Badeleker til barn: Om kjemikalier, sikkerhet og trygg lek i badekaret

24. mars 2022

Badeleker kan gjøre kveldsbadet til dagens hyggeligste stund

I noen familier kan det være en kamp å få smårollingene skrubbet rene etter en lang dag med sølepytter og matpakkefingre. Men det skal jo gjøres innimellom. Derfor er vi mange som prøver oss frem med forskjellige former for lokkemat og leketøy.

Det er et verdensomspennende problem å få barn til å nyte badestunden, for det finnes et helt utrolig stort utvalg av leker til barnas badekar og badeprodukter som kan få badevannet til å skifte farge, knitre og boble.

Man kan si mye godt om å få et deilig bad. Det er en skjønn, sansestimulerende og lærende lek i å bade og vaske seg. Selv for familier som bare har et lite bad eller dusjrom kan badestunden være en opplevelse.

I tillegg til det hygieniske aspektet, så kan barnet ditt utvikle forskjellige kompetanser samtidig med at det bader. Disse kan du lese mer om nederst i dette innlegget. Vi gjennomgår også:

 • Badelekers innhold av kjemiske stoffer
 • Hvordan du unngår muggvekst og bakterier i badelekene
 • Hva du skal være oppmerksom på når du kjøper badeleker og produkter til barnet ditt
 • Hva barnet ditt kan lære av å bade

Kjemikalier i badeleker – er det farlig?

Vi får ofte henvendelser fra kunder om kjemi i leker. Med god grund. For vi skal som foreldre og forbrukere være oppmerksomme på hva det er i de tingene som vi lar barna våre leke med.

Hos Lekeakademiet selger vi utelukkende leker som er testet, godkjente og er merket etter de gjeldende reglene. Dermed kan du være helt sikker på at alt innholdet i de varene du kjøper hos oss etterlever de offisielle retningslinjene og kravene.

V hari valgt å ha enkelte produkter til lek i badekaret fra produsenten Tinti med parfyme i, hvor parfymen er beskrevet og ikke inneholder problematiske stoffer. Produktene er godkjente til barn og mengden ligger under grenseverdiene. Vi vil la det være opp til deg som kunde og velge om barnet ditt skal ha en velduftende badekarsopplevelse, eller om dere helst vil unngå parfyme i badekaret.

 

Barn med badeskum

Unngå bakterier og mugg i badelekene med disse 5 tipsene

Man kunne tro at badeleker blir rene av å være med i badekaret sammen med barnet ditt. Dette er dessverre ikke tilfellet.

Her er tipsene våre til å vaske badelekene etter bruk, så dere unngår muggvekst eller bakterier:

 • Unngå badeoljer og andre oljeprodukter i badet hvis det også er badeleker om bord.
 • Tøm alt vannet ut av badeleker som kan fylles med vann. Det kan lett vokse bakterier i det lunkne, stillestående vannet.
 • La lekene tørke helt etter badet.
 • Vask lekene opp for hånd med lunkent vann. De kan typisk ikke tåle mer enn 40 grader.
 • Hvis dere har lekt med badeskum, badefarge, knitrebad eller lignende, så skyld badekaret eller flisene med lunkent vann. Hvis overflaten på badekaret eller flisene er litt slitte, kan produktene farge av på emaljen.

Olje i vannet kan ødelegge overflaten på lekene så de fort kommer til å se slitte ut. Dessuten gjør oljen det ofte vanskelig å holde badelekene rene.

Kasser leker som har fått belegning inni.

Vær oppmerksomt på dette når du kjøper badeleker til barna

Det finnes et enormt utvalg av badeleker, badeslim, bobler, båter og dyr til badet. Kvaliteten er dessverre svingende. Derfor vil vi anbefale deg å være oppmerksom på følgende:

Lekene skal selges i en norsk nettbutikk eller butikk. Det er den eneste måten du kan være sikker på at det er sikkerhetsgodkjent og har alle merkene som kreves av norsk lovgivning, for å kunne garantere at det er sikkert for barnet ditt.

Leker med sugekopper virker ikke på ujevne overflater. Hvis badelekene er av den typen som suger seg fast på fliser og glassflater, så skal du være oppmerksom på at sugeeffekten kun virker på glass og helt glatte fliser. Det gjelder f.eks. denne vannbanen i skum fra Haba.

Jammen jeg har da helt glatte fliser, og sugekoppene faller ned allikevel?

Hvis det er mye kalk på flisene dine kan sugekopp-effekten bli dårlig. Rengjør flisene dine med sitronsaft eller eddik, så kan lekene sitte fast igjen.

Barn i skumbad

Hva lærer barnet mitt av å bade med badeleker?

Når barnet ditt sitter i badekaret er vannelementet veldig fint til å utfordre og utvikle barnet ditt sine sanser og oppfattelse av f.eks. temperatur, tyngdekraft og oppdrift.

 • La vannet dryppe ned fra leker du holder opp i luften. Drypp på vannflaten eller ned på barnet ditt sine armer og ben.
 • Hold leken nede under vannet og slipp det igjen så det «popper» opp til overflaten igjen.
 • Hvis dere leker med skum i badekaret, kan dere gjemme leker som ikke flyter på bunden av badekaret. Se om barnet ditt kan finne det med hendene eller kanskje dukke hodet under og se etter?
 • La barnet ditt «lytte» under vannet – eventuelt med knitrebad eller leker som kan si noe.
 • Eksperimenter med å helle kaldt vann ned i varmt og omvendt. Dere kan eventuelt bruke en vannkanne. La barnet få oppleve hva temperaturskifte gjør med huden og pusten i trygge omgivelser, og delta selv ved å la barnet legge en iskald klut på armen din. Brrr! Se gåsehuden!

Lek med lyset:

Bruk forskjellige former for belysning på badet, mens barnet ditt bader. Prøv å slukke det normale lyset som kanskje er litt skarpt. Lys i stedet opp med en lommelykt eller sykkellykt, eller bruk en liten prosjektor, en diskokule og/eller et nattlys.

Prøv også å se om det er hyggelig å spille musikk på badet.

Hvis dere har et stort badekar:

Tren barnet ditt i å lage bobler med munnen eller til og med nesen under vandet, rett under overflaten. Det er fin vanntilvenning å lære barnet ditt å holde munn, nese eller ører under vannet.

Å ha ørene under vann er også en fin vanntilvenning som gjør at barnet ditt blir tryggere i vannet.

Gå forsiktig frem. Har du et barn som er nervøs i vann, så tar det ofte lang tid å bli trygg. Det er viktig å respektere grensene til barnet ditt, og kun bruke passende forstyrrelse og ikke tvinge frem noe.

God fornøyelse med badeleker i badekaret!

Vi håper at vi har svart på spørsmålene dine om trygg og sikker badelek med badeleker til barnet ditt.

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med flere spørsmål. Finn kontaktopplysningene våre på nettbutikken her.