Strandvesken: Huskeliste til strandturen med barn

Pakkeliste til strandturen
16. juni 2022

Strandvesken – huskeliste til en fantastisk sommertur med både store og små

Strandvesken er det viktigste redskapet ditt for å gjøre en strandtur med ungene til en suksess. Men hva skal den inneholde?

Her har du en praktisk huskeliste til en god tur på standen, så dere kan komme raskt av sted uten å glemme de viktigste tingene. Når dere først er på stranden og har pakket ut, er det ofte vanskelig å få fatt på det man har glemt. Så derfor er en god huskeliste uvurderlig.

Hva skal du huske å ta med i strandvesken?

Den strandturen vi tenker på her i dette blogginnlegget er en sommertur på en solskinnsdag med barn fra 0-15 år. Stranden byr på åpne vidder, frisk luft, lys fra himmelen, ro i hodet og store naturopplevelser for både store og små i familien på alle årstider. Men på en varm solskinnsdag er stranden det beste sted å oppholde seg for mange av oss.

Men hva er det egentlig lurt å ha med i den der strandvesken? Hva er nice to have og hva er need to have? 

Hvordan pakker man både til en baby, et lite barn på 18 måneder, en 7 åring og/eller en tenåring? Leketante Kristina har hatt med seg barn på stranden i 20 år, og her får du hennes bud på den ultimative pakkelisten til en skjønn dag på stranden med familien.

Strandvesken – her er pakkelisten din:

Badetøy:
Både til deg selv og ungene. Velg noe som er lett å få av og på, så de litt større barna kan skifte selv.

Klær:
Enten ta med et par store sjal eller ta på en kjole/skjørt (for kvinner – eller spreke menn), så det er lett å snike underbuksene av og badetøyet på litt privat. Og så slipper dere å stå med rumpa bar. Sjalet er også smart hvis barna blir kalde og trøtte på slutten av dagen, og det er tang, sand og slattene glassmaneter på alle håndklærne.

Håndklær:
Håndklær med hette er gode til barn på stranden. Det er en god idé at du lar de fine, dyre håndklærne bli hjemme og i stedet kjøpe noen store håndklær i en bruktbutikk og bruke dem som strandhandklær. Så gjør det ikke så mye hvis det også blir tørket fingre og glassmaneter i dem. Ta minst 1 med per person og så et par stykker ekstra til spesielt våte dager og til søleulykker.

Noe å ligge på:
Et gammelt vatteppe eller et sengeteppe kan du komme langt med. Det kommer sand, sten og/eller tang på alt når du har med barn på stranden. Sånn er det bare. Du kan også gi dem hver sin strandmatte å ligge på, men ungene ender alltid på teppet ditt allikevel.

Solbeskyttelse:
Solen brenner, også i Norge, når dere er ved stranden. Gjenskinnet fra vannet er lumsk. Vinden kan få solen til å virke mindre skarp. Men vær forsiktig. Solen er ikke til å spøke med. Bruk vannfast solkrem med faktor 30 eller høyere. Les Forbrukerrådets solkremtest her. 

Ta med en strandparasoll, en stor paraply eller et skyggetelt (hvis det ikke blåser for mye). Solhatter og solbriller til barna er også en god ide. Bruk eventuelt badetøy med UV-filter. En T-skjorte beskytter også.

Smør dere inn igjen etter hver tur i vannet, også selv om solkremen er vannfast. Husk å bruke en stor nok mengde solkrem – et tynt lag er ikke nok.

Les eventuelt Kreftforeningens smarte solråd her.

Får du helt lyst til å droppe strandturen, fordi barnet ditt hyler eller stikker av ved synet av solkremflasken? Så kan du forhåpentlig bruke solkrem hacket vårt, som vi har lært av ergoterapeut Ann Hele.

Badeutstyr:
Uansett om barnet ditt kan svømme, er det en god ide å ta med badeutstyr. Da kan alle ha det morsomt og være trygge når dere er ute og bader. Dere kan ta med alle mulige oppblåsbare badedyr til å leke med. Dykkebriller, svømmeføtter og snorkel er også morsomt. Kanskje en havfruehale er tingen? 

Dere kan også ta med svømmeutstyr som gjør det lettere for barn og ferdes i vannet. En bølge kan plutselig dukke opp, og da er det fint å føle seg trygg. I kategorien vår med svømmeutstyr finner du forskjellige ting som lærer barn å flyte, dykke og svømme.

