Guide: Velg den rette sparkesykkelen til barnet ditt

Barn på sparkesykkel
17. august 2023

 

Barnet ditt ønsker seg en sparkesykkel. Deilig konkret tenker du lettet. Mye enklere enn da barnet ønsket seg en elefant og en tanks i forrige uke.

Ivrig går du inn på Lekeakademiet.no og tenker: «Flott, den er bestilt på et øyeblikk, og så er gaven under kontroll».

Men så ser du utvalget. Det er nemlig ganske mange sparkesykler å velge mellom i forskjellige størrelser, farger, sammenleggbare, med to eller tre hjul (som kan være med luft eller hardt skum), med bremser, til transport eller for å trikse med.

Så hvilken sparkesykkel er best til akkurat ditt barn?

Ta det helt med ro. Vi hjelper deg gjerne med tips til å velge den beste sparkesykkelen etter høyde og behov.

Som en tommelfingerregel kan vi anbefale at du kjøper en sparkesykkel med 3 hjul til nybegynnere fra 2 år. Barn fra 4-5 år kan trene på å balansere på to hjul, mens du kan velge en triksesparkesykkel til det større barnet.

Det var det raske rådet. Takk for i dag.

Nei da, ikke mer tullsnakk. Vi holder på deg litt lenger.

Når du skal velge sparkesykkel til barnet ditt så kan det være greit å også vite litt om dette:

  • Størrelsen skal passe til barnets høyde
  • Er det lurt at sparkesykkelen kan kunne slås sammen?
  • Hva er forskjellen mellom en transportsparkesykkel og en triksesparkesykkel?
  • Trenger barnet ditt å kunne låse sparkesykkelen?
  • Sparkesykler med 3 hjul gir mer stabilitet for nybegynnere
  • Hvordan er det med sikkerhet og regler i trafikken?

Det kan du lese mer om i blogginnlegget her.

Hvilken størrelse skal sparkesykkelen ha?

Den beste sparkesykkelen passer i høyden til barnet ditt. En sparkesykkel kan være kjempegod, men likevel helt feil hvis den ikke passer størrelsen på barnet.

Håndtaket skal være omtrent i en høyde slik at det passer med barnets albue, når den er bøyd i 90 graders vinkel fra kroppen. Det må derfor være omtrent i albue- og underarmshøyde når barnet ditt holder i styret.

Hvis barnets albue er 74 cm over bakken så vil en sparkesykkel med en størrelse på minst 74 cm passe.

På alle sparkesyklene våre skriver vi den omtrentlige alderen de passer for. Noen av produsentene oppgir også hvilken høyde sparkesyklene deres passer til, og vi gjør det vi kan for å hjelpe deg på vei i tekstene våre på de ulike sparkesyklene.

Husk at du kan filtrere utvalget vårt av sparkesykler etter barnets alder. Dette gjør mengden mer håndterbar.

Triks eller transport? 

Skal sparkesykkelen brukes til triksing så skal styret være lavere, et sted mellom hofte og navle. Hvis det er til transport må det være litt høyere, mellom navlen og brystet.

Det kan være forskjell på hvor høyt barn vil ha håndtaket så det føles best. Et justerbart styre er derfor veldig praktisk for da kan du justere styret slik at det passer – og sparkesykkelen kan vokse med barnet ditt.

De fleste av sparkesyklene våre kan justeres i styrehøyde, men ikke alle.

Er det avgjørende for deg å kunne justere styret? Så styr unna disse modellene:

  • SR Trickster-sparkesyklene
  • Highwaykick 2 (dog egnet for barn med en høyde på 89-118 cm)
  • Maui Mini Sharkman
  • og My Hood Trick- sparkesyklene

De kan nemlig ikke justeres i høyden på styret, men så har de andre fordeler istedenfor.

Et par gode modeller som kan vokse med barnet ditt i årevis:

  • Transport sparkesykkelmodellene våre
  • Highwaykick 5 passer fra 118-180 cm høyde og passer derfor ikke til de minste barna.
  • PUKY SpeedUs passer til barn og voksne fra 115-200 cm i høyden. Den passer derfor heller ikke til de minste barna.

Sparkesykkel som kan klappes sammen eller ikke?

Det er flott hvis barnet ditt elsker den nye sparkesykkelen sin og vil ha den med seg overalt. Men hvis beina plutselig blir VELDIG slitne, eller sparkesykkelen må stables inn bak i bilen, hvor det også skal være plass til en barnevogn, så er det plutselig fantastisk om sparkesykkelen kan slås sammen. Dette gjelder også hvis du ikke orker å ha en gigantisk sparkesykkel liggende på tvers av barnevognen. De sammenleggbare sparkesyklene kan ligge i kurven under vognen.

Du finner utvalget av sparkesykler som kan slås sammen her..

Igjen er det en god idé å filtrere utvalget etter barnets alder. Du trenger altså ikke bla deg forbi trikse sparkesykler til de 8-13 åringer hvis du er på utkikk etter en sparkesykkel til 4-åringens bursdag.

