Hjelp til uro i kroppen ved leggetid (Hva er motorisk uro?)

Hva er motorisk uro?
22. mai 2023

Kvelder med uro i kroppen – kjenner du til det?

Leggetiden tar lenger og lenger tid. I går tok det kanskje 2 timer og i dag kan du forvente det samme. Er dette hverdagen din for tiden? Da er du ikke alene. Å ha så lange leggetidsøkter kan være slitsomt og det kan også skape konflikter hjemme.

Klarer du å holde deg våken i 5 minutter? Så gir Lekeakademiets ekspert på barneergoterapi og sansemotorikk, Ann Helene Kristensen deg noen forslag til 5 fysiske leker som gir barnet ditt ro i kroppen. Ved å stimulere bl.a. muskel-leddsansen kan barnet ditt redusere den motoriske uroen som kan gjøre det så irriterende vanskelig for barnet ditt å sovne.

Men det er kanskje også en god anledning til å finne ut hva uro i kroppen eller motorisk uro egentlig er?

Hvem er Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Ergoterapeut om motorisk uro

Ann Helene Kristensen er det nyeste tilskuddet til Lekeakademiets ekspertpanel, som vi er veldig glade for å ha med på laget.

"Jeg er ergoterapeut og spesialisert på barn innenfor normalområdet. Jeg jobber med å skape den best mulige hverdagen for barn, foreldre og omsorgspersoner hver dag. Med fokus på barns sansemotoriske utvikling driver jeg baby-steps.dk i København, hvor jeg hjelper med å gi barn de beste forutsetningene for en sunn utvikling."

Hva er motorisk uro?

Motorisk uro er en naturlig del av barns (og voksnes) utvikling, også når de skal sove.

Kroppen trenger å få bearbeidet det siste av dagens inntrykk, å få inn litt ekstra stimuli før roen fra drømmeland slår inn. Hvis du ofte opplever at barnet ditt er urolig rundt leggetid så får du de beste tipsene mine til å få en god soverutine og ro rundt leggetiden her.

Først skal jeg fortelle deg hva motorisk uro er, og deretter får du konkret veiledning til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å roe seg ned ved å bruke noen gode, fysiske leker.

Motorisk uro er helt normalt. Det er med andre ord positivt at kroppen gir uttrykk for at den ønsker å bli brukt. Sansene vil bli matet med nye inntrykk.

Det er gjennom kroppen og sansene vi opplever og lever. Når hjernen mottar sensoriske input får den mat. Motorisk uro er ikke noe vi ønsker at skal forsvinne. Det er kun den uroen som hindrer barnets trivsel og deltakelse i hverdagsaktiviteter vi kan forsøke å endre på.

Hvordan oppleves motorisk uro?

En liten baby søker input ved å banke bena sine i gulvet, og det store barnet ved å løpe rundt og klatre på møblene.

Begge deler er drevet av det samme, nemlig barnets ønske om å utforske sin egen sansemotorikk.

Motorisk uro er derfor hjernens behov for å bruke kroppen og sanse verden gjennom kroppen. Fordi det kribler på innsiden.

Når vi gir barna våre mulighet til å bruke kroppen sin, vil dette behovet bli dekket. Vi kjenner alle den følelsen av å sove godt etter at vi har vært fysisk aktive. Det kan være etter en gåtur med hunden, litt fotball eller annen form for aktivitet, og så oppdager man at hele kroppen bare slapper av.

Hvorfor er motorisk uro verre om kvelden?

Opplever du at uroen kan bli mye verre om kvelden, når det snart er leggetid? Det er ganske klassisk at vi opplever urolighetene som mer intense om kvelden. Det kan jeg kjenne igjen fra mange av familiene som kommer til meg.

Ofte handler det om forestillingen eller forventningen vår om at nå skal barnet roe seg ned. Barnet er ikke nødvendigvis mer urolig, det har bare rett og slett ikke roet seg ned som vi forventet. Hjemme hos meg jobber vi med begrepet sengetid, og sengetid betyr ikke sovetid. Men er tiden hvor vi henter ting i verktøykassen vår for å hjelpe kroppen til å roe seg ned. Prøv å legg merke til hvordan forventningene dine og den faktiske situasjonen etter middagen er når det nærmer seg leggetid. Hvordan utspiller det seg egentlig hjemme hos deg?

Noen ganger begynner vi allerede med de beroligende aktivitetene i badekaret. Her bruker vi det varme vannet og trykket fra vannet til å skape ro. Lek med stableklosser og helleleker til bruk i badekaret er veldig bra for å hjelpe til med å konsentrere seg og dermed finne ro.

Når vi blir klar over at årsaken til at vi opplever at barna er urolige, er at vi forventer at de skal være rolige, så blir det ofte lettere å håndtere den motoriske uroen. Bevisstheten om hvordan forventninger skaper opplevelsen vår av en situasjon, er ofte nøkkelen til å endre opplevelsen til noe mer konstruktivt.

