Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers.

Les alt om magnetisk byggelek
8. mars 2023

Alt om de 4 beste magnetiske byggesettene og kulebanene.

Det er ingen tvil om at magnetiske byggeleker er et av de aller største oppfinnelsene innenfor leker i løpet av de siste 20 årene.

Barn har lekt og bygget med klosser, stenger og kuler i tusenvis av år. Byggelek er noe av det mest underholdende og lærerike vi kan tenke oss.

Det går en rett linje fra menneskers generelle skapertrang, som fikk oss ut av jordhulene og opp i romfartøyene, til lek med magnetiske byggeleker. Det får nemlig barna vekk fra skjermen og opp i det kreative universet.

Kanskje barnet ditt allerede har de populære Magna-Tiles eller den store hiten Magformers hjemme.

Kanskje dere har hørt om Connetix fra barnehagen eller skolen.

Kanskje barnet ditt har fått en pakke Cleverclixx fra en belgisk onkel.

Eller er dere helt nye i den ville verden av magnetiske byggeleker og vil undersøke hva som er best på markedet?

Kanskje du lurer på om det finnes en bærekraftig magnetisk kulebane?

I dette innlegget prøver vi å svare på alt fra forskjeller og likheter, samt fordeler og ulemper med Magna-Tiles, Magformers og Connetix. På denne måten får vi samlet alt på ett sted, så er det lettere å finne ut av hvilken type dere foretrekker.

Magnetiske byggeleker er ikke helt billige, så vi vet at det er en stor beslutning å skulle velge mellom 3 store og gode merker. Men til gjengjeld er magnetiske byggeleker veldig slitesterke og gøy å leke med for barn i mange aldre. Så det er helt klart verdt investeringen.

Nå kan du dykke ned i en rekke spørsmål og svar om Magna-Tiles, Magformers, Cleverclixx og Connetix. Alt samlet her slik at du enkelt kan finne ut hva du vil satse på å kjøpe.

Magnetiske konstruksjonsleker er ikke blant de billigste å anskaffe, så vi vet at det er en stor beslutning å måtte velge mellom 4 flotte og herlige merker. Men på den annen side er vi i Leketanter enige om at magnetiske konstruksjonsleker er veldig slitesterke og er herlige å leke med for barn i mange aldre. Så det er verdt investeringen.

Nå kan du dykke ned i en rekke spørsmål og svar om Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers. Hvis vi har glemt et spørsmål, vennligst skriv en kommentar nederst på siden. Da vil vi prøve å svare så raskt som mulig.

 

Er Connetix laget av Magna-Tiles eller Magformers?

Det er kanskje litt vanskelig å holde styr på. Men Connetix, Magformers Cleverclixx og Magna-Tiles er 4 forskjellige, atskilte merker.

Her kommer det en kort presentasjon av hvert merke og hvilke produkter de har.

Magformers: Et kjempestort utvalg og massevis av tilbehør. Designet i USA.

Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer. Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer.

Magformers har roterende og ultrasterke magneter som kan snu seg, så de alltid fester seg til hverandre. Magformers har derfor ikke poler, men fester seg alltid til hverandre. Leketantene har erfaring med at det noen ganger kan være nødvendig å snu på en brikke for å få den til å sitte godt fast.

Magformers har et kjempestort utvalg av sett med forskjellige design og tilbehør. Det finnes over 40 fasonger og over 100 slags tilbehør som passer sammen på kryss og tvers.

De originale, første Magformers har en ramme og er hule i midten. En slags vinduer. Connetix og Magna-Tiles er derimot flate plater uten hull i midten. Men alle de 3 merkene har utviklet seg, så Magformers nå også fås som brikker uten hull i midten, som likner mer på Connetix og Magna-Tiles.

De kan til og med fås som firkanter, sirkler og med små lekefigurer til – ja, det finnes stort sett alle de variantene du kan forestille deg, og i veldig mange forskjellige design.

Magformers har, i motsetning til Connetix og Magna-Tiles, magneter i midten av sidene. En i hver side. De to andre typene magnetleker har to magneter i hver side helt ute i hjørnene. Derfor passer Magformers ikke så godt sammen med hverken Magna-Tiles eller Connetix, fordi de vil sitte skjevt sammen når magnetene ikke sitter rett overfor hverandre.

