Virker fidget toys? Få svar fra ergoterapeuten her.

Skaermbillede-2021-10-25-kl.-13.45.58
10. februar 2022

Virker fidget toys beroligende på barn? 

Er det sant at det øker konsentrasjonen å leke med squishies, Pop its, tangles og fidget spinners? 

Det har blitt en slags universell sannhet at man kan forbedre konsentrasjonen ved å ha noe å fikle med. Figet toys har etterhvert blitt helt vanlige både i skolesekken og på bordet i møtelokalet. Vi elsker fidget toys, og hver gang en ny slags fidget toy blir hypet på Tik Tok, så boomer salget av dem globalt. 

Det er ingen tvil om at fidget toys er populære, da det er et av de mest søkte ordene på Lekeakademiet. Du kan se hele utvalget vårt her.

Men virker de? Stemmer det når vi, og andre lekebutikker, påstår at fidget toys hjelper hvis man sliter med uro? Øker det konsentrasjonsevnen hos barn? Og hvis det er sant, hvorfor virker de?

Vi har bedt den sansemotoriske eksperten vår, Ann Hele Kristensen, om å rydde opp i de forskjellige mytene om fidget toys. I dette innlegget får du klare svar på om, hvordan og hvorfor figet toys kan hjelpe barnet ditt med å konsentrere seg.

 

Ann Helene Kristensen, sanselab.dk

Foto: Ann Helene Kristensen, sanselab.dk

Anne Helene Kristensen er den nyeste tilføyelsen til ekspertpanelet vårt her hos Lekeakademiet. Vi er kjempeglade for å ha henne med på laget. Hun er en dansk ergoterapeut og er innehaveren av www.sanselab.dk

«Jeg er ergoterapeut og har spesialisert meg på barn innenfor normalområdet. Jeg jobber med barn, foreldre og omsorgspersoner hver dag, for å skape den beste hverdagen for dem. Med fokus på barns sansemotoriske utvikling driver jeg sanselab.dk i København, hvor jeg hjelper med å gi foreldre og barn de beste forutsetninger for en sunn utvikling. Du kan også følge med i podkasten min her.»

 

Figet toys er god hjernetrening – men ikke for alle 

Figet spinneren ble kjempepopulær, men fikk et ry for å være en tullete moteting. Men var det egentlig bare en irriterende trend, eller er figetspinnere nyttige?

Fra et ergoterapeutisk synspunkt er figet toys god hjernetrening, akkurat som bevegelse er det. Forskningen er helt klar på område: Sanseinntrykkene våre er det som holder hjernen i gang, mater den og holder den mettet. Litt som når vi helt konkret holder oss i gang med grovbrød og epler, så er sanseinntrykkene den maten hjernen vår spiser. 

Mangel på sanseinntrykk gjør hjernen sulten, og derfor vil den søke etter nye inntrykk for å bli mett. Motorisk uro er litt som å stikke hodet inn i kjøleskapet 8 ganger på en halvtime for å sjekke om det NÅ plutselig er noe godt der inne.

Figet toys kan være det som stiller sulten, så hjernen kan bli mett og klar til å jobbe mer. For noen. For andre blir det til et forstyrrende element.

Man er nødt til å se på det enkelte barn og den situasjonen man ønsker at barnet skal øke konsentrasjonsevnen i, for å kunne si om en tangle eller Pop it kan være en god ide.

Barnet ditt har en «sanseprofil», og forstår du denne er det lettere å tilpasse barnets behov for å ha noe mellom fingrene. Les mer om sanseprofiler nedenunder.  

 

Figet toys virker ikke som terapeutiske leker for seg selv 

Noen barn har behov for sansemotorisk stimulanse for å få motorisk ro og føle seg trygge. 