Sandleker: 
Det er alltid noe å finne på stranden, for den består av masse flotte byggematerialer: sand, sten og vann. Krydret med skjell, tang, krabbeskall, måkefjær, drivtømmer, slipt glass og sjøstjerner. Så barnet ditt kan slippe fantasien fri og bygge i timevis.

Når det skal lekes på stranden så sørg for å ta med en bøtte, noe å helle vann med, noe å grave med og noe og forme med i strandvesken. I dag kan man til og med få strandleker som er laget i mykt silikon og som kan brettes sammen, så det ikke tar noe som helst plass i strandvesken. Super smart! Et hoppetau, en drage og en ball kan man også komme virkelig langt med.

 

Mat og drikke: 
Kjølebager koster ikke særlig mye i dag – og særlig ikke dem av tekstil med folie inni. Men husk at du skal bære dem, så la «kjøleskapet» bli hjemme. Du kan også komme langt ved å fryse vannballonger eller fylte vannflasker. Så kan de fungere som billige kjøleelementer, og dere har kaldt vann å drikke når vannflasken tiner.

Vær gourmet en annen dag. Nå skal dere på stranden, og det skal være lettvint. Sultne barn blir grinete, så ta med rikelig med mat. Det er også en god ide og beslutte planene deres i forhold til eventuell is på stranden på forhånd.

Alle familier har sine preferanser i forhold til mat, så her vil vi ikke komme med noen stor oppskriftssamling. Men hvis du vil gjøre det lettvint og greit kan vi anbefale å ta med:

  • Knekkebrød
  • Smør/pesto
  • Noe smørbart pålegg (f.eks. peanøttsmør, bønne- eller leverpostei, makrell i tomat på tube, hummus, smøreost)
  • Agurk, epler
  • En rull med salte kjeks
  • Skylte gulerøtter i en pose
  • Et lite skjærebrett, smørekniv, kniv med blad-beskytter eller en kniv rullet inn i et fuktig kjøkkenhåndklede.

Da trenger du ikke stå å smøre matpakker hjemmefra. Dere kan smøre maten når dere skal spise den. Det smarte med smørbart pålegg er at det ikke falder av – og ned i sanden. Kjøkkenhåndkleet kan man tørke små fingre og munner med.

En termos med kokt vann til babyens morsmelkerstatning og til pulverkaffe eller te til deg. Husk tåteflaske, pulverkaffe og kopp. En liten termos med melk og eventuelt sukker + teskje. Pulvermelk til kaffen eller teen er også lett å pakke.

 

Ekstra ting til mat og drikke:

Drikkekrus, f.eks. dem av melamin, hvis dere ikke vil drikke rett fra flasken.

En plastpose med rene, fuktige kluter som har blitt vridd opp i vann, til å tørke ansikt og fingre med (eller våtservietter).

Tørre kjøkkenhåndkleder til å legge maten ut p å når dere skal spise.

Søppelposer til – ja søppel (og til noe annet – les lenger nede)

Evt. salt og pepper i de der kafeteria papirposene.

 

De tingene du alltid mangler, men fra nå av alltid tar med:

  • Plaster og pinsett til små sår, rifter og fliser/torner.
  • Bleier, en solhatt, 2 gulpekluter og andre skifteting til babyer.
  • Lokalbedøvende krem til alt mulig som gjør vondt. Bare det at du gjør noe, og viser omsorg, har ofte en beroligende effekt.
  • Tannpirkere til å lirke alt mulig med.
  • Vaselin. Saltvann kan svi, særlig hvis man har tørr hud på leppene. Vaselin beskytter.
  • En søppelpose og våtservietter eller lommetørklær til akutte wc-situasjoner. Må man, så må man. Og så kan de fleste barn lære å lage en bomelom i Paw Patroll eller Frost-bøtta si, foret med en søppelpose som man så kan kaste etterpå. Vipps og bøtta er helt fin igjen.
  • Et par små bøker til å gjøre det litt å skape en koselig stund med, hvis det har vært en vanskelig badetur eller en konflikt. Det hører jo også med til strandturen at alt ikke er ren idyll. Og det er helt ok.

Alle disse ekstra tingene kan du ha i en liten pose, som du klargjør i starten av sommeren. Så er den klar til å ta med hver gang dere skal på stranden.

Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.