Magformers er naturligvis – akkurat som alle de andre lekene hos Lekeakademiet – godkjent etter den gjeldende, strenge lovgivningen omkring barneleker. De er også veldig holdbare. Noen mener at Magna-Tiles er mer solide fordi de ikke har hull i midten. Men Leketantene har nå hatt Magformers hjemme i årevis og ingen av dem har gått i stykker. Man skal ikke stå på dem eller på en annen måte presse dem flate, for så kan de selvfølgelig gå i stykker.

Magformers er designet i USA, fremstilt i Kina og er av materialet ABS-plast, akkurat som Connetix og Magna-Tiles. De er godkjente til barn fra 3 år. Fordi de har magneter inni seg kan de ikke resirkuleres hvis de etter veldig mange års bruk er blitt nedslitte. Husk at du også kan bruke dem som kjøleskapsmagneter.

Når Magformers’ene trenger en vask kan du tørke de av med en fuktig klut. De må ikke sprites av eller dyppes ned i vann, for så kan det trenge vann inni og få magnetene til å ruste.

Magna-Tiles: En japansk ide som ble til midt i en mattetime. Størst variasjon, mest solide.

Magna-Tiles kan nærmest det heleMagna-Tiles kan nærmest det hele

En japansk mattelærer fikk i 1993 en god ide midt i en mattetime hvor barna skulle lære om geometri. Han gikk hjem og designet Magna-Tiles, eller Pythagoras som de het den gang. Senere ble designet hans kjøpt opp av en amerikansk forretningsmann, som omdøpte ideen til det nåværende navnet. Og det var et godt kjøp. For Magna-Tiles er i dag en av de mest solgte typene magnetiske leker på verdensbasis. Sammen med søstermerket Magna-Qubix kan Magna-Tiles nesten alt.

Magna-Qubix er klosser og Magna-Tiles er flate fliser. Det er i hvert fall utgangspunktet. For som med Magformers kommer det ofte nye design på markedet, og Magna-Tiles er i dag langt mer enn bare firkanter og trekanter. De har lekefigurer, runde blokker, avlange firkanter, speil, transparente fliser, jungler og mye mer.

Magna-Tiles har to magneter på hver side. Magnetene kan rotere slik at de søker hverandre uansett hvilken vei du snur Magna-Tiles’ene, akkurat som Magformers og Connetix. De passer sammen med Connetix, men ikke med Magformers. Som beskrevet ovenfor er Magformers-magnetene plassert på et annet sted på flisene, så de ikke fungerer med Magna-Tiles. Magna-Tiles har kryss som forsterker konstruksjonen i hver brikke. Det sies at dette gjør dem ekstra slagfaste. Vi elsker slitesterke leker, for da holder de enda lenger. Det er bra både for miljøet og for lommeboken at leker kan gå i arv.

Magna-Tiles er designet i USA, produsert i Kina og er laget av ABS-plast, som Connetix og Magformers. De er godkjent til barn fra 3 år. De består som sagt av både plast og metallmagneter, så når de etter mange år blir nedslitte, må de sorteres som restavfall.

De må ikke legges i vann, da vann får magnetene til å ruste. De må vaskes med en fuktig klut og ikke sprites av.

Connetix: Ny form for magnetisk leke fra Australia med unike kulebaner.

«Down under», i Australia, i 2019 så foreldrene til to gode skolekamerater at barna deres elsket å leke med magnetiske byggesett – sannsynligvis Magna-Tiles eller Magformers. Dette ga dem ideen om å lage noen nye magnetiske byggefliser, men som var enda mer gjennomsiktige enn de som allerede fantes. Barna deres elsker nemlig å bygge dem opp av vinduer så lyset kan skinne gjennom panelene. I tillegg er kulebaner bare kjempepopulære, så hvorfor ikke finne på en måte å leke med magneter OG kulebaner på samtidig?

Og vips, så var Connetix født.

Så kom nedlukningen over hele verden i 2020. Og spesielt i Australia ble nedlukningen omfattende. Ingen fikk lov til noe på flere år. Derfor ble alt som kunne bringe folk sammen på sosiale medier en hit – og det ble Connetix også. Barn viste hverandre hva de bygde via sosiale medier, og lekene utviklet seg raskt til en stor hit verden over.