Hva er forskjellen på en sparkesykkel til transport og til triks?

Ønsker barnet ditt å bruke sparkesykkelen sin på ramper eller til triksing som bunnyhop, can can og hva de ellers heter, så anbefaler vi at du velger en triksesparkesykkel.

En transportsparkesykkel er ikke spesielt egnet til triksing og freestyle på skaterampen, fordi den ikke tåler de tunge belastningene på samme måte som en triksesparkesykkel, som er bygget til å tåle hopp og fall uten å bli skjev. Husk å stramme til skruer og bolter med jevne mellomrom når barnet ditt bruker triksesparkesykkelen sin. De skjeve landingene vrir sparkesykkelen godt og grundig.

Triksesparkesykler er også smalere modeller som er mer fleksible.

På den annen side er sparkesykler til transport bedre til å kjøre lengre avstander med, f.eks. til barnehagen, skolen eller over til venner. Transportsparkesykkelen har større hjul og styret er høyere. God og stabil hastighet er i fokus. Men barnet ditt kan også godt bruke en triksesparkesykkel til transport.

Vær oppmerksom på at triksesparkesyklene våre ikke kan justeres i styrehøyde. De kan allikevel brukes over flere år, selv om barnet ditt vokser i høyden.

Har dere ikke noen skateramper i nærheten? Så kan du heldigvis kjøpe dine egne ramper her, og utfordre barnets grovmotorikk, avstandsvurdering og mot på sparkesykkelen i hagen ute på en åpen plass.

Et godt råd hvis barnet ditt vil bruke sparkesykkelen på vei til skolen

Du får bare et lite tips med på veien. Det handler om å kunne låse sparkesykkelen.

Vi er vant til å låse syklene våre slik at tyver ikke sniker seg av gårde med dem. Men hva med sparkesykkelen? Den har ikke lås. Og på noen av modellene våre er det ikke så enkelt å få en kjedelås gjennom hjulet.

Dersom barnet ditt ønsker å bruke den nye sparkesykkelen til og fra barnehage eller skole, kan det være lurt å gå for en modell hvor du kan få en sykkellås gjennom hjulet. Så slipper du for irritasjonen over å se en tom plass der sparkesykkelen sto. Da kan du låse sparkesykkelen til et sykkelstativ eller lignende.

Sparkesykkel med to hjul eller tre hjul?

Sparkesykkelen med tre hjul gir mer stabilitet. Det kan være en fordel hvis barnet ditt er nybegynner og vil føle seg tryggere med den hvis sparkesykkelen ikke føles for ustabil. Hos Lekeakademiet selger vi sparkesykler med tre hjul til både de minste og til de større barna. Faktisk så er utvalget vårt av sparkesykler med 3 hjul så bredt at både 1-åringen din og den store på 173 cm kan være med.

Sparkesykler med tre hjul kan også stå uten støtteben, så den slipper å ligge rundt omkring på lekeplassen, i innkjørselen eller halvt veltet opp langs skolens sykkelstativ når den ikke er i bruk. Hvis du først har prøvd å snuble over en veltet sparkesykkel på veien med armene fulle av poser, så er ikke funksjoner som tre hjul eller støttebein helt betydningsløse.

Dersom barnet ditt er vant til å kjøre på en sparkesykkel eller balansesykkel, så kan du vurdere om tiden er inne for å trene balanse på en tohjulsmodell. Spesielt for større barn som sender et forelsket blikk mot byens skatebane er to hjul det eneste riktige.

Nå som vi er på hjul – skumdekk eller luftdekk?

Det er litt et temperamentspørsmål om du foretrekker dekk med luft eller solid skum på sparkesykkelen.

Dekk laget av solid skum er stort sett vedlikeholdsfrie og kan ikke punktere. Med skumdekk trenger du i grunnen ikke å forholde deg til dem i det hele tatt. Men luftdekk gir bedre fjæring når barnet ditt kjører over hump, skal opp over fortauskanten eller farer av gårde på en ujevn skogssti. Så de er mer behagelige å kjøre lengre turer med. Men du kan risikere at den punkterer og at du må ut med lappeverktøyet og sykkelpumpa eller komme deg innom nærmeste sykkelverksted.

Det er litt som med barnevognhjul. Noen sverger til solide hjul, mens andre anbefaler luftdekk – og noen har kanskje ikke engang lagt merke til hvilke dekk som var på, og nå har ungen vokst ut av barnevognen. På triksesparkesykler er valget tatt på forhånd – luftdekk er ikke spesielt bra på skaterampen. Derfor har alle triksesparkesykler skumdekk.

Når er barnet mitt klar til en sparkesykkel?

Fra rundt 2-årsalderen kan små nybegynnere få følelsen av fart og frihet på en sparkesykkel.

