Her er det beste solkremhacket til sensitive barn

8. april 2022

Her er det beste solkremhacket til sensitive barn.

Gjør solkremritualet lett som en lek med hjelp fra ergoterapeut Ann Helen. 

Ann Helenes geniale triks får selv det mest solkremskeptiske barnet til å finne seg i den nødvendige og klistrete innsmøringen. Dette er det mest geniale trikset siden det med å brette ut hjørnene på juicebrikken, for å unngå at juicen renner ut av sugerøret. 

Full fanfare og konfetti!

 

Nekter barnet ditt å få på solkrem?

Er sommer og sol forbundet med trassige barn og frustrerte foreldre, på grunn av den daglige kampen for å få dekket huden godt til med faktor 30? Er det især ansiktet som gir nedsmeltinger av episke dimensjoner?

 

Da er løsningen her. Og som alle andre 24-karats hack’s, er det helt innlysende når du først har blitt klar over det.

En stor takk til Ann Helene og sønnen hennes. I dette innlegget avslører de hvordan lek med ansiktsmaling kan gjøre den daglige solkremkampen til en rolig og problemfri stund. Hun har noen gode tips til hvordan du kan gjøre solkremsmøringen koseligere. Hun forteller også hvorfor barnet ditt opplever solkremen som en skikkelig grusom opplevelse og prøver å rømme, bare du hvisker «faktor 30».

Take it away, Ann Helene.

 

Jeg har et barn som hater å ha klin i ansiktet sitt. Også solkrem.

Jeg har en gutt hjemme som absolutt ikke tolererer klistrete ting i ansiktet sitt.

Hverken krem, sikkel, tomatsaus eller lignende kommer i nærheten av ansiktet hans. Det betyr at å få påført solkrem i ansiktet ikke er en morsom opplevelse, hverken for oss foreldre eller for Floke selv.

Starten på sommeren er en magisk og herlig tid. Men det er vanskelig å tenke på sol og sommer med glede og smil, når jeg vet at det er hundre morgener med solkrem-innsmurte kamper i vente.

Jeg vet også at det ikke bare er hjemme hos oss at det er sånn.

Derfor har jeg forsøkt å forstå hvor Flokes motvilje kommer fra og hvordan vi kan unngå kampen uten å kapitulere. Fordi solkremen må jo på. Så her deler jeg solkremhacket mitt, som har gjort solkremsituasjonen hjemme hos oss til en trygg - og til og med ganske morsom - opplevelse.

Det handler om å ta sanseinntrykkene til barnet på alvor. Og deretter øve på en omsorgsfull måte. Da går det hele som en lek.

 

 

Hvorfor sier barn nei takk til solkrem?

Det første jeg vil fokusere på er hvorfor noen barn sier nei takk til solkremen. Det handler nemlig ikke om solkrem i det hele tatt, i hvert fall sjelden. Det handler om hvordan det føles å få solkrem på ansiktet eller kroppen. For hva skjer egentlig når vi gjør det? I hvilken situasjon foregår det, og hvordan oppleves det av barnet ditt?

Derfor liker ikke barnet ditt å få solkrem på:

Det kan være mange grunner til at barn sier nei takk til solkrem. For mange barn handler det om én eller flere av disse grunnene:

  • At det er et kontrolltap
  • At det ofte foregår i en allerede presset morgenrutine
  • At vi som foreldre glemmer å forberede barna våre
  • At motstanden er forankret i en sensorisk «forstyrrelse». Barnets nervesystem overfortolker og forteller at solkremen er farlig. Barn som er sensitive på denne måten, vil ofte også uttrykke ubehag i andre situasjoner. Sømmer på klær irriterer, sømmen på sokkene føles som en trussel, kresenhet, trekker seg fra lette berøringer, eller reagerer veldig voldsomt på andres uventede berøringer. Her kan du få hjelp av kommunens ergo- og fysioterapeuter til å avklare barnets sansemønster.

 

Hvordan opplever barnet ditt å få på solkrem?

Barnet ditt reagerer på den sensoriske opplevelsen av å få solkremen i ansiktet. Barnets nervesystem avkoder følelsen av den kalde, våte og kanskje klissete kremen. For mange barnehjerner avkodes følelsen som fare eller ubehag. Det er sjelden vi voksne opplever dette når vi smører krem på, fordi vi tar på kremen med hendene før vi smører den på ansiktet. Vi bruker hendene våre til å avkode hva som skal skje, på trygg avstand. Vi har kontroll.

Når du ber barnet ditt om å stå stille og så kjører en håndfull klissete krem inn i de lubne kinnene - kanskje til og med som et bakholdsangrep klokken litt-i-vi-kommer-for sent - igjen, hva tror du barnet ditt opplever? Jepp - et kontrolltap av dimensjoner.

