Få oversikten: 6 slags «Clay» til kreativ lek

Forskjellige typer clay
23. februar 2022

Har du prøvd alle de forskjellige Clay modelleringsleirene? Når Leketantene var barn, kunne de bare velge mellom modellervoks eller brun leire, når vi skulle lage et askebeger til tante Rutt. Det var ikke så mange valgmuligheter når det kom til kreative materialer.

I dag finnes det utallige muligheter for å forme og modellere med nye typer av modelleringsmasse. Og det kan være vanskelig å finne ut av hvilke man skal velge, når man vil kjøpe en god modellervoks til barnet sitt.

Alle slags «Clay», som det heter nå, gir fine utfoldelsesmuligheter. Clay er en genial måte å stimulere finmotorikken, følesansen og kreativiteten til barnet ditt på.

 

Hvilken Clay skal jeg velge?

Det finnes 6 forskjellige former for Clay:

Fimo Kids er den blå på bildet.

Silk Clay er den oransje på bildet.

Foam Clay er den gule på bildet.

Soft Clay er den grønne på bildet.

Pearl CLay er den røde på bildet.

Sandy Clay er den sandfargede på bildet.

 

De 6 forskjellige Clays er alle veldig gode å jobbe med, men de har forskjellige egenskaper som vi beskriver her. De lever alle opp til REACH-ordningen og all lovgivning på området i forhold til sikkerhet og innholdsstoffer.

 

Fimo Kids: Myk figur-clay som skal tørkes i ovnen

Laget av: Polymer.

Dette er en spesielt myk versjon av den populære Fimo clay. Fimo Kids er en form for modelleringsmateriale som kan gjøres helt hardt og holdbart ved å tørke den i ovnen i 30 minutter ved 110 grader.

Det har en litt skinnende overflate og er veldig fint til å lage vedheng, figurer, smykker og andre veldig detaljerte ting med. 

Fimo Kids er egnet til barn fra 5 år under oppsyn fra voksne. Barn fra 8 år kan sitte med det alene. 

Fimo Kids er et mykt og giftfritt plastmateriale som blir helt hardt etter en tur i ovnen. Vi anbefaler ikke å blande Fimo Kids med andre typer av Clay.

Du finner Fimo Kids i pastellfarger pastellfarger her og i basisfarger basisfarger her.

 Fimo Kids clay som tørkes i ovnen

Silk Clay: Lett, myk og fløyelsaktig clay

Laget av: Polymer, glyserin og konserveringsmidler. 

Silk Clay er en helt annen opplevelse å ha mellom hendene enn Fimo Kids er. Silk Clay har en skumaktig konsistens og er silkemyk. Det er lett å mikse de forskjellige fargene av Silk Clay sammen.

Silk Clay herder i romtemperatur i løpet av 24 timer.

Silk Clay er egnet til barn fra 3 år sammen med en voksen.

Vi anbefaler at man ikke blander Silk Clay med andre typer Clay. Men det gå fint an å dekorere figurer eller vedheng med forskjellige typer selvherdende Clay som tørker i romtemperatur.

Du finner Silk Clay Silk Clay her

Silk Clay

Foam Clay: Clay med struktur til å dekke figurer med

Laget av: Polymer, glyserin, konserveringsmiddel og polystyren.

Foam Clay adskiller seg fra Silk Clay ved at det er en masse isoporkuler i den som gjør den mer dekorativ.

Foam Clay herder i romtemperatur i løpet av 24 timer.

Foam Clay kan smøres og strekkes ut, og fungerer derfor veldig godt til å dekke overflaten på små og store figurer med.

Foam Clay kan brukes av barn fra 3 år sammen med en voksen.

Du kan blande fler farger av Foam Clay sammen, men den skal ikke blandes med andre typer av Clay.

Du finner Foam Clay  Foam Clay her.

Foam Clay

Soft Clay: Barnevennlig, blank modellervoks, som ikke herder

Laget av: Parafinvoks.

Modellervoksen fra din egen barndom har fått en oppgradering, og heter nå Soft Clay. Det er en veldig barnevennlig modellervoks som er blank og fin.

Soft Clay herder ikke og tørker ikke så lett ut. Men du skal fortsatt pakke den inn etter bruk.

Soft Clay er myk å ta på, og den kan formes på utallige måter. Soft Clay smitter ikke over på andre overflater.

Soft Clay er egnet til barn over 3 år sammen med en voksen.

Du kan blande forskjellige farger med Soft Clay. Denne clay kan du ikke fukte med vann eller blande med andre typer av clay.

Finn Soft Clay Soft Clay her.

Soft Clay

Pearl Clay: Dekorasjons clay med store perlemorsperler

Laget av: Polymer, glyserin, konserveringsmiddel.

Pearl Clay minner om Silk Clay og Foam Clay. Forskjellen er at Pearl Clay består av en gele som du selv skal blande sammen med de store perlemorsperlene i plast. Når de to delene er blandet kan du bruke Pearl Clay til å dekorere figurer med.

Pearl Clay herder ved romtemperatur på 2-24 timer. Tørketiden avhenger av hvor tykt lag dere har brukt. 

Det gir en veldig flott effekt å kle en figur av f.eks. isopor med Foam Clay og etterpå pynte den med Pearl Clay og Silk Clay. Det hefter på de fleste ru overflatene, men ikke på f.eks. metall. Hvis du skal dekorere f.eks. en hårspenne, så bruk et lite stykke mosegummi under Pearl Clay.

Pearl Clay er egnet til barn fra 5 år sammen med en voksen.

Du finner Pearl Clay her. 

Pearl Clay

Sandy Clay: Lekesand du kan lage figurer med

Laget av: Kvartssand og bindingsmiddel av polymer.

Sandy Clay hører egentlig til i kategorien med lekesand. Det er ikke en «clay» i Lekeakademi-forstand. Vi kaller Sandy Clay for «Modelleringssand» i nettbutikken vår.

Den herder ikke.

Denne typen modelleringssand henger godt nok sammen til at barnet ditt kan modellere byggesteiner og mange forskjellige figurer av det. Det blir rimelig formstabilt, og fasongen holder nesten like lenge som med Mad Mattr figurer. Men plutselig faller det fra hverandre, og renner sammen på den den der lekre lekesand-måten.

Sandy Clay er egnet til barn fra 3 år sammen med en voksen.

Du finner det deilige Sandy Clay modelleringssand her.

Sandy Clay modelleringssand

 

Hva er Clay laget av?

I et moderne barneliv utsettes barna for mange forskjellige innholdsstoffer. Det er ganske forståelig og sundt at mange foreldre derfor stiller kritiske spørsmål til innholdet av Soft Clay, Silk Clay og mange andre former for modelleringsmaterialer. Barna har jo har hendene nede i det og dermed hudkontakt når de leker.

Under hver type clay har vi beskrevet hva de er laget av. Alle konserveringsmidlene som er brukt er selvfølgelig godkjente til bruk i leker til barn.

Hos Lekeakademiet er vi alltid i nær kontakt med leverandørene våre, og holder helt styr på at de tingene vi har i nettbutikken vår alltid lever opp til den gjeldende lovgivningen. 

Vi har dessverre ikke oppskriften på alle ingrediensene i f.eks. Silk Clay, da nøyaktige oppskrifter som regel er beskyttet av patenter og opphavsrettigheter.

Men du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du vil se dokumentasjon for at en vare lever opp til sikkerhetskravene. Skriv til oss og angi varenummeret, så sender vi deg gjerne denne informasjonen.