Rør barnet ditt - Enkle tips til babymassasje og daglig berøring

Far og baby
28. september 2022

Å bli tatt på gjør godt for barn og voksne

Er du litt mer forsiktig med å komme nær andre og ta på og klemme barnet ditt eller familien din etter to år med koronavirus, hvor vi gjentatte ganger ble påminnet om å holde avstand?

I dette blogginnlegget har Lekeakademiet snakket med helsesøster og 8-barnsmor, Marianne Højer Andersen fra Family Health, fordi hun har noe viktig på hjertet:

Ta på barnet ditt og de du elsker.

Det er så viktig for det mentale og fysiske velværet vårt å bli tatt på og å ta på andre mennesker. Her deler Marianne kunnskapen sin om berøringens viktige effekter og tipsene sine til babymassasje med deg.

Du kan også lese blogginnlegget vårt om hvordan du kan bli flinkere til å forstå signalene til barnet ditt her.


Berøring fremmer trygghet, selvtillit og søvn

Under koronarestriksjonene var berøring praktisk talt forbudt. Men det er viktig å huske å røre hverandre og spesielt det å være tett med babyen din.

”Å bli berørt er et grunnleggende, fysisk behov akkurat som mat, drikke og søvn. Når vi tar på hverandre skjer det så mange positive ting i kroppen og psyken vår. Spesielt for helt små babyer er det helt avgjørende å ha nær kroppskontakt og øyekontakt med andre mennesker i mange timer hver dag."  forteller Marianne.

Det er en klar sammenheng mellom følelsene våre, velvære og behovet for berøring.

For lite hudkontakt kan over tid:

  • gir "hudsult" som kan utløse uro og kanskje søvnproblemer
  • gjøre det vanskeligere å danne relasjoner senere i livet
  • påvirke læring
  • gjøre oss aggressive, stresset og deprimerte

Til gjengjeld kan berøring (som utløser hormonet oksytocin)

  • gi økt selvtillit og tillit til andre 

  • redusere stress

  • gi bedre søvn

  • gagne fordøyelsen

  • bidra til å gjenopprette og gjenoppbygge kroppen vår

Spesielt babyer og små barn har et stort behov for å bli kost, klemt og kysset mange ganger om dagen.

«Nå er det ikke slik at du må gå og være redd for at det lille barnet ditt har hudsult eller sover dårlig fordi du har rørt det for lite. Det er ikke en medisinsk tilstand på den måten. Men det er et faktum at barn utvikler seg bedre og har det bedre når foreldrene tar kjærlig på barna sine ofte. Det er rett og slett så mange gode grunner til at vi berører hverandre ofte, omsorgsfullt og i lang tid.» - Marianne

Hva er oxytocin?

Oksytocin er et hormon som kalles klemme- eller kjærlighetshormonet. Oksytocin demper aktiviteten til stress-systemet vårt, reduserer utrygghet og får hjertefrekvensen og blodtrykket til å synke. Det virker rett og slett beroligende og kan utløses av blant annet klemmer, kos og massasje.

Helt fra fødselen er det et viktig hormon, og det anbefales at nybakte foreldre bruker mye tid hud mot hud med babyen for å sikre rikelig med berøring og dermed dannelse av oksytocin. Og også i eldreomsorgen brukes hudkontakt terapeutisk.

Enkle tips til babymassasje

Babymassasje trenger ikke være avansert eller noe du må lære deg. Faktisk handler det ofte om å stole på sin egen intuisjon. Stell, kos, kil, kyss, klapp, klem, bad, trill. Alle berøringer teller.

  • Myke strøk over babyens rygg

  • Kos på magen

  • Stryk over hodet

  • Trykk lett under føttene

  • Vipp bena forsiktig opp og ned

Ta det med ro og pust. Tilstedeværelse kan være en vanskelig øvelse når vi er vant til å skynde oss hele tiden. Så en god stund med babymassasje er også bra for oss voksne.

Bruk eventuelt en massasjeolje, mandelolje eller lignende og varm den mellom håndflatene før du forsiktig rører babyen på de forskjellige områdene på kroppen. Har du ikke massasjeolje eller babyolje for hånden kan du godt klare deg uten.

Massasje – ikke bare for babyer

Sammen med Marianne vil vi anbefale alle foreldre - både til små og større barn - å bruke massasje som en måte å skape hudkontakt, ro og tilstedeværelse hver dag eller så ofte du kan nå og kan finne tid til det.

Når er det bra å gi babymassasje?

Når du skal skifte på babyen din, kan det være et godt tidspunkt å massere, kose litt og ta på kroppen. Du kan også bruke litt tid om morgenen når babyen er våken, mett og rolig eller planlegge å bruke tid på babymassasje om kvelden før leggetid.

Babymassasje før barnet ditt skal sove kan hjelpe med å gire litt ned i kroppen. Finn ro og avslapning ved sengetid med babymassasje og berøring.

Velg et tidspunkt hvor du selv er rimelig rolig og avslappet før du starter – og gjerne i varme og rolige omgivelser hvor det ikke plutselig er en telefon som ringer. Sett eventuelt på litt musikk med rolige rytmer.

Fokuser på å være til stede og på å kunne merke barnet ditt og deg selv underveis. Nyt øyeblikket. Det merker barnet ditt og da gir du roen videre slik at babymassasjen virker beroligende, trygg og avstressende.

Prioriter berøring gjennom dagen

  • Når babyen trenger mat – enten ved amming eller på flaske – bruk god tid og sett deg i en komfortabel stilling. Hold babyen tett inntil kroppen.

  • Gå sakte frem hvis du ikke er vant til berøringer eller har glemt det litt. Det kan godt kreve tilvenning men de positive effektene lar ikke vente på seg. Husk å respektere hverandres grenser.

  • Alle slags kjærtegn, kos og klemmer teller. Gjør det til en vane å ta på alle hjemme hos deg – tenåringene inkludert.

  • Gi de du bryr deg om en massasje – både babyen, partneren og kanskje besteforeldrene dine.

  • Gå i svømmehallen sammen - eller ta et bad med babyen din. Å være sammen i vann er en fantastisk måte å ha nær fysisk kontakt på og vannet stimulerer sansene på en unik måte.

  • Bruk tyngdekraften til å stimulere hudens sensorer. Vekttepper, varmeputer eller til og med kjæledyr er en fantastisk og skånsom måte å stimulere produksjonen av oksytocin og skape velvære på. Men de kan ikke gi følelsen av menneskelig nærvær, hjertebank, trygghet og tillit, så de skal ikke brukes som erstatning, men som et supplement til berøring og samvær.

  • Bare en siste bemerkning her post-korona: Det er selvfølgelig alltid greit å vaske hendene først, så du slipper å ta med smuss og smitte utenfra.


 

Om Marianne Højer Andersen

Jeg er utdannet helsesøster og har eget firma som heter Family Health som jeg driver i Danmark. Jeg er sertifisert instruktør i IAIM Babymassasje - og tilbyr kurs i IAIM Babymassasje, både individuelt i hjemmekonsultasjon i familier med sped- og småbarn og på mitt Intensive Mødregruppekurs.

Finn Marianne på:

www.dkfamilyhealth.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts