LekeGuide 2: Slik trener du muskel-leddsansen

Styrk muskel-leddsans til barnet ditt
31. august 2022

Muskel-leddsansen er en av de tre primære sansene våre. De to andre er balansesansen og følesansen (taktilsansen).

Det sies at kjært barn har mange navn og det gjelder også sansene. Du har kanskje hørt muskel-leddsansen bli kalt den proprioseptive sansen eller den kinestetiske sansen. De dekker alle sammen over det samme.

Her kommer den andre av de fire LekeGuidene våre til de motoriske sansene:

LekeGuide #2 Muskel-leddsansen.

 

Har du 5 minutter? Så la klesvasken, innboksen og to-do listen ligge et øyeblikk. Bli i stedet overrasket over hvor viktig muskel-leddsansen er for barnet ditt sin utvikling og trivsel. Dette er en sans hvor man skal bruke litt krefter, så trening av muskel-leddsansen er noe som gir svette på pannen og får satt i gang lattermusklene.

Først forteller vi litt om muskel-leddsansen, og etterpå kan du lese tipsene våre til å stimulere sansen med lek.

Hva er muskel-leddsansen og hvorfor er den viktig?

Muskel-leddsansen styrer kroppens bevegelser og sitter i alle muskler, sener og ledd. Sansen forteller hjernen hvilken vei kroppen vender, hvordan den beveger seg og hvordan kroppen er plassert i forhold til rommet og andre ting eller mennesker.

Muskel-leddsansen er for eksempel uunnværlig for å kunne sparke ballen i retning av fotballmålet eller komme seg opp til den morsomme sklien på klatrestativet. Derfor er det viktig å stimulere muskel-leddsansen til barnet ditt.

Muskel-leddsansen kan IKKE overstimuleres. Tvert imot. Alle måter å utfordre denne sansen på er bra – også for deg som voksen.

 

LekeGuide 2: Slik trener du muskel-leddsansen

  • Lek med maskeringstape! Ta frem rullen med maskeringstape/frysertape og fest den i lange, flotte baner på gulvet. Ta av sokkene slik at føttene kan kjenne så mye av overflaten som mulig. Gå så på line både forlengs, baklengs, prøv å hinke, gå på hæler eller med lukkede øyne.

    Som en ekstra utfordring kan dere koble ulike måter å gå på line på med hvert sitt stykke musikk, så dere må høre dere frem til hvordan dere må gå. Kanskje yndlingslåta fra Marcus & Martinus betyr at man skal gå baklengs?

    Dere kan også lage ulike typer balansebaner – få inspiration til balansebaner her.
  • Ninjakamp! Kjøp et par av de billige grå skumrørene fra byggmarkedet og ta dere en god sverdkamp. Kanskje er dere pirater, kanskje ninjaer - bare hugg og stikk, dukk dere, gjør et utfall og prøv dere frem med alle slags hopp og parader.
  • Trillelek med alle slags baller.

    I dag er en ball mye mer enn bare en oppblåsbar badeball. Du kan finne utallige typer av baller med eller uten fyll, konfetti og vann i. Med riflete eller glatte overflater, med superhelter eller prikker på.

    Se de store treningsballene og motorikkballene våre,hvor barnet ditt kan ligge på toppen av ballen og vippe forsiktig frem og tilbake mens du støtter. Det finnes også små edderkoppballer og baller med borrelås som man griper med hansker på. Ta en nærmere titt på kategorien vår med baller hvis du vurderer å utvide ballsamlingen hjemme.

  • Fluesmekker badminton! Med en ballong og et par billige fluesmekkere kan dere ha en fest og samtidig trene opp muskel-leddsansen. Prøv å slå ballongen opp i luften eller spill den til hverandre. Dette er også en supergod lek for mindre barn og barn i grupper.
  • Prøv å etterligne dyr ved å krabbe og gå på forskjellige måter. Krabb som en krabbe ved å snu deg rundt slik at magen vender oppover mens du krabber. Ingen bakdeler må røre gulvet! Eller som apekatter ved å bare krabbe på hender og føtter - men ikke på knærne. Eller en annen slags krabbegang ved å krabbe langs kanten av sofaen med hendene på gulvet og føttene på kanten av sofaen.
  • Dere kan også ta en hoppetur på en hoppestokk. Det gir supergod muskelkraft, det utfordrer balansen og det utvikler hjernes evne til å registrere hvor kroppen er nå i forhold til tyngdepunktet – og tyngdekraften.

