Svøm trygt med havfruehale på – 4 viktige tips

havfruehale-basic-hale-monofinne-seadragon
24. mars 2022

Hva er havfruesvømming?

Havfruesvømming har blitt ganske så populært de siste årene. Kanskje kjenner barnet ditt noen som tar havfruehale på og går til havfruehalesvømming?

Havfruesvømming er for både barn og voksne som elsker vann. Man tar simpelthen bare en havfruehale på når man svømmer. Det er kjempegod kondisjonstrening og styrketrening å leke med havfruehale på i vann.

Mange barn og unge har en havfruedrøm, og tanken om å gli gjennom vannet med en havfruehale på er nesten magisk. Tenk å prøve å svømme under vannet, slå med halen og nyte den høye hastigheten. Eller bare nyte den poetiske smidigheten man får med en havfruehale på.

Er det farlig for barnet mitt å gå til havfruesvømming?

Vi har noen kunder som er litt bekymret for sikkerheten ved å svømme med begge benene i en havfruehale. Det virker kanskje også litt utrygt at begge bena er fikserte. Men med et par tips kan du trygt la barnet ditt svømme med havfruehale på.

4 tips til sikker havfruesvømming

 

  1. Barnet ditt skal kunne svømme 25 meter uten hjelpemidler og holde pusten under vann i 30 sekunder, før dere begynner å øve havfruesvømming.
  2. La aldri barnet ditt svømme havfruesvømming med havfruehale på alene. Barnet ditt skal være trygg og god til å svømme og over 10 år, før det er sikkert å svømme uten oppsyn. Dette gjelder både med eller uten havfruehaler og andet svømmeutstyr.

  3. Lekeakademiet selger ikke havfruesett med bikinitopper med bindebånd. Andre steder kan man finne havfruehaler som selges med topp til. Da skal man passe på bindebåndene, da de utgjør en kvelningsrisiko. Faktisk bør barn under 14 år ikke svømme med badetøy med bånd eller snorer.

  4. Sørg for at barnet ditt kan holde seg loddrett i vandet med havfruehalen på UTEN å stå direkte på spissen av havfruehalen. Den kan nemlig knekke under barnets vekt. Hjelp barnet ditt med å lære å holde seg loddrett ved å vifte halen fram og tilbake under vannet.

Hva er en havfruehale?

Kanskje vi skal forklare hva en havfruehale egentlig er. Det er nemlig snakk om en todelt svømmedrakt, som består av:

  • En monofinne
  • Et dragt-hylster man tar utenpå

Monofinnen er en slagfast finne som er overtrukket med neopren, med hull i til føttene. Når barnet ditt har på monofinnen, er det akkurat som halefinnen til en havfrue – eller havmann.

Når finnen er på plass, trekker man selve drakten utenpå monofinnen, og opp omkring hoftene. Den er stram, så den sitter fast av seg selv. Benene og føttene er lukket inne i havfruedrakten og monofinnen.

Nå er barnet ditt klar til å svømme med havfruehalen sin på. Se utvalget vårt av havfruehaler her.

Havfruehale svømming

Hvordan svømmer man med en havfruehale?

Å svømme havfruesvømming med en havfruehale er litt som å svømme butterfly-svømming. Benene er samlet, og man skal bruke hele underkroppen mens overkroppen er så strømlinjet som mulig.

Man kan svømme veldig fort med en havfruehale på, og det er virkelig morsomt å lære flotte triks og bevegelser under vannet. Lær å lage store svipp med halen i vannflaten og sus nedover. Når man har lært å mestre teknikken føles det helt vidunderlig.

Når barnet ditt skal svømme med en havfruehale, handler det først og fremst om å lære å holde seg loddrett i vannet UTEN å stå på kanten av monofinnen. Den kan nemlig ikke tåle at man står på den.

Man skal holde seg loddrett ved å vifte monofinnen fram og tilbake under vannet. Oppdriften fører barnet ditt oppover, og så gjelder det om å holde balansen. Nettopp denne balansetreningen i vannet gjør barnet ditt bedre til å svømme.

Først når barnet ditt kan bevege seg loddrett i vannet kan dere begynne å svømme fram og tilbake. Det krever veldig sterke magemuskler å holde kroppen vannrett i vannet, mens man vifter havfruehalen opp og ned. Dette er enda en fordel med å svømme havfruesvømming.

Det er mange flere måter å svømme med havfruehale på, så hvis barnet ditt er interessert i det, så kan du prøve å finne et kurs i havfruesvømming.

Havfruehale havfruesvømming

Havfruesvømming – Hvor gammel skal man være?

På et svømmekurs med havfruesvømming på programmet skal barna som regel være fylt 7 år. Men det er forskjellige referansepunkter.

Det finnes ikke noen riktig alder å starte med havfruesvømming i. Det viktigste er at barnet ditt kan svømme, kan dykke og kan ta imot og forstå beskjeder. Det er stor forskjell på svømmeferdighetene blant barn. Så kikk grundig på barnet ditt og vær sikker på at svømmeferdighetene er gode nok, før dere starter med havfruesvømming.

God fornøyelse i vannet!