LekeGuide 3: Slik trener du følesansen (taktilsansen)

Tips til å trene barns følesans
31. august 2022

LekeGuide 3: Slik trener du følesansen (taktilsansen)

Følesansen kalles også for taktilsansen og er en av barnets tre primære sanser. De to andre er balansesansen og muskel-leddsansen (bevegelse).

Følesansen er overraskende viktig for barnets trivsel. Det handler om mer enn bare å kunne kjenne etter om noe føles glatt, mykt eller hardt, kaldt eller varmt.

I denne tredje LekeGuiden har vi intervjuet den sansemotoriske konsulenten Mette D. Jensen om hva følesansen er og hvorfor den er viktig for barns utvikling og trivsel. Som en bonus får du til slutt Mettes beste tips til å trene opp følesansen gjennom aktiviteter og lek!

 

Hva er følesansen og hvorfor er den viktig?

Med følesansen/taktilsansen registrerer vi alt vi kommer i kontakt med: Du klemmer barnet ditt, hjelper med å ta på med klærne og stryker over kinnet. Du hjelper med å trekke opp sokkene og du kiler. Du rører barnet ditt på alle mulige måter. Og det setter i gang følesansen. I lek er kroppskontakt også ofte en stor faktor.

Følesansen hjelper barnet ditt til å vite hvor det selv går til og hvor omgivelsene begynner.

 

Følesansen handler om både ytre og indre følelse

Følesansen sender meldinger til hjernen om de registreringene som huden merker. Deretter avgjør hjernen om det føltes behagelig eller som en trussel å bli kilt, klemt og blåst på eller om det føltes kaldt eller varmt.

«Følesansen er en blanding mellom ytre og indre følelse. Man kan ha en ytre følelse som har med alt som huden registrerer å gjøre. Den utforsker nye ting og finner informasjon. Og så er det en beskyttende indre følesans som gjør at vi trekker oss unna, forsvarer oss eller slår igjen når noe er truende. Hvis den ytre berøringssansen vår overreagerer, så kan for eksempel en klem eller en lue føles ubehagelig. Det blir oppfattet som en trussel av hjernen instinktivt."
- Sansemotorisk konsulent Mette D. Jensen

Som du kan lese i sitatet kan det på en måte gå noe galt i følesansen, slik at den overreagerer. Dette betyr at alle dagens hudpåvirkninger og hver lille berøring kan sette barnets nervesystem i alarmberedskap.

 

Ubalanse i følesansen kan gi kort lunte hos barnet ditt

Følesansen er avgjørende for barnets reaksjon på å være sammen med andre mennesker. Dersom barnet ditt opplever mange emosjonelle stimuli som truende eller ubehagelige, vil det for eksempel reagere med å trekke seg unna, dytte eller slå.

«Følesansen påvirker de sosiale relasjonene våre og kommunikasjonen mye. Vi kommuniserer med kroppens reaksjoner. Barn med ubalanse i taktilsansen er ofte veldig frustrerte, og det samme er foreldrene deres.»

- Sansemotorisk konsulent Mette D. Jensen

Et taktilt utfordret barn kan reagere voldsomt på en berøring i en lek. Kan du forestille deg hvordan det må være hvis hele kroppen din skriker "DET KOMMER EN STOR, FARLIG LØVE!!!" hver gang det er noen fra barnehagen som kommer til å dytte til deg, eller når mamma tørker nesen din?

 

Barnet ditt prøver bare å forsvare seg mot en ubehagelig følelse. Ubalanse i følesansen kan dessverre ofte bli tolket som at det utfordrede barnet er sint, uoppdragent eller sensitivt. Men det er ikke nødvendigvis forklaringen.

Det er alltid en grunn til at barn er aggressive – og det er aldri fordi de er onde eller uoppdragne.

Hjernen feiltolker ganske enkelt hudens signaler. Det er en ubalanse. Det er et forsøk på å komme vekk fra en ubehagelig følelse. Og det er ofte følesansen som spiller inn.

Med trening kan barnets følesans balanseres slik at hjernen får de riktige signalene og ikke slår alarm altfor ofte.

 

LekeGuide 3: Slik kan du skape balanse i følesansen

Barn med ubalanse i følesansen kan ofte ha store følelsesmessige svingninger og virke mer irritable enn andre barn. Og det er ikke så rart, for det er slitsomt å være i mer eller mindre konstant alarmberedskap.

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å hjelpe. Alt som har med berøring av kroppen å gjøre er en del av jobben med å skape balanse. Dette kan være vanskelig fordi barnet ofte unngår berøring. Hvis barnet ditt ikke liker lange klemmer og merkelapper i klærne, så virker det opplagt å skåne barnet, kose kortvarig og klippe av merkelappene. Dette har du kanskje gjort i beste mening. Det var omsorg, så du skal ikke ha dårlig samvittighet.

 

Nå er du klar over utfordringen og kan hjelpe barnet ditt. Den sansemotoriske konsulenten Mette har erfaring med at foreldre kan oppleve forbedringer i trivselen til barnet på bare noen få uker.

  • Finn en måte å ta på barnet så det blir en god opplevelse.

    Ta små skritt i begynnelsen. Ta på en fot, klapp litt på ryggen, kil forsiktig ansiktet med en fjær. Masser med massasjeballer hvis barnet ditt foretrekker det fremfor masserende hender.

  • Leketante Kristina legger til: Du kan også bruke disse vibrerende snurlingene som vil gi barnet mye sansestimuli til følesansen - husk å begynne med små doser og observer barnet ditt slik at det ikke blir for overveldende.

  • Bruk badekaret til å prøve av forskjellige taktile stimuli. Lag «promper» i vannet på magen, gni med ulike kluter, sprøyt med vann i små engangssprøyter fra apoteket. Prøv forskjellige typer badeleker.
  • Lek med sand, som du kanskje kan hente på stranden. Alternativt kan du prøve med de forskjellige typene av magisk sand. Du vil bli overrasket over hvor deilig det føles å leke med sanden, som klistrer til seg selv uten å feste seg til fingrene.

Start rolig med lek som stimulerer følesansen

Start rolig og finn noen berøringer som barnet ditt ikke overreagerer på. Sansemotorikk skal alltid være morsomt og hyggelig og alltid på barnets premisser. Så snart barnet ditt reagerer negativt så stopp og gjør noe annet. Med små skritt kommer du og barnet ditt langt uansett.

Vi håper du ble inspirert til å trene opp følesansen av LekeGuiden vår. Trenger du mer veiledning er det mye hjelp å få med Lekeakademiets store utvalg av taktile leker som stimulerer følesansen. Du kan også kontakte en sansemotorisk konsulent og få mer hjelp.

Har du også sett de andre LekeGuidene våre?

LekeGuide #1 handler om hvordan du trener balansesansen til barnet ditt

LekeGuide #2 tar for seg muskel-leddsansen (bevegelse)

Denne LekeGuide #3 omhandler stimulering av følesansen (taktilsansen)

LekeGuide #4 gir deg tips til å trene finmotorikken og grovmotorikken

Related posts