Slik velger du den riktige løpesykkelen til barnet ditt!

Den store løpesykkelguiden fra Lekeakademiet
22. mars 2022

Slik velger du den riktige løpesykkelen til barnet ditt!

5 ting du skal vite før du kjøper en løpesykkel!

Løpesykkelen er et av de mest solgte kjøretøyene til barn. Det forstår vi godt! Men det er litt av en jungel å finne den riktige. For hvilken løpesykkel skal du velge? Hvilken er den riktige til barnet ditt?

I Lekeakademiets store løpesykkelguide forsøker vi å gjøre det lettest mulig for deg, så du vet hva du skal se etter når du velger en løpesykkel.

De 5 tingene du skal være oppmerksom på:

  1. Skrittlengden
  2. Styret
  3. Dekkene
  4. Brems eller ikke?
  5. Sikkerheten

Løpesykkel

Det viktigste punktet: Skrittlengden til løpesykkelen

Det første og viktigste parameter når du skal velge riktig løpesykkel er skrittlengden til barnet ditt. Et barn på 2 år kan godt være lav, men fortsatt ha veldig lange ben – akkurat som et barn på 1,5 år kan ligge over gjennomsnittet i høyden, men ha korte ben. Derfor er alder og høyde mindre viktige når man skal velge sykkelen.

Skrittlengden er det som kan måles på for å se hvilken sykkel som passer til nettopp ditt barn! Du kan måle skrittlengden på barnet ditt med et målebånd. Skrittlengden måles fra gulvet og opp til skrittet, mens barnet står på flate føtter. Gi eventuelt barnet ditt et ekstra målebånd til å leke med imens, så du forhåpentlig får 5 sekunder til å måle før barnet ditt har stukket av igjen.

Går målingen helt i fisk, så prøv å måle et par av barnets litt for store bukser. De skal helst gå helt ned til gulvet. Så kan du måle buksenes indresøm i stedet.

Løpesykkler

Når du kjøper og innstiller størrelsen på løpesykkelen, er det viktig at barnet ditt kan ha begge føttene i bakken OG kan ha lett bøyde ben når det sitter på sykkelen. 

Har barnet ditt IKKE har dette, så er løpesykkelen enten for stor eller setet sitter for høyt. Barnet ditt bruker føttene sine til å bremse med og til å justere farten sin. Skal barnet ditt føle seg trygg og få en suksessopplevelse med løpesykkelen sin, er det derfor veldig viktig å kunne nå ned til bakken med hele fot flaten!

 

Løpesykkelens styre

Styret skal kunne innstilles i høyden, så barnet ditt kan sitte oppreist på sykkelen. På den måten kan du alltid innstille det til å passe til barnet ditt – og barnet kan vokse med løpesykkelen og fortsatt sitte korrekt.

Dekkene til løpesykkelen

Det er hovedsakelig 2 typer dekk du kan velge mellom. Gummidekk og luftdekk.

Gummidekk

Velg gummidekk hvis barnet ditt ikke skal sykle så langt. Gummidekk er punkter frie og gir litt langsommere kjørsel enn med luftdekk, fordi de er litt tyngre å løpe med. Brede gummidekk gir stabilitet til løpesykkelen.

Luftdekk

Velg luftdekk hvis barnet ditt skal kjøre lenger. Når barnet ditt kjører over hull eller ujevnheter er luftdekk mer smidige og behagelige. Det er fart i luftdekket, men har du bruk for å dempe farten på barnet ditt, kan du ta ut litt av luften.

Brems eller ikke brems? Vi sier nei.

Noen løpesykler er utstyrt med håndbrems. Dette medfører ofte mange spørsmål fra foreldre om de burde kjøpe en løpesykkel MED eller UTEN håndbrems?

Mange foreldre tenker – logisk nok – at en håndbrems er en god idé, fordi så kan barnet deres nå å øve seg på å bruke den før de skal sykle på en ordentlig sykkel. Men vi på Lekeakademiet anbefaler nesten alltid å velge en løpesykkel uten håndbrems.

