Se babyen din: Tips til å forstå babyens signaler

Se babyen din: Tips til å forstå babyens signaler
9. august 2022

Se babyen din og få en roligere hverdag

I dette blogginnlegget skal det handle om noe helt grunnleggende, nemlig det å se på barnet sitt. Det handler om at du vier all oppmerksomheten din til barnet, så dere kan observere hverandre.

Kanskje du føler at hele dagen går med til å forholde deg til barnet ditt. Men felles for mange foreldre er at midt i søvnmangelen og babyens akutte behov kan man glemme å ta seg tid til å se babyens ulike små signaler.

Disse signalene kan du for alvor se og forstå når du virkelig studerer babyen din. Det gir deg et mye bedre utgangspunkt for å ha en rolig hverdag med den lille, og det gjør også at barnets utvikling blir tryggere og mer harmonisk.

Les videre og bli bedre på å se barnet og å lese babyens signaler. Du kan også lese blogginnlegget vårt om røre ved babyen din og få tips til babymasasje her.

Babyen din kommuniserer allerede fra fødselen

Noen ganger hadde det vært praktisk hvis barnet ditt kunne snakke og fortelle hva som er galt når det sutrer eller gråter.

Men faktisk uttrykker babyen din seg med signaler helt fra fødselen. Vi har intervjuet helsesykepleier og åttebarnsmor Marianne Højer Andersen fra Family Health og fått alle hennes beste tips for å forstå babyen din og signalene dens.

Marianne opplever ofte at foreldre er usikre på hva babyens signaler betyr. Noen er slett ikke klar over hvor mye babyen faktisk prøver å kommunisere helt fra fødselen. Med stemme, øyekontakt, ansiktsuttrykk og bevegelser gir barnet ditt signal til deg om hvilke behov det har og hva det føler.

Disse babysignalene kan du holde øye med

  • Pludring, mimikk, bevegelser, øyekontakt, skrik og gråt.

  • Barnet ditt prøver hele tiden å vise deg behovet sitt for å bli holdt, kost med, være i fred, få mat og bli skiftet på.

  • Hvis barnet ditt snur hodet vekk, er det på tide med en pause.

  • Babyens gråt, sutring og skrik er spesifikke og betyr forskjellige ting - prøv å holde øye med hvilken lyd som passer til hvilken. Akkurat som babyen din etter hvert kommer til å lære ditt språk, kan du lære å forstå babyens signaler.

  • Babyen lærer raskt å etterligne deg, så vær oppmerksom på hva du gjør med ansiktet ditt og mimikken din.

  • Babyer kan se helt fra de er født, men det er helt normalt at de skjeler. Øynene kan heller ikke koordinere og ser noe annet enn det vi gjør.

Hver baby kommuniserer med sine egne signaler

Noen signaler går igjen hos mange babyer, som å gni seg i ørene eller øynene når de er slitne. Men babyer bruker ikke nødvendigvis de samme signalene for å uttrykke ubehag, sult, behov for å roe seg ned, leke eller å få på en tørr bleie. Tvert imot:

Babyers ansiktsuttrykk, lyder og bevegelser er forskjellige, og det er store variasjoner fra baby til baby.

”Foreldre har en tendens til å tro at forskjellige barn uttrykker seg på samme måte. Vi har lyst til å sammenligne med andre barn og foreldre for å forstå babyens signaler. Det er en helt uskyldig feiltolkning og det skjer kun på grunn av usikkerhet i foreldrerollen. Dette er helt forståelig, fordi mange nye foreldre er utslitte, overveldet og i en helt ny situasjon” – Marianne

Hvordan lærer jeg å forstå babyens signaler?

Som ny forelder må du lære å tolke babyens signaler og forstå barnet ditt.

Prøv å være oppmerksom og langsom når du har øyekontakt med den lille. Nullstill kommunikasjonen og vær nysgjerrig på alle babyens bevegelser og uttrykk. Som forelder må du øve på å tolke barnets signaler.

For mange foreldre er det nytt og ukjent å måtte forstå og kommunisere med en baby som ikke har talespråk, men kun kan uttrykke seg med ansikt, lyder, hender og kropp. Du må øve deg på å kjenne etter hvordan babyens signaler føles og hvordan du reagerer på babyens signaler. I begynnelsen krever det fysisk og mentalt overskudd å lese barnets signaler. Og overskuddet blir mindre av søvnmangel og usikkerhet.

  • Dropp unødvendige aktiviteter og for mange besøk, og fokuser på å ha god tid til og ro med babyen din. Du rekker å være med på babysvømming, babykino og andre ting som kanskje frister.

  • Hvis du har en partner – prøv om dere kan sove på skift. Det er ikke akkurat romantisk, men søvn er kjempeviktig i babyens første måneder – og i det hele tatt.

  • Ikke vær for stolt til å be om hjelp fra familie og venner – og senk forventningene til matlaging og hvordan det ser ut hjemme.

  • Godta at det tar tid å forstå babyens signaler. Det er helt ok. Det er ikke et lynkurs.

Etter hvert kommer du til å bli en superkompetent forelder som forstår signalene og utrykkene til barnet ditt. Etter hvert som du blir flinkere til å lese og forutsi barnets behov, kommer dere til å få mer ro i hverdagen.

La hybelkaninene ligge

Du trenger absolutt ikke å ha støvsugd til helsesykepleieren kommer innom:

”Jo flere hybelkaniner jeg ser i et hjem, jo større tilstedeværelse og tid med babyen er det også”  forteller Marianne. ”Hvis hjemmet og foreldrene ser ut som om de kommer rett fra Instagram, er jeg kanskje litt bekymret for om foreldrene tar seg tid til å bare se på babyen og slappe av selv. Selvfølgelig er det noen som får hjelp med det praktiske, andre har bare ufattelige ressurser eller har en baby som sover best når støvsugeren går - men jeg råder alltid foreldre til å fokusere på det som er viktigst: babyen.”

Mange foreldre ønsker å gjøre alt perfekt og blir lett usikre. Men i virkeligheten er vi kodet til å kunne kommunisere med babyer, så prøv å stole på instinktene dine – som kommer lettere frem når vi er avslappede, ser barna våre og ignorerer mobilen mens babyen er våken.

Spesielt de helt små babyene er bare nærværende en liten stund hver dag. Så grip muligheten når kontakten er der.

Milepæler for baby 2-3 måneder – holde øyekontakten og gripe leker

  • I begynnelsen må barnet ditt inviteres til øyekontakt og smil.
  • Når babyen din er 2 måneder gammel, skal dere kunne ha trygg øyekontakt, hvor barnet kan opprettholde øyekontakten over lengre tid.
  • Din 3 måneder gamle baby skal kunne følge babyleker med øynene i en glidende bevegelse fra side til side. Det er også i denne alderen barnet ditt kan koordinere syn og håndbevegelser, og gradvis begynne å gripe leker.

Mer om Marianne

Jeg er utdannet helsesykepleier og har mitt eget firmai Danmark; Family Health.

Jeg tilbyr både individuell og gruppebasert undervisning i Danmark, for familier med sped- og småbarn og intensive mødregruppekurs.

Se mer på:


www.dkfamilyhealth.com 

 

Related posts