasjoner der man må forhandle og improvisere. 

Halloween krever sosiale ferdigheter

Kanskje det hele er nytt for barnet ditt hvis dere skal være med på Halloweenfeiringen for første gang. Kanskje dere har flyttet, så dere skal se an de nye naboene?

Å gå rundt og banke på dører til Halloween krever mye sosial kompetanse av barnet ditt – og også av deg selv, som skal ta imot barna på døra.

Det kan være ulike, motstridende syn på om barna f.eks. burde:

  • vente på tur
  • ta så mye godteri de kan bære, eller bare 1 stk.
  • akseptere hjemmelagde kostymer eller velge kjøpte kostymer og ansiktsmaling selv?
  • dele med vennene
  • være kledd ut for å få lov til å være med
  • følges hele veien, eller om man kan gå hjem når man har lyst
  • spise godteriet man tar, eller om man kan spytte det ut hvis det ikke smaker godt
  • si takk eller bare knurre og løpe sin vei når man har fått byttet sitt
  • gå sammen alle som vil være med eller om man kan si nei til noen
  • få ha godteriet på rommet sitt eller om foreldrene skal bestemme over det

Tren på sosiale ferdigheter – det kommer ikke av seg selv

Alle disse 12 situasjonene er knyttet til Halloween, som bare skjer en gang i året. Men de handler også om omtanke, høflighet, aksept, forhandling og generelt om sosiale ferdigheter og evnen til å se en situasjon fra et annet perspektiv enn sitt eget.

Det er en god ting å øve seg på – både for barn og voksne.

Leketante Kristina har funnet på de 12 situasjonene. De kan printes og klippes ut, og så kan dere enten snakke sammen om de forskjellige situasjonene eller bytte på å være den ene eller den andre parten i situasjonen.


Last ned de 6x2 situasjonskortene som forbereder barnet ditt og deg selv på alle knepene ved «Knask eller Knep» her og her. Det er lurt å laminere dem og klippe dem ut, så kan dere bytte på å trekke et kort.

Ha en gøyal og skummel Halloween!

 

Related posts
Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Your email address will not be published