LekeGuide 1: Morsom trening av balansesansen for barn

Morsom trening av balansesansen
31. august 2022

LekeGuide 1: Morsom trening av balansesansen for barn

«For at barna skal få den beste starten, bør vi fokusere på de sansemotoriske forutsetningene deres.»

 

Balansesansen er en av barnets tre primære sanser. De to andre er muskel-leddsansen og følesansen (også kalt den taktile sansen).

Det sies at kjært barn har mange navn og det har sansene også. Balansesansen kalles også vestibulærsansen eller likevektssansen.

Her kommer den første av de fire LekeGuidene våre. Les videre og få morsomme ideer til leker som stimulerer balansesansen til barnet ditt.

 

En LekeGuide fra Lekeakademiet er:

  • Morsomme og enkle aktiviteter og ingen hokus pokus

  • Inspirert av de psykomotoriske terapeutene fra SanseMotorik.net

  • Måter å forbedre læring og velvære på hos barnet ditt

Hva er balansesansen?

Balansesansen sørger for at hjernen mottar informasjon om plasseringen vår, både vertikalt, horisontalt og diagonalt. Alle barn – og voksne – trenger å få stimulert balansesansen regelmessig.

Balansesansen er sammen med de andre primærsansene grunnlaget for hele den motoriske utviklingen vår. Balansesansens rolle er å skape balanse og konsentrasjon. Den er også veldig viktig for språkutviklingen vår og spiller også en rolle for evnen til å kontrollere øynene våre.

 

gyngetur og leg, der træner labyrintsansen

Hvorfor er balansesansen viktig?

Balansesansen er nært knyttet til synssansen vår. Den hjelper oss til å stabilisere fikspunktet for øye- og hodebevegelsene våre, noe som hjelper oss med å opprettholde et stabilt synsfelt. I praksis betyr dette at selv om vi beveger hodet og kroppen så klarer vi fortsatt å fokusere med øynene. Derfor flimrer det ikke foran øynene våre når vi beveger oss. Og nettopp denne utviklingen er betydningsfull når man skal begynner å lære å lese og skrive.

Inaktive barn og voksne som sitter mye stille til daglig har ofte en understimulert balansesans. Derfor kan de ha stor nytte av å jobbe aktivt med å stimulere og utfordre den.

Trenger jeg å trene opp balansesansen til barnet mitt?

Opplever du at barnet ditt ikke liker å huske, har problemer med å stå på ett ben, ikke liker å snurre rundt, blir veldig bilsyk eller ikke klarer å holde balansen? Da kan trening av balansesansen være veldig bra for barnet ditt.

Det er sannsynlig at denne typen vansker vil svekke trivselen og læringsmulighetene til barnet ditt. For når hjernen mottar feilmeldinger fra balansesansen så jobber den på overtid.

LekeGuide 1: Slik trener du balansesansen

1: Bruk en tumletopp for å trene barnet ditt i å snurre rundt. Rotasjoner av alle slag kan være voldsomme for et barn med sansemotoriske problemer, så vær forsiktig i begynnelsen. Velg eventuelt en flatbunnet tumletopp til å begynne med eller en mini tumletopp.

Hvis du ikke vil ut og kjøpe noe, kan du prøve med et laken som barnet sitter eller ligger på. Du holder i den ene enden og løper rundt om barnet.

2: Bruk fargerike og bråkete leker som f.eks. en Oballmed rangle. Dette hjelper det lille barnet til å se i mange forskjellige retninger, både når det ligger på magen og på ryggen. Du kan også bruke en plastflaske med steiner i som du ruller bortover gulvet.

Det er supergod trening av balansesansen at barnet snur hodet i mange forskjellige retninger. Dette er fordi det krever at hjernen forstår kroppens plassering i rommet og fortsatt opprettholder balansen horisontalt, vertikalt og diagonalt.

3:Bygg forhindringer og balansebaner i stua med de kreative lekene fra Gonge og bObles.

Du kan også bruke sofaputer, skjerf, lave stoler og eventuelt husker.

Psst: Det er også en supergod idé for oss litt late voksne å øve oss i å gå på line og balansere.

Husk også å snurre rundt, huske, slå kolbøtter, krabbe, hoppe, krype og løpe alt dere kan - og orker. Det er også god trening av balansesansen.

 

svingtur til at styrke labyrintsansen

En overstimulert balansesans?

Vær oppmerksom på at det også er mulig å overstimulere balansesansen.

Faktisk er tegnene på en overstimulert balansesans ofte de samme som for en understimulert balansesans: Barnet ditt blir ukomfortabelt, svimmel, kvalm eller blir bilsyk.

Hvis du opplever at barnet ditt reagerer på denne måten når dere for eksempel snurrer rundt, er det lurt å slutte. Det betyr ikke at du må slutte helt med å jobbe med balansesansen. Du må bare gå litt roligere frem og kanskje lage noen rolige kolbøtter i stedet. Og så kan du stille og rolig inndra flere bevegelser og mer tempo.

 

Vi håper at denne og de tre neste LekeGuidene fra Lekeakademiet vil gi deg:

  • En ny forståelse av barnas sanser
  • En utfordring til hvordan du tenker på barnet ditt sin trivsel
  • En løsning på sansemotoriske vansker
  • Tips til å trene opp en sans som er avgjørende for læringsevnen og selvfølelsen til barnet ditt

Les videre i den neste LekeGuide #2 , hvor vi vil gi deg tips til å stimulere muskel-leddsansen på morsomme og enkle måter.

 

Related posts