Drageguiden: Kom godt i gang med å fly med drage

kids-playing-with-a-kite-in-park-J6GE7HY-2048x1365
23. februar 2022

God å vite når dere skal ut å fly med drage

Har dere bruk for å få vind i håret, frisk luft og røde kinn? Så finn en mark, en park eller en eng og sett opp en drage sammen. Høres det litt for lett ut? Kanskje husker du fra din egen barndom at det var nærmest umulig å få dragen til å lette, og holde seg flyvende mer enn et par sekunder.

Drageflyvning er en morsom aktivitet med masse frisk luft for hele familien. I dette innlegget får du tipsene til hvordan man får en drage til å fly og hvilken drage du skal velge. Kort sagt alt du trenger å vite for å fly med drage sammen med barnet ditt.

 

Hvordan får jeg en drage til å fly?

Når dere skal sette opp dragen, så velg en dag med en lett bris. Det skal hverken være vindstille eller sterke vindkast.

Følg disse trinnene:

  1. Finn et sted hvor dere kan løpe fritt rundt, uten store trær eller bygninger. Dere skal være minst 2 personer.
  2. Rull ut minst 20 meter line og still dere så den ene holder spolen eller rullen med linen, og den andre holder dragen.
  3. Den som holder dragen, skal nå gå vekk i vindretningen med dragen i hånden. Når man går vekk, skal man ha vinden i ryggen. Gå helt til linen er strukket helt ut og stil dere så med ansiktene mot hverandre. Vinden skal nå blåse i ansiktet på den som holder dragen.
  4. Hold dragen opp i luften med forsiden mot den som holder fast i linen. Det er nemlig dragepiloten. Merk hvordan vinden tar fatt i dragen, og slipp den når det begynner å rykke i den. Så suser den av sted opp mot himmelen, mens piloten holder den fast via linen.
  5. Hvis dragen synker, så trekk i linen eller gå et par skritt mot vinde

 

Dreng med drage

Sikker Drageflyvning:

  • Fly aldri med drage i regn- eller tordenvær. Selv om det ikke tordner, kan det være elektrisitet i skyene.
  • Fly aldri med drage i nærheten av høyspentledninger.
  • Fly aldri sånn at dragens line krysser en vei eller en sti.
  • Pass på ikke å skremme dyr med dragen din. Særlig hester kan bli redde for drager.

 

Hvilken drage skal jeg velge?

I Lekeakademiets nettbutikk har vi masse forskjellige slags drager. Se her. Vi er nemlig så heldige å samarbeide med noen av de beste og mest erfarne drageprodusentene i hele landet. De har delt alle de beste rådene sine om hvilken slags drage du burde velge.

Det finnes ikke feil drager, men det finnes mange forskjellige slags, som kan forskjellige ting. Bruk guiden til å finne ut av hvilken drage dere har lyst til å prøve.

Drager med 1 line er gode til barn fra ca. 5 år. Her kan du finne tradisjonelle drager med diamantfasong, og drager som er formet som vakre fugler eller noe helt tredje. Det handler mest om bare å kunne få dragen til å fly. Drager med lang hale er også gode til denne aldersgruppen.

Til litt eldre barn, fra 9 år, anbefaler ekspertene våre å forsøke seg med drager med 2 liner, foils eller triksedrager. Drager med 1 line er fortsatt et godt valg. Fra 9 år går det ofte an å prøve drager med 2 liner, og heretter er det bare tålmodigheten og vågemotet som bestemmer hvor kompliserte drager barnet ditt kan klare. Eller deg selv. For det å være dragepilot er absolutt noe for voksne også.

 

Hva er forskjellen på en drage med 1 eller 2 liner?

En drage består av selve dragen som er et utspent stykke tekstil, papir eller plastikk og så ofte med en hale. Drager med lange hale er mer stabile en drager med korte haler – men de kan selvfølgelig også bli for lange.

Drager har 1 eller 2 liner som du holder i hånden med et håndtak, en spole eller en stropp. Drager med 1 line er lettere å styre og er lettere å få til å fly, enn drager med 2 liner er.

Drager med 2 liner kan man derimot lage forskjellige triks med. Fordi de har en line i hvert hjørne kan de styres mer. Med litt øvelse kan større barn få dragen til å dykke, fly i sirkler og i sikksakk over himmelen. Det ser flott ut, men krever en del trening.

 

Drage-orm 1 lineDrage med 2 liner

 

Hvor stor betydning har prisen?

Prisforskjellen på dragene handler om designet, holdbarheten og hvor lett det er å styre dem. Store drager med 2 liner tåler sterk vind, men er vanskeligere å styre og dyrere å kjøpe. De gir dere en virkelig fet opplevelse, og gir den stolte dragepiloten praktisk erfaringer med vindens krefter og aerodynamikken. Men så skal man være over 9 år og ha tålmodighet eller hjelp.

Billigere drager og drager med 1 line kan også gi dere et sug i magen når de flotte halene blafrer høyt oppe på himmelen, og de er mye lettere å sette opp. Men pass på vinden, for de billigere dragene går i stykker fortere når det blåser mye.

 

Drage

DIY-drager – lag din egen drage

I barndommen din laget du kanskje selv en drage av trepinner og papir, aviser eller gamle plastikkposer. Å lage sin egen drage er morsomt og dere kan pynte den på alle mulige måter. Dragen blir mer bærekraftig hvis du bruker gjenbruksmaterialer. 

Det er et fint og kreativt prosjekt som barn helt ned i førskolealderen kan være med på. Du kan finne en masse forskjellige veiledninger og guider til hvordan man gjør det rundt omkring på nettet.

God fornøyelse med drageflyvningen!