Brent av en brennmanet – tips:

  • Skyll området med sjøvann.
  • La være med å gni på området
  • Prøv å fjerne trådene, f.eks. ved å skrape på området med et bankkort, hvis de ikke kan skylles av.

 

  • Hvis mulig, så senk det eksponerte området i varmt vann til smertene gir seg. Vannet skal være så varmt som mulig, opptil 45 grader.
  • Når alt giftstoffet er fjernet fra huden, kan du eventuelt smøre med en lokalbedøvende krem.
  • Smerten er typisk overstått etter en halv time.

Du kan pakke på 5 minutter ved hjelp denne smarte listen vår og så ta strandvesken med på eventyr. Husk at strandvesken ikke behøver være annet enn et nett, eller én av de der smarte posene fra Ikea eller Lekeakademiet.

Kjenn til badeflaggene

Det er alltid herlig med en sommertur på stranden, men Blå flagg strender gjør det lettere for barnefamilier. I linket viser NRK hvilke norske strender som har fått tildelt Blå Flagg status.

En Blå Flagg strand har:

  • Badevakter
  • Toaletter
  • Rent badevann
  • Søppelfasiliteter
  • Nødtelefon eller mobildekning
  • Natur- og miljøformidling
  • Informasjon om naturen

Ser du et gult flagg satt opp på stranden skal du være oppmerksom på forholdene. Et rødt flagg signaliserer at det ikke er sikkert å bade i dag. Det er bare på blå flagg strender at det blir sjekket om det skal komme et gult eller rødt flagg opp. Det er nemlig badevaktene som sjekker forholdene.

Gult flagg: Vær oppmerksom på at det kan være usikre forhold. Hold øye med strøm, brennmaneter, vinn og andre faktorer eller spør badevaktene hva man skal være oppmerksom på.

Rødt flagg: La være med å bade i dag, fare på ferde. Det kan f.eks. være sterk strøm eller giftige alger i vannet.

PPå mange strender både her og i utlandet kan man se både gule og røde flagg. Det trenger ikke å bety at det er usikre forhold. Noen ganger betyr det bare at det er badevakter til stede.

 

Kan man ta med seg babyen på stranden?

Noen foreldre unngår å ta helt små babyer med på stranden. Alt etter været kan det være en voldsom sansepåvirkning for de helt små med vind, bølger, sand og sol. Kanskje er dere som voksne også litt usikre på det å ha med en baby på stranden, og den usikkerheten kan babyen merke og bli urolig, eller kanskje lei seg.

Hvis man vil kan man godt ta med seg helt små spebarn på stranden. Men så må det være på deres premisser, og det skal kanskje ikke være noen spesielt lang strandtur. Men det kan være en fantastisk opplevelse for hele familien å komme ut under åpen himmel på en varm dag.

Husk at spedbarn ikke bør oppholde seg i direkte sollys. Babyer skal være godt beskyttet.

Babyen kan sitte i en slynge eller vikle mens du vasser med eventuelle større søsken. Eller lek i skyggen under en parasoll eller i et skyggetelt. Regn med mye kroppskontakt.

Ta med et lite badebasseng, så de helt små barna kan sitte og plaske og bli kjølt ned oppe på land, sammen med deg. Hold alltid øye med barn på stranden, uansett alder.

Skal det soves middagslur eller dupp, er det noen steder hvor man kan trille en vogn ned til stranden. Men la være med å dekke til åpningen – det blir fort brennende varmt under kalesjen, og det er farlig for et lite barn. Mange helt små babyer kan godt ta en lur på teppet ved siden av deg i skyggen.

Har dere bruk for en pause fra solen?

Etter en god lek på stranden kan det være deilig å trekke inn i skyggen. Mange strender har en skog i nærheten. Der kan dere f.eks. spise lunsj i god avstand fra å få sand mellom tennene. Eller ta en hvil med en lur eller rolig tid med en bok.

Er det aaalt for mye fart i barnet ditt til en rolig hvil noe som helst sted? Så pakk en slackline og spenn den opp mellom to trær i skogen. Eller i parken hvis dere er nærmere på en sånn en. Det tar kun et øyeblikk og så fyller den nesten ingenting i vesken – særlig ikke hvis dere er i bil.

Så kan dere trene balanselek, før dere kanskje går tilbake til stranden for å få en siste dukkert.

 

Strandvesken er pakket. God tur!

Ha en riktig god tur på stranden og en god sommer, hilsen Leketantene og Lekeonklene.