Fidget toys er ikke noen erstatning for terapi eller annen profesjonell hjelp. Har barnet ditt f.eks. daglige sammenbrudd, store problemer med å være i undervisningssituasjoner, eller ikke trives i forskjellige sosiale sammenhenger, så søk hjelp. Selv om figet toys som tyggekjeder eller tangles kan hjelpe litt, kan de ikke stå alene eller i stedet for terapi. 

Ved daglig mistrivsel eller store utfordringer skal det en spesiell faglig innsats til. Dette kan du få hjelp til via lege, helsesøster, barnehage eller skole.

Fidget toy tyggekjede

 

Velg riktig figet toy ut ifra sanseprofil 

Alle har en sanseprofil. Denne forteller mye om hvor mange og hvilke sanseinntrykk hjernen vår trenger i løpet av dagen.

Akkurat som vi har forskjellige kroppsformer, har vi også forskjellige hjerneformer. Selvfølgelig ikke bokstavelig talt, at hjernen min er firkantet og din rund. Men de er ulike i den forstand at de har forskjellig adferd og behov. Men hvordan finner man ut av hvilken sanseprofil ens barn har?

Winnie Dunn, som er professor i Occupational Therapy ved Missouri Universitet, har utarbeidet et lett forståelig skjema. Her bruker hun sitt eget begrep «Sensory profile». Skjemaet blir brukt profesjonelt av ergoterapeuter. Det kan hjelpe deg til å finne ut mer om nettopp ditt barns hjerneform.

I dette blogginnlegget bruker vi begrepet på en forenklet måte, fordi vi synes det er meningsfullt i forhold til diskusjonen omkring fidget toys og effekten deres.

 

Kan du gjennkjenne ditt barn i dette skjemaet over sanseprofiler? 

Sansemønstre Passiv selvregulering Aktiv selvregulering
Høy terskelverdi

Tilskueren

Blir sjeldent opphisset. Oppsøker ikke selv stimuli. Ofte veldig omgjengelig. Lavt nivå av arousal.

Sansesøkeren

Nysgjerrig og aktiv. Søker selv stimuli. Lavt arousalnivå, men søker økt påvirkning fra omgivelsene.

Lav terskelverdi

Sensoren

Oppmerksom på omgivelsene. Detaljorientert. Bliver lett overstimulert. Høyt nivå av arousal og lett å avlede.

Fravelger

Siger ofte fra. Behov for forutsigelighet og kontroll. Svært ved endringer. Høyt arousalnivå.

(Arousal = oppmerksomhet, hjernens ”beredskap”)

 

De 4 sanseprofilene er like gode. De kan alle sammen være hemmende, alt etter hvordan dagligdagen til barnet ditt ser ut.

Profilene forteller først og fremst om hjernen er rask til å bearbeide sanseinntrykk og vil ha fler for å holde seg i gang, eller om den bruker energi på å bearbeide dagens inntrykk og dermed fortere blir mettet.

For dem som har en høy terskel er sanseinntrykk litt som å spise en masse små snacks hele dagen. Kanskje de også har en rask forbrenning, så de hele tiden er litt småsultne. Dem med en lavere terskel blir omvendt veldig mette på de sanseinntrykk de får, og mettheten holder lenge. For disse er sanseinntrykk grovbrød for hjernen. 

De sanseinntrykkene som en Pop it gir kan derfor oppleves som forskjellig slags «mat» eller innputt for hjernen, alt etter hvilken sanseprofil barnet ditt har. Derfor virker fidget toys også forskjellig fra menneske til menneske.

 

«Tilskueren» kan kanskje holde fokus med et fidget toy

«Tilskueren» har en høy terskel og blir sjeldent overstimulert. Samtidig er ikke tilskueren så god til å oppsøke stimuli selv. Derfor kan fidget toys være med til å vekke hjernen litt, når hjernen aktivt skal fordøye «mat» = inntrykk og skal våkne opp litt og være parat.

 

«Sansesøkeren» har gagn av et fidget toy

Med et fidget toy vil «sansesøkeren» sannsynligvis få det lettere med stillesittende aktiviteter. 