Rutiner og piktogrammer kan også dempe motorisk uro

Hjernen er et vanedyr. Når rutinene er i gang, kan hjernen slappe av. Spesielt på slutten av dagen når alle er slitne, er det godt å ha rutiner. Hvis vi ikke opplever noe nytt, så trenger ikke hjernen vår være i problemløsnings- eller alarmberedskap. Da er roen rett rundt hjørnet.

Piktogrammer er et fantastisk verktøy å bruke når man lager rutiner, også for oss voksne. Piktogrammer skaper en oversikt over dagens aktiviteter, så det blir forutsigbart hva som skal skje. Hvor ofte sjekker du ikke selv kalenderen i løpet av dagen for å få bedre oversikt?

Slik får barnet ditt mindre uro

Styrer den motoriske uroen også dine og barnas kvelder? Da kan du kanskje få litt inspirasjon her.

Motorisk uro skal ikke behandles. Det er ikke en feiljustering av barnets sanser. Det er ikke en sykdom. Men det kan være litt vanskelig å håndtere fordi det ikke passer inn i de voksnes planer. Hvis barnet ditt bare kunne løpe ut og klatre i trær eller rulle ned bakker i bare underbuksa når uroen slo til så var det egentlig ikke noe problem. Men svært få av oss lever slik.

Vi kan hjelpe barna våre ved å lese kroppens signaler. Rastløsheten er et uttrykk for at hjernen og sansene leter etter underholdning, stimulering, utfordring, noe å jobbe med. Akkurat som vi uttrykker sult når vi trenger mat, så uttrykker hjernen mangel på inntrykk.

De lekene og aktivitetene jeg foreslår nedenfor er ikke raske løsninger som vil få urolighetene til å forsvinne på 5 sekunder. For det er ikke det vi ønsker. Men lekene kan hjelpe både barnet ditt og kvelds- og leggetidsrutinene dine.

5 forslag til fysiske leker som demper motorisk uro

Poenget med alle disse lekene er å gi barnets kropp og hjerne de impulsene de trenger for å finne roen. Det spiller ingen rolle hvordan du møter behovet for stimulering, men en rask fotballkamp med skiftende taklinger eller et iskaldt bad er ikke noen god plan. Det er disse 5 lekene derimot.

Gode ​​tips er:

  • Å unngå aktiviteter i høyt tempo eller med mange skift.
  • Fokuser på leker hvor barnet ditt må bruke musklene for å dytte, trekke, presse og gjøre motstand. Motstanden er med på å stimulere muskel-leddsansen. Muskel-leddsansen er den primære sansen som skaper den motoriske uroen for mange.
  • Du kan lese mer om muskel-leddsansen eller den proprioseptive sansen i lekeguiden vår om sansemotorikk her. Du kan også lese mer om å hjelpe barn med motorisk uro på dagtid i blogginnlegget vårt her

Lek nr. 1: Fang gullklumpen

 Snup bolden afhjælper motorisk uro

Jeg er veldig glad i å finne på leker med de store treningsballene eller peanøttballen/rullen, som barnet må holde fast i med hele kroppen, mens du prøver å trekke den unna. Den store ballen kan være en gullklump som den freidige røveren prøver å ta.

Lek nr. 2: Dytte, skubbe og presse

Leg med stor bold mod motorisk uro 

Selv om man skrur ned aktivitetsnivået, trenger ikke alt å være stille. En god dyttelek er også beroligende og stimulerer kroppen godt. En dyttelek kan være å kjempe om ballen hvor man bruker en stor pilatesball og må dytte alt man kan på den.

Lek nr. 3: Massasje med fast trykk

 Massage mod motorisk uro

For noen barn er faste, rolige trykk og dempet musikk en god måte å skape ro i kroppen på. Trykket fra hendene dine hjelper sansene til barnet med å forstå kroppens grenser. Vi bruker ofte massasjeballer til å massere med, hvor de små piggene kan massere i dybden. Ikke masser hardere enn hånden din liker, og hold øye med om barnet ditt liker det.

Lek nr. 4: Klapp den lille hunden

Lat som om barnet ditt er en liten hund som elsker å bli klappet over alt. Det er ikke bare massasje som stimulerer muskel-leddsansen. Mange barn liker også å bli klappet, som om de var en liten labrador. De punktvise klappene gir en annen type stimulering og noen barn foretrekker klapp fremfor massasje.

Lek nr. 5: Rullelek

Det å bli rullet på en pilatesball bidrar til å stimulere muskel-leddsansen. Når man beveger seg eller beveges på tvers av ballen vil kroppen merke overflaten og tilpasse seg for å unngå å falle. Du kan eventuelt bruke en ball med knotter på, som gir sansene enda mer å registrere og dermed gi nervesystemet enda mer å jobbe med.

Stor duttebold mod motorisk uro

 

 

Ha det gøy med å få den urolige kroppen til å slappe av og sove veldig godt.

Vennlig hilsen Ann Helene Kristensen og Lekeakademiet.