Hva er det geniale ved Tallkuber eller Numberblocks, som de egentlig heter?

Hvem er Numberblocks
30. mars 2023

Vi ruller ut den røde løperen for de geniale Tallkubene

Når den sterke og grå "9"eren nyser, noe han ofte gjør, så er det så kraftig at det skytes en ny frekk Numberling ut av kroppen hans. Så er det plutselig en rosa "8" og en rød "1" - to andre Numberlings  - på banen, som alle har hver sine egenskaper og personligheter. "9" er med sine 9 klosser (3x3) en litt større utgave av den grønne "4" (2x2), altså en firkant med like lange sider, men med "8" og "1" ser figurene annerledes ut. "8" kan nemlig strikke med alle 8 hendene og har superkrefter. "1" er den første av alle Numberlings som alltid er glad og har tusenvis av ideer om hva man kan gjøre og bli til. For 1 passer jo til alt. 
Er du med? 

Ikke helt?

For Numberlings er tall med personlighet, som også kan synge, leke og bygge litt av hvert. De er på NRK, YouTube, de har masse aktiviteter i deres helt egen app, og det finnes herlige Tallkube- eller Numberblocks leker, som vi har fått tak i her hos Lekeakademiet. 

Vi er veldig begeistret og vil derfor bruke et helt blogginnlegg på å gi de kule, rampete, fascinerende og fantasifulle tallkubene et stort og varmt "Velkommen!"

Hva kan Tallkubene i forhold til andre matematikkleker? 

Hos Lekeakademiet har vi i alle disse årene holdt øye med leker som kan gjøre det mer spennende for barn å lære nye ting. Det har vi gjort fordi vi tror at barn lærer best gjennom lek. I de senere årene er den oppfattelsen blitt utbredt i hele bransjen og i skoler og barnehager, hvor det i dag brukes mange forskjellige måter å lære tall og bokstaver på. Den varierende undervisningen betyr uten tvil at mange flere barn lærer mer. Hurra for det!

Vi har solgt alle mulige forskjellige former for læringsredskaper gjennom årene. Matematikk med magneter og klosser, tallbrikker, verdi-figurer, læringstepper med tabeller, matematiske brettspill og erteposer med tall på. Og vi vil påstå at vi har sett det meste. 

SDerfor er det ikke uten grunn at vi sier at Tallkubene er en virkelig gjennomtenkt og velutført form for læringsleketøy. De bruker alle måter å lære på, så barnet ditt uansett ferdigheter og interesser vil oppdage at det faktisk kan være gøy å lære matematikk.

Hvem er Tallkubene?

Tallkuber er fysiske klosser basert på Numberlings figurene fra BBC-serien Numberblocks som har gått på TV og YouTube i noen år. Med Numberblocks eller Tallkuber som de heter på norsk kan barnet ditt selv bygge de forskjellige Numberlings. En Numberling består av et bestemt antall klosser. For eksempel så bygger barnet Numberlingen med navnet "3" når 3 tallkuber settes sammen. Når barnet ditt setter Numberling "4" og "5" sammen så bygger barnet Numberling "9".

Det fine ved Numberlings i forhold til andre matematikkleker er at hver Numberling har sin egen personlighet og spesielle evner som vokser ut av det tallet som den representerer. 

Hva får barnet mitt ut av Tallkuber?

Når tall bare er tall i en bok så er det abstrakt. Det vil si at barnet ditt selv skal forestille seg hva 4 er. Kanskje dere noen ganger tar i bruk mandler, appelsiner eller centicubes når dere skal øve på regnestykker. Det hjelper nemlig veldig at man fysisk kan SE tallene og SE, at 14 appelsiner er mer enn 2 appelsiner. Og hvis jeg har 10 appelsiner og du tar 3 appelsiner så har jeg færre appelsiner. "Større enn" og "mindre enn" må også være fysisk, før det går opp for barnet hva som egentlig er forskjellen. 

Du kan gjøre tall fysiske på mange måter. Med Tallkuber kan du gjøre mer enn det, for tallene får også en personlighet, et navn, en farge og en historie. Jo mer handling og historie et tall har, jo bedre vil barnet ditt kunne huske det. 
Det er det lek kan fremfor andre læringsmetoder eller læringsstiler. Det demonstrerer Numberlings og Tallkubene veldig tydelig. Lek er en måte å snike arbeidshukommelsen til å vike plassen for en mer opplevelsessentrert måte å huske på, hvor barnet ditt i større grad vil kunne huske en morsom lek enn å kunne en tallrekke utenat. Eller ikke kunne tallrekken utenat fordi den er så fryktelig kjedelig. Du husker jo heller ikke på all den kjedelige og tilsynelatende ubrukelige informasjonen, du fikk i forrige uke vel? Nei, du husker det som var relevant og interessant. Det gjør barn også.

Hvis du f.eks. ser på bildet over av Numberlingen "14", så er det jo en herlig fyr på skateboard. Ser du nærmere så kan du se at 14 består av en 10'er og en grønn 4'er. 
Det er en hel tegnefilmsepisode om "14", som handler om at den kvikke, grønne "4" kjører inn i "10" på et skateboard - og så blir 4+10 jo til en ny "14". Han er nesten er en superstjerne på skateboard og synger en sang om å ville være skater og hvor han også teller til 14. Man husker det kule med skateboardsangen bedre enn man ville huske at 10+4=14.

Er Tallkuber på norsk?

Numberblocks har vunnet både en BAFTA og en masse andre priser på verdensbasis. 
Selve produktet Numberblocks er fra Learning Resources - en av våre beste leverandører hos Lekeakademiet. De produserer fantastiske leker og læringsmaterialer som alltid er nytenkende og tar i bruk nye læringsmetoder for å gjøre det mulig for alle barn, uansett evner og nivå å lære noe nytt. Og leken har ikke et språk på den vanlige måten, for tall er jo universelt. Matematikk er det mest forståtte språket på verdensplan. Vi kan telle til 10 over hele verden. Hva vi kaller 10 er forskjellig, men verdien 10 er den samme.
Derfor fungerer Numberblocks lekene så godt internasjonalt. 

Faktisk kom Alphablocks først - det vil si at oppfinnerne bak Numberblocks kom først på ideen om alfabetklosser, hvor hver bokstav hadde en figur. Det var en kjempesuksess, men var vanskelig å spre internasjonalt, fordi bokstaver ikke er like overalt og er knyttet til muntlig og skriftlig språk. 

Bruksanvisningen i eskene med Numberblocks er på engelsk, fransk, hollandsk, tysk og spansk. 

Hva inneholder Tallkube eskene?

Når du kjøper en av eskene med Numberblocks eller Tallkuber på norsk, kan dere bare gå i gang med å leke. Dere kan bygge Numberlings, dere kan legge dem sammen til nye eller ta de fra hverandre til andre Numberlings. Dere kan løse oppgaver ved hjelp av oppgavekortene. Det er klistremerker, ansiktskort, tegnekort og en masse Mathlink Cubes, som er de matematikklossene, som transformeres om til Numberblocks, når dere klistrer ansikter på. For faktisk kom MathLink først - Numberblocks er en utvidelse av de velkjente MathLink Cubes, også fra Learning Resources. 

Du kan velge mellom Numberblocks sett fra 1-10 eller fra 11-20. Og så kan du også finne en masse ekstra, gratis downloads oppgaver og inspirasjon til mer Numberlingslek og filmene på Numberlings hjemmeside. Alle filmene kan ses hos NRK, BBC's TV kanal C-Beebies og på YouTube.