Først og fremst krever håndbremsen både krefter og en viss hånd- og fingerstørrelse. Dette har mindre barn ofte ikke utviklet enda.

For det andre er det ikke naturlig for barnet å bruke en håndbrems. Barnet vil nemlig helt instinktivt bruke føttene sine til å bremse på løpesykkelen – og håndbremsen vil derfor oftest ende som en pynteting.

Sikkerhet, fald og sykkelhjelm

Når vi snakker om sikkerhet på en løpesykkel kommer vi ikke utenom en hjelm. Hos Lekeakademiet finner du et kjempestort utvalg av sikkerhetsgodkjente sykkelhjelmer.

Et styrepolster er et trekk du kan sette midt på styret – akkurat der hvor barn kan slå munnen ned i styret, hvis de er uheldige og falder.

Det kan også være en god idé med en refleksvest, så barnet ditt kan sees i mørket. Begge deler – og en masse andre former for tilbehør til løpesykler finner du her. 

Husk også å sette deg inn i reglene for ferdsel på løpesykler. 

Det var de 5 viktige punktene til å velge en løpesykkel til barnet ditt. Vi fortsetter løpesykkelguiden vår med å svare på noen typiske spørsmål.

Løpesykkelguiden

Hva er en løpesykkel?

En løpesykkel minner om en sykkel, men den har ingen pedaler. Barnet ditt kommer fremover ved å løpe, mens det sitter på et sykkelsete.

Løpesykkelen gir veldig god trening til barnets balanseevne, koordinasjon og reaksjonsevne. Og den gir barnet ditt en skjønn følelse av å selvstendig å kunne bevege seg fritt og fort fremover.

Hvorfor løpesykkel?

Godt spørsmål! Utover at det gir en suverene treningen av balanseevnen, koordinasjonen og reaksjonsevnen, så er den mest innlysende grunnen til at barnet ditt skal ha en løpesykkel, at det gjør overgangen til å kunne sykle på en tohjulet sykkel lettere.

Barnet ditt lærer automatisk å gå, men ikke å sykle. Derfor er det en ferdighet som skal trenes opp. Den største utfordringen ved å lære å sykle er å holde balansen. Du kan sikkert huske dine egne forsøk på å lære å temme den tohjulede. Det ble nok et par mislykkede forsøk.

Men det blir lettere å lære å sykle for barnet ditt, hvis det allerede har lært å holde balansen på en tohjulet løpesykkel.

Når er barnet mitt klart til en løpesykkel?

Noen barn er klare til en løpesykkel allerede når de er 1,5 år. Andre er klare når de er 2,5 år. Når barnet ditt er sikker på benene og kan løpe selv – med god balanse, kan dere prøve en løpesykkel.

Hvordan trener jeg trafikksikkerhet med barnet mitt?

Start med å øve litt hjemme i hagen, i innkjørselen, i bakgården eller inne i stuen. Det er både morsomt og skikkelig god motorisk trening å styre utenom forhindringer. Du kan bruke hva dere har, som sten, støvler eller spann, til å lage en slags slalåm bane. Ellers har vi noen smarte kjegler her som er lett å få øye på.

Å sykle på ramper styrker balanseevnen til barnet ditt ytterligere, samtidig med at man må konsekvensberegne. Både med hensyn til fart og risiko. 

Har barnet ditt styr på det med rødt og grønt lys i fotgjengerfeltet? Trafikklek forbereder barnet ditt på situasjoner og vilkår i trafikken. Lær barnet ditt de mest alminnelige skiltene. F.eks. lek at barnet ditt skal ta sykkel-lappen. Vi har mange forskjellige lekeredskaper til å lære barnet ditt om trafikk som gjør leken mer virkelig. Lær om hvordan man ferdes i trafikken, og hva skiltene betyr! Finn dem her.

Tips: Trafikkskiltene kan også brukes som slalom-bane/manøvreringsbane. 

Related posts