Slik har pandemien skapt endring i mange deler av samfunnet – helt ned til leketøysindustrien, hvor noen leker ble helt glemt og andre typer leker har dukket opp.

Connetix er flate plater med magneter på siden, akkurat som Magna-Tiles. Men de har ikke kryss i designet, slik Magna-Tiles har, og er dermed mer transparente.

Kulebanedelene er unike for Connetix, og dette er en funksjon som ingen av de andre magnetiske byggesettene har.

Hos Magna-Tiles er kryssene der for å øke slagfasthet og slitestyrke. Connetix sier at de magnetiske byggeflisene deres holder like godt uansett, og de er godkjent i henhold til den samme strenge loven. Hvis man vil ha magnetleketøyet sitt til å vare lenge, skal man nok la være med å hamre løs på det eller stå på det.

Så lenge dere ikke gjør noe helt sprøtt med Connetix så er de slitesterke og trygge å bruke.

Connetix er laget av ABS-plast, akkurat som Magformers og Magna-Tiles. De er godkjent til barn fra 3 år. De må ikke vaskes i oppvaskmaskin eller legges i vann for da kan magnetene ruste. Hvis de skal vaskes, kan du tørke av dem med en fuktig klut med litt såpe – ikke sprites av. I likhet med Magformers og Magna-Tiles kan de vare i mange år, men når de en dag blir slitt opp eller går i stykker, må de sorteres som restavfall.

Cleverclixx: Nye ideer til magnetleken fra Belgia

I 2023 kom det belgiske merket Cleverclixx på markedet med et tillegg til de eksisterende typene magnetiske byggeleker. Cleverclixx hadde bilbane, kuler med lys i og et mer solid design med en stjerne i midten, noe som gjør dem enda mer hardføre å leke med.

Det finnes også en bilbane hos Magna-Tiles nå, fordi de ulike merkene låner ideer av hverandre. Men Cleverclixx er likevel noe spesielt, fordi byggeprosessen er litt annerledes, og bilbanene er veldig fine.

Cleverclixx er laget av matvaregodkjent og slitesterk ABS-plast akkurat som de 3 andre merkene i dette innlegget, og magnetene snur seg inne i brikkene, akkurat som på de andre.

De er godkjent etter samme strenge lovverk og produseres i Kina, men sendes fra Belgia til Legeakademiets lager i Holstebro og videre til deg.

Vi ser frem til hvilke andre nye tillegg de belgiske folkene på Cleverclixx vil bringe på (bil)banen.

Hvilke magnetiske kulebaner finnes?

På Legeakademiet hadde vi før 2023 ingen andre magnetiske kulebaner for større barn enn Connetix. Men nå har vi også Cleverclixx. Så hvis dere allerede har Magna-Tiles eller Magformers og ønsker å bygge kulebaner, bør du skaffe deg Connetix eller Cleverclixx.

Finnes det en bærekraftig magnetisk kulebane?

Bærekraft er mange ting. Det handler både om at miljøet og at mennesker får det bedre enn de hadde det før. At vi ikke forbruker mer enn vi etterlater oss til fremtidige generasjoner, og at vi som art kan opprettholde eller forbedre den livskvaliteten vi har nå.

Bærekraft er altså en bred innsats, som for eksempel handler om:

  • Er leken laget av et materiale som kan resirkuleres eller komposteres slik at ressursene forblir i sirkulasjonen?

  • Er leken laget med så lite energi som mulig? Og er det fornybar energi eller fossil energi, som ikke forblir i sirkulasjon?

  • Er leketøyet produsert langt unna, så det må transporteres med store CO2-kostnader, eller er det laget i nærheten?

  • Er lekene laget av voksne, under ordentlige og rettferdige regler, slik at menneskerettighetene respekteres? Mennesker forbruker veldig mye CO2. Så som produksjonsressurs må mennesker også vare lengst mulig, og barn må også ivaretas godt som CO2- og energiressurs. Utdanning og likestilling er også verdt å se på, for jo lettere tilgangen er til utdanning og bedre forutsetninger for likestillingen det er, jo mer bærekraftig er utviklingen av hele samfunnet. Skal vi nå FNs 17 verdensmål, må likestilling være en avgjørende akselerator. Du kan lese om alle FN’s bærekraftsmål her
  • Er lekene laget av materialer som er produsert med hensyn til miljø og mennesker?