Sansene deres er uforberedte, og hele den lille kroppen går i alarmberedskap. De får den første sanseopplevelsen av solkremen rett inn i ansiktet, så nærme som det overhodet er mulig. Dette reagerer nervesystemet deres på.

 

Solkrem i øynene? Hjelp, jeg flykter!

Barnet ditt avkoder hvordan fingrene smører rundt, og kan komme litt for nær øynene. Sansene til barnet ditt vet ikke at du nok skal unngå å treffe øynene, fordi de ikke har kontroll over opplevelsen. Dette betyr at barnet ditt vil prøve å komme seg vekk for å beskytte seg selv. Er det en overreaksjon?

Ikke i det hele tatt. Det er en helt naturlig instinktiv reaksjon på at hjernen avkoder opplevelsen som fare.

Når barnet ditt vrir seg og kanskje skriker, så er den reaksjonen altså helt riktig for barnet. Det hjelper derfor neppe å si med fast stemme at barnet skal sitte stille, for alle cellene i den lille kroppen roper FLYKT!!!

Men det at det er en passende og naturlig reaksjon betyr ikke at det er en hensiktsmessig reaksjon. Det er det vi kan øve på å hjelpe barnet vårt med.

Og det gjør du med tålmodighet, humor og ansiktsmaling

 

Hvordan skaper man en trygg ramme rundt det å bli smurt med solkrem?

Du skaper en trygg ramme for solkremritualet ved å øve på det.

Vi kan hjelpe barna våre til å bli trygge i prosessen, ved å stille og rolig venne dem til opplevelsen. Alt du trenger er ansiktsmaling, godt humør og kanskje en sminkefjerner.

 

 

Slik blir det en lek å få solkremen på

Gode tips til solkremleken:

  • Snakk om det på forhånd og dagen før
  • Hva skal vi male
  • Start forsiktig med en mindre våt ansiktsmaling
  • Kontroll og avtaler om hvem som maler hvem
  • Gi barnet ditt lov til å male deg og smøre deg i ansiktet
  • Bruk et speil
  • Respekter barnet ditt sine grenser

 

Det viktigste i starten er å snakke med barnet om at det kan være gøy å leke med ansiktsmaling!

 

 

Hva skal vi male? Spiderman, Hulken, en farlig tiger eller kanskje en fe?

Da er vi allerede i gang med å gjøre opplevelsen trygg.

Du kan snakke om "Hei, i morgen skal vi leke farlige tigere, hva er det tigeren sier igjen?" eller "Tenk så gøy det blir. Vi kan male ansiktene våre med pensler, er ikke det morsomt?"

 

Hva slags ansiktsmaling er god til å øve solkrem med?

Jeg vil anbefale å starte i det små. La barnet ditt ha kontrollen, la dem føre penselen selv. Det trenger ikke å bli perfekt. Det viktigste er at vi har det gøy.

Floke startet med disse stiftene, som ikke er fete, klissete, våte eller kalde som maling smurt på med en pensel kan være. Det ga en god innføring i å ha kontroll på prosessen.

 

 

Vi jobbet oss stille opp til å male med pensler og denne fine paletten .

Først malte Floke ansiktet mitt, og deretter sitt eget.

Nå har vi plutselig fått skapt en koselig lekestund som handler om å bli smurt inn, istedenfor en kamp. Og vi har gjort det trygt ved å la barnet ha kontrollen selv. Det er ikke noe Floke må gjøre, det er noe som er gøy. Og han er trygg og har kontroll.

Fantastisk!

 

 

Fra morsom ansiktsmaling til fantastisk solkrem hack

Nå er det på tide å overføre alle de morsomme elementene fra ansiktsmalingen til å få solkrem på. For mange barn er det følelsen av å få smurt kremen på med fingrene som gir utryggheten. Dette får dem til å trekke seg fra oppgaven. Men heldigvis finnes det veldig mange gode pensler, sminkekoster, sminkesvamper og lignende som man kan bruke til å påføre solkremen med. Bruk dem i stedet. Dette settet er bra.

Følelsen av penselen med krem på ligner følelsen av pensel med maling på. Og vi kan fortsatt leke at vi tegner usynlige dyr i ansiktet. Da blir det en lek å smøre på solkrem, fremfor en plikt.

 

 

Jeg håper solkremhacket mitt fungerer hjemme hos deg også.

Ann Helene.

 

Hvem er Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Kristensen er siste tilskudd til Lekeakademiets ekspertpanel, som vi er veldig glade for å ha med på laget.

«Jeg er ergoterapeut og har spesialisert meg på barn innenfor normalområdet. Jeg jobber med barn, foreldre og omsorgspersoner hver dag, for å skape den beste hverdagen for dem. Med fokus på barns sansemotoriske utvikling driver jeg sanselab.dk i København, hvor jeg hjelper foreldre med å gi barna sine de beste forutsetningene for en sunn utvikling. Du kan også følge podcasten min her."