Ved å ha en dings i hendene får hjernen sanseinntrykk gjennom fingrene. Da blir både føle- og muskel-ledd sansen aktivert. Et fidget toy kan dermed forhindre dette barnet i å prøve å mette hjernen ved å vippe på stolen, irritere sidekameraten, eller i mer ekstreme tilfeller løpe rundt og forstyrre.

 

«Sensoren» og «Fravelgeren» kan også ha glede av et fidget toy 

Disse to sanseprofilene får for mange inntrykk. Det kan få oss til å tenke at disse barna derfor ikke har bruk for fidet toys. Men det er kun delvis riktig.

Et fidget toy kan nemlig være med til å kontrollere stimuli, hvis de har en velegnet vanskelighetsgrad. Barn med disse sanseprofilene kan få hjelp til å rette oppmerksomheten sin inn mot fidget toy’en. Dermed hjelper det dem med å lukke av for alle de andre forstyrrende elementene.

I visse tilfeller kan fidget toy hjelpe barnet med å holde fokus. Her må dere prøve dere frem. 

 

Det finnes en type mer: «Craveren»

Oi, denne typen finnes jo ikke i skjemaet.

«Craveren» mettes ikke av inntrykk, men vil i stedet for ha mer og mer, og mer. 

Har du et barn som er umettelig, som bare fyker rundt med 400 kilometer i timen hele tiden, rører og trykker på alt, hopper og roper? Så skal du unngå de raske inntrykkene og i stedet gå etter å finne noen litt mer mettende stimuli.

Her vil det være godt med litt tungt muskelarbeid, pauser med langsomme, harde bevegelser og fysisk press. Fidget toys med god motstand og dem med masse muskel-ledd utfordringer kan være til hjelp for Craveren. MadMattr er en god mulighet, eller anti-stressballer og denne håndtreneneren

Det er selvfølgelig viktig at den type fidget toy dere velger, ikke forstyrrer andre tilstedeværende. For noen barn er det best å ta 5 minutters pause med fysisk leker innimellom. Det kan være å leke med balanseballer, prøve å «velte» veggen, bryte med rolige bevegelser og bruke kroppens krefter, så muskel-ledd sansen får jobbet.

På den måten blir hjernens behov for stimuli dekket godt inn for en periode, og så blir det kanskje lettere å fokusere og konsentrere seg.

 

Er de her sanseprofilene ikke bare et fancy ord for temperament?

Jo, det kan man faktisk godt si. Det finnes mange måter å inndele mennesker i skjemaer på og de er alle mangelfulle. Ingen passer 100% inn i et skjema – og vi utvikler oss hele tiden gjennom livet.

Så ikke heng deg for mye opp i om barnet ditt har den ene eller andre profilen. Bruk det som gir mening til å forstå hva et fidget toy kan brukes til. Skjemaer er bare værtøyer, ikke båser.

 Fidget Toy Squidgy

 

Skal alle barn ha et fidget toy?

Hvis det virker som om barnet ditt falder til ro ved å ha noe mellom hendene, kan fidget toy nok ha en god effekt. Hvis barnet ditt sin adferd ikke påvirkes positivt, eller kanskje til og med blir forstyrret av å sitte med f.eks. en tangle eller andre duppedingser, så er det nok ikke noen god match med barnet ditt sin sansningsprofil. 

Noen barn liker å stå på hode i sofaen mens de ser film. Det kan være et tegn på at barnet ditt synes det er vanskelig å fokusere og holde kroppen i ro. Vær åpen og nysgjerrig, og husk at ditt barns atferd er et forsøk på å tilfredsstille hjernen og kroppens behov – ikke på å lage bråk.

Det er kun du som kan avgjøre om barnet ditt skal bruke fidget toy som vanlige leker eller som hjelp til å konsentrere seg.

Kanskje kan du også selv ha gagn av å ha en klump Madmattr liggende i stedet for å trykke på kulepennen eller bite negler?