Du kan faktisk starte med balansetreningen allerede året før. Vi har sparkesykler med multifunksjon, som kan være både sparkesykkel og balansesykkel. På Kick'n'Ride-modellene kan du montere en stang som lar deg kontrollere både fart og balanse – genialt hvis de små beina blir slitne i bakken hjem fra barnehagen.

Med de brede hjulene foran ruller balansesykkelen stabilt og trygt av sted. Og når barnet ditt har øvd seg litt, kan du (uten å måtte ta frem unbrakonøkkelen) gjøre om balansesykkelen til en sparkesykkel.

Barnet ditt får både en sparkesykkel og en balansesykkel i samme modell, som passer til barn fra 1-5 år. Dette gjør at du slipper å investere i flere kjøretøy, noe som tar mye plass. Dette er den perfekte løsningen eller gaveideen til familier med små barn!

Sikkerhet på sparkesykkelen og i trafikken – hva er reglene for barn på sparkesykler?

Hvor kan man kjøre på sparkesykkel?

Barn på vanlige sparkesykler (ikke elektriske) skal kjøre på fortauet. Uavhengig av alder. Selv om de kan få ganske mye fart.

Det er fristende å kjøre av gårde på veien eller en sykkelsti - og kanskje blir barnet ditt fort lei av å måtte kjøre slalåm mellom damevesker og barnevogner. Fotgjengere kan også vise mindre tolerant oppførsel når en gjeng unger på sparkesykler kommer susende forbi på fortauet. Men det gjelder fortsatt at sparkesykler ikke hører hjemme på kjørebane eller sykkelsti, men på fortauet.

Så lær det fartsglade barnet ditt å vise hensyn til de andre fotgjengerne på vei til lekekameraten, til skolen eller til håndballtreningen. Det vil naboene dine vil takke deg for. Og så kan du med ro i magen sende barnet ditt ut på sparkesykkelen og få seg litt frisk luft.

 

Husk sykkelhjelmen

Trygg trafikk sier at alle barn på to hjul skal og bør bruke hjelm. Barnet ditt kommer opp i ganske høy fart når koden for sparkesykkelkjøringen er knekt.

Ta en prat om gode vaner med å bruke kne-/albue-/håndledds beskyttere før barnet skal suse rundt på den nye triksesparkesykkelen eller vanlige sparkesykkelen sin. Når det kommer til fart og kanskje hopp er det greit å være på den sikre siden. Spesielt kan håndledds beskytteren redde deg fra å måtte ringe til akutten etter et fall. Vi har tre størrelser fra 3 år til tenåring/voksen.

Kjører barnet ditt rundt i vintermørket? Da er refleksvest og sykkellys på sparkesykkelen lurt slik at barnet kan sees i mørket.

 

Psst: Det er spesielle regler for elektriske sparkesykler:

Barn må være fylt 12 år før de kan kjøre elektrisk sparkesykkel.

Og alle barn under 15 skal bruke hjelm. Men det anbefales at alle bruker hjelm.

 

All denne snakken om fart – er det bremser på en sparkesykkel?

Det er bremser på de fleste modellene våre til barn, men ikke alle.

Bremsen sitter som en skjerm over bakhjulet. Den hindrer både barnet ditt i å berøre hjulet med foten, og det kan også bremse sparkesykkelen når man tråkker på skjermen. Litt som når skjermen på sykkelen din har blitt bøyd og du kjenner den trekker i hjulet. Man tråkker ganske enkelt på skjermen slik at den bremser sparkesykkelen ved hjelp av friksjon.

Du kan ofte se på bildet av sparkesykkelen om den har en brems på bakhjulet fordi du kan se skjermen. Vi har også skrevet det i teksten.

Vi har en enkelt modell med håndbrems - akkurat som du kjenner det fra på en sykkel.

Hvordan øver jeg på trafikksikkerhet med barnet mitt?

Begynn å trene hjemme i hagen, i oppkjørselen din, nede i gården eller kanskje i stua.

 

Dere kan bruke steiner, støvler eller bøtter du har liggende til å lage en morsom slalåmløype. Se også kjeglene våre, som barnet ditt kan øve på å kjøre rundt.

Å styre rundt hindringer eller kjøre opp og ned ramper er supergod motorisk trening som trener opp barnets evne til å beregne konsekvenser når det kommer til fart og risiko.

Har dere øvd på å krysse en fotgjengerovergang og holde styr på rødt og grønt lys? Trafikklek hvor dere øver på ulike situasjoner og trafikkskilt gjør barnet ditt mer selvhjulpen. Du kan finne trafikkskilt som barnet ditt kan bli kjent med - og deretter trene på slalåmkjøring rundt her. 

Kanskje dere har en trafikklekeplass i nærheten?

 

Takk for at du leste med.

Vi håper at du har fått mer oversikt over utvalget av sparkesykler og nå kan velge den beste modellen til barnet ditt.

Og ellers så ringer du bare. Vi er klare i kundeservicen hvis du har flere spørsmål.

Related posts