Hjelp barnet ditt på vei ved å inspirere til å utfordre seg selv – for eksempel:

  • Kan jeg krabbe på denne sofaen?
  • Hvordan føles det å rulle ned bakken?
  • Kan jeg kaste ballen i bøtta med venstre hånd?
  • Kan jeg hoppe fra krakken til stolen?

 

Trenger jeg å trene muskel-leddsansen til barnet mitt?

For barn er det helt naturlig å være i bevegelse nesten hele tiden, romstere rundt og hele tiden stimulere muskel-leddsansen. Men i takt med at barna våre bruker mer tid på å være passive foran en skjerm, eller mens vi kjører bil, kan muskel-leddsansen bli understimulert.

 

Tegn på understimulert muskel-leddsans:

  • Opplever du at barnet ditt virker klønete?
  • Har barnet ditt problemer med å kontrollere kroppen sin?
  • Velger barnet ditt å utføre fysiske aktiviteter veldig raskt, som å løpe i stedet for å gå på en line?
  • Er barnet ditt ofte den som blir valgt sist når det skal velges lag i gymmen?
  • Er barnet litt tilbakeholdent når det kommer til å klatre rundt og leke i klatrestativet?
  • Kanskje konsentrasjonen eller selvtilliten halter litt?

Disse tegnene kan være indikasjoner på en understimulert muskel-leddsans og en hjerne som må jobbe for hardt for å kompensere for de skjeve signalene.

Hvis barnet ditt er 1 eller 2 år gammelt, er disse tegnene IKKE nødvendigvis et uttrykk for en understimulert muskel-leddsans.

Hos små barn er samspillet mellom muskel-leddsansen og hjernen fortsatt i utvikling. Du kan allikevel godt la deg inspirere av forslagene fra LekeGuiden vår.

 

Muskel-leddsansen er en viktig del av barnets sansemotorikk

Sansemotorikk er hjernens evne til å motta, behandle og koordinere alle de signalene som kroppens 7 sanser hele tiden oppfatter.

Det er en viktig og komplisert oppgave som krever at alle de 7 sansene spiller rollen sin riktig. Hvis en av sansene henger litt etter, så vil barnet ditt ofte synes det er vanskelig å lære og ikke trives så godt.

Hvordan fungerer muskel-leddsansen?

Hold ut, for nå blir det ekstra nerdete. De små sanseorganene i muskel-leddsansen registrerer om musklene er anspente eller avslappede. Deretter starter følgende prosess:

  1. Det sendes en melding til hjernen, som så prøver å danne seg en oversikt over hvilke informasjoner som kommer fra de andre 6 sansene. Så får den det hele til å passe sammen i en samlet sanseopplevelse.
  2. Hjernen sammenligner så impulsen med de impulsene den har fått tidligere.
  3. Deretter prøver hjernen å danne seg en helhetlig oversikt over hva som foregår.
  4. Til slutt forteller hjernen kroppen hvordan den skal reagere på impulsen som muskel-leddsansen sendte.
     

Det hele skjer på nanosekunder. Prøv å tenk over at alt dette skjer med hver eneste bevegelse – da er det lettere å forstå at prosessen er så fintfølende.

  • Vi håper at denne og de andre LekeGuidene fra Lekeakademiet vil gi deg:
  • En ny forståelse av sansene til barnet ditt
  • En utfordring til hvordan du tenker over trivselen til barnet ditt
  • En løsning på sansemotoriske vanskeligheter
  • Tips til å trene opp en sans som er avgjørende for læringsevnen og selvfølelsen til barnet ditt

 

Har du lest med så langt? Da er du kanskje også interessert i å se de andre LekeGuidene våre:

Related posts