  • Holder lekene lenge, slik at ressursene som anvendes brukes best mulig?

  • Kan lekene transporteres med minimal emballasje og minimalt med luft, slik at transporten blir mest mulig energieffektiv?

Hos Lekeakademiet berører vi alle disse aspektene ved bærekraft i bærekraftstrategien vår, som du kan lese mer om her

En mer bærekraftig magnetisk kulebane kan for eksempel være en som varer lenge. Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers er laget av ABS-plast, som er laget av fossil olje, som utgjør et miljøproblem. Men på den annen side holder den i mange år og er lett å transportere, fordi den ikke veier så veldig mye og leken ikke går i stykker under transport. Du får mye lek for de ressursene som går inn i produksjonen. Så ta godt vare på lekene.

Du kan kanskje finne billigere kopiprodukter innenfor magnetiske kulebaner, men vi vil råde deg til å kjøpe Connetix, som varer lenge og er godkjent til barns lek etter den gjeldende EU-lovgivningen.

Er Magna-Tiles og Magformers like gode eller bedre enn Connetix og Cleverclixx?

Magna-Tiles, Magformers, Connetix og og Cleverclixx er alle laget av ABS-plast, og de er alle godkjent til barn fra 3 år og oppover. De er derfor i samme, gode kvalitet.

De har alle hver sin måte å være allsidig på. Magformere har hjul, temasett, flotte figurer og andre spesielle bygningsdeler som mange er glad i. Magna-Tiles har et utrolig stort utvalg, og Connetix og og Cleverclixx har den spesielle kulebanen i designet, som også kan kombineres med Magna-Tiles.

Så hva er dere mest opptatt av?

Er Connetix, Magformers, og Cleverclixx og Magna-Tiles helt forskjellige, og hva er forskjellen mellom dem?

De forskjellige forskjellige typene magnetiske byggeleker ER forskjellige, men de har mye til felles.

Fellestrekk:

  • De er alle laget av ABS-plast

  • De har magneter på sidene

  • De kan brukes av barn fra 3 år

  • De holder i mange år

  • De produseres på kinesiske fabrikker

  • De må vaskes av med en fuktig klut

  • De kan brukes som vanlige magneter, for eksempel på kjøleskapet

  • De skal sorteres i restavfall, da de inneholder både metall og plast

  • De er helt geniale leker til å la barna leke seg smartere på geometri og alle STREAM-disiplinene med. Disse kan du lese mer om her.

  • Alle 4 typene egner seg både til å bygge etter instruksjoner eller til intuitiv lek.

Forskjeller:

Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix har to magneter på hver side, plassert mot hjørnene. Magformers har en magnet per side, som sitter i midten. Derfor er de ikke kompatible med Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix.

Connetix og Cleverclixx har også en kulebane som passer til Magna-Tiles, men ikke Magformers.

De originale Magformers er fokusert på 3D geometrisk bygningslek og er utformet som vindusrammer uten "fyll". Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix er flate fliser som kjennetegnes ved at de er gjennomsiktige. Imidlertid har både Magformers og Magna-Tiles produkter som er hule, transparente, fargede og/eller fylte vinduer/fliser i sortimentet. Connetix og Cleverclixx er alle gjennomsiktige.

Magna-Tiles og Magformers er designet i USA, hvor selskapene også er basert. Connetix er australsk. Cleverclixx er belgisk.

Er Connetix, Magformers, Cleverclixx eller Magna-Tiles de billigste?

De er alle 4 i samme prisklasse, noe som gir god mening når man tenker på hvor likt de er laget. Et godt startsett koster rundt 6-700 kr. Du kan kjøpe tilleggssett, tilbehør eller hele temapakker til et større eller mindre beløp.

Er Connetix, Magformers, Cleverclixx og Magna-Tiles fra Kina?

Alle 4 typer magnetiske byggeleker produseres på fabrikker i Kina, men er designet og solgt fra selskaper i Australia og USA.

 

Ha det gøy med magnetisk bygging og magnetiske leker, som du finner hos Lekeakademiet.no her.

Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